Yavru Kedilerin Gelişim Süreci: 6 – 12 Hafta

Dünyaya gözlerini yeni açmış bir yavru kedinin en çok ihtiyaç duyduğu şey annesinin sıcaklığı ve sütüdür. İlk haftaların oldukça kritik olduğunu hepimiz çok iyi biliyoruz ama detaylara biraz daha yakından bakalım istedik.

yavru kedilerin
Paylaşın

KEDİLERDE 6-12. HAFTALAR

Yavru kedilerin annelerinden ayrılma zamanı ve gelişim süreci ne zamandır? Bu konuda en çok merak edilen sorunun bu olduğunu söyleyebiliriz. Bu soruya “2 ay” cevabı verenler var ancak pek çok deneyimli veteriner hekime göre en ideal süre 3 aydır. Yeni doğan bir kedi bebeği en az 3 ay boyunca annesinin bakımına ve korumasına muhtaçtır. Dolayısıyla kedi sahiplenmek istediğimiz zaman en çok göz önünde bulundurmamız gereken konulardan birinin bu olduğunu hatırlamakta her zaman fayda var.

Yavru kedilerin doğumlarını takip eden birkaç ay boyunca sürekli yeni değişiklikler gözleriz.  Hayatlarının ilk birkaç haftasında görüntüler, sesler her şey çok yenidir ve keşfedilmeyi bekler. 12. haftaya kadar bu keşfin ilk fazı sürer ve o zamana dek aşılması gereken pek çok kilometre taşı onları bekler. 6 haftalık olduklarında artık annelerini terk etmeye neredeyse hazırdırlar. Ancak bu büyümenin, değişmenin ve öğrenmenin durduğu anlamına gelmez.

YAVRU KEDİLERİN FİZİKSEL GELİŞİMİ

Altıncı haftada yavru kedilerin süt dişleri çıkmaya başlar. Altıncı haftayı takiben birkaç hafta boyunca süt dişlerinin tamamı diş etlerini ucundan delmeye başlar ve bebeğin dişleriyle tanışan anne o günlerde onu emzirmeye pek istekli olmayabilir 🙂 6. haftada kendini gösteren bu süt dişleri 12 haftalıkken kendiliğinden dökülmeye başlayacaktır.

Doğduğu anda gözleri mavi olan bebek kedilerin 6. haftaya kadar kendi göz renkleri oturmaz. İşitme ve görme duyuları tamamen gelişince 6. haftada yavaş yavaş artık hayatı boyunca sahip olacağı göz rengine kavuşacaktır.

Yaklaşık altı haftalık olana kadar yavru kediler vücut ısılarını korumak için yardıma ihtiyaç duyarlar. Özellikle biraz ilgisiz bir anneye sahip bebekler ya da annesiz büyüyenler çok üşüyecekleri için sıcak su torbasıyla desteklenmeye ihtiyaç duyacaktır. Sıcak su torbası yoksa içi sıcak su dolu pet şişeler de kullanılabilir, yalnız aşırı sıcak olmamasına dikkat et. 1.5 aylık olduğunda artık bir ısı kaynağına ihtiyaç duymaz. Oda sıcaklığındaki bir ortamda olduğu sürece, vücut ısısını kendi kendine düzenleyebilir. Erkek yavru kedilerde testisler yaklaşık yedi ila sekiz haftalıkken düşüp elle tutulur hale gelir.

YAVRU KEDİLERİN DAVRANIŞ DEĞİŞİKLİKLERİ

6-12 haftalık sağlıklı bir yavru kedi çok aktif ve sosyaldir. Bir yenidoğan kadar uyumaz ama yine de günün yarısından fazlasını uyuklayarak geçirir. Yavru kediler yavru arkadaşlarıyla oynamaya ve çevresini keşfederek kişiliğini geliştirmeye ihtiyaç duyar. Bu süre yavru kedinin sosyal becerilerini geliştirmek için son derece önemlidir. Bir yavru kedi, annesi ve yavru arkadaşlarıyla oyun oynayarak doğruyu yanlıştan ayırma ve disipline olma fırsatına sahip değilse yetişkinlikte zorluk yaşayabilir. Düzgün bir şekilde sosyalleşmemiş yavru kediler yetişkinliklerinde saldırganlık sorunları geliştirebilir.

yavru kedilerin

YAVRU KEDİLERİN SAĞLIK VE BAKIMI

Yaklaşık 8 haftalık bir yavru kedi, bir veteriner hekim tarafından kontrol edilmeli ve ilk FVRCP aşısı yaptırılmalıdır. FVRCP aşısı, üç farklı aşı içerir. FVRCP, kedi viral rinotrakeiti, kalisivirüs ve panlökopeni anlamına gelir. Bunlar her yaştan kedinin kapabileceği başlıca hastalıklardır. Bu aşının, üç ila dört hafta sonra yaklaşık 12 haftalıkken ve yaklaşık 16 haftalıkken bir kez daha pekiştirici bir aşı ile tekrarlanması veya takviye edilmesi gerekecektir.
Bazı veteriner hekimler, 8 ila 12 haftalık bir yavru kediyi kısırlaştırmayı önerebilir. Genelde 6 aydan önce kısırlaştırma kedilerde önerilmediği için farklı hekimlerden de fikir almanı öneririz. Operasyondan önce kedinin anesteziye karşı aşırı duyarlılığı olup olmadığından emin olmak için ameliyat öncesi bir kan taraması kesinlikle tavsiye edilir. Bu kan taraması, yavru kedinin yaşlandıkça ihtiyaç duyacağı kan taramaları için de bir temel oluşturacak, böylece sonuçları karşılaştırabileceğiniz ortam oluşacaktır.

Kalp kurdu ve pire tedavileri de veteriner hekimle görüşülmelidir. Tüm ürünler küçük kediler için güvenli değildir. Bu parazitler bir kedi için, özellikle de küçük bir yavru kedi için ölümcül olabilir. Yavru kedinin üzerinde pire görürsen, bulaşık deterjanıyla yıkayabilirsin, ancak pire şampuanlarından kaçınmalısın. Ve uygulamadan önce mutlaka veterinerine danışmalısın.

YAVRU KEDİLERİN GIDA VE BESLENMESİ

Kedi 6 haftayı bitirdikten sonra yavaş yavaş sütten kesilebilir. Bu dakikadan sonra yavru kediler için uygun mamalardan yemeye başlayabilir. Yüksek kaliteli, konserve bir yavru kedi maması, kedi susuz yiyebilene kadar biraz suyla karıştırılarak servis edilmeli. Daha sonra süt dişlerininin yerine yenileri çıktıktan sonra  yavru kediler için olan kuru mamalara geçiş yapacaktır. 8 ila 10 haftalıkken yavru kedi tamamen sütten kesilmiş olmalıdır. Bu yaşta bir yavru kedinin tüketeceği yiyecek miktarını artık sınırlamaya gerek olmaz.

YAVRU KEDİLERİN EĞİTİMİ

Yavru kedilerin gelişim süreci sırasında tuvalet eğitimini, tuvaletini yapan annesini veya yavru arkadaşlarını gözlemleyerek kazanır. Çiş veya kakasını yaptıktan sonra atıklarını örtmek, kedilerin içgüdüsel olarak yaptığı bir şeydir. Yavru kedine adını öğretmek yaklaşık sekiz haftalık olduktan sonra tekrar ve ödül yoluyla yapılabilir. Sözlü övgü, okşama, oyuncaklar ve ikramlar, yavru kedinin hayır diyemeyeceği, kayıtsız kalamayacağı motivasyonlardır.

Paylaşan heymypet