HEM ERKEK HEM DİŞİ!
Pennsylvania’da Powdermill Milli Parkı‘nda bulunan ve vücudunun yarısı erkek yarısı dişi olan kuşun Pheucticus ludovicianus yani al göğüslü kocabaş türü olduğu belirtildi.
Söz konusu kuşun durumunun bilateral jinandromorfi adı verilen bir genetik anomaliden kaynaklı olduğu tahmin ediliyor. Ancak bunun için çeşitli kan testleri yapılması gerekiyor.
Hem dişi hem erkek üreme dokularına sahip olmak şeklinde tanımlanan hermafroditizmden farklı bir durum olan bilateral jinandromorfide vücudun bir tarafı erkek özellikleri bir tarafı ise dişi özellikleri gösteriyor.
GÖVDESİ BOYUNCA YARISI ERKEK YARISI DİŞİ
Göğsünün bir tarafı ve kanadı sarı, diğer tarafı ise pembe olan kuşun, kuyruğunda da dişi ve erkek özellikler dikkat çekiyor. Sol tarafı daha kahverengi tonlardaki kuyruğun sağ tarafı ise beyaz ve siyah.
Dıştan görünen özelliklerinin yanı sıra kuşun beyin ve üreme sistemi gibi iç organlarının da ikiye bölünmüş olduğu tahmin ediliyor.
Powdermill Milli Parkı program direktörü Annie Lindsay, “Böyle nadir bir örneği bu kadar yakından görmüş olduğumuz için tüm ekip çok heyecanlıyız. İnsan böyle bir olayı ömründe bir kez görebilir” diye konuştu.
Nitekim 1962’de açılan ve kayıtlarında binlerce kuş olan milli parkta bilinen bilateral jinandromorf kuş sayısı iki elin parmakları kadar bile değil.
Kayıtlara göre son olarak böyle bir kuş 2005 yılında görüldü. O zaman bulunan bilateral jinandromorf da yine bir al göğüslü kocabaştı.

BİLATERAL JİNANDROMORFİ NEDEN OLUYOR?
Bilateral jinandromorfi, sürüngenlerde, kelebeklerde ve kabuklularda da zaman zaman görülüyor ancak bilim insanları bu olgunun nasıl ortaya çıktığı konusunda yüzde 100 emin değil.
Geçmişte iki gelişmekte olan embriyonun kaynaşmasından kaynaklandığı düşünülen bilateral jinandromorfi için bugün başka bir açıklama yapılıyor.
Dişi kuşlar yumurtladıklarında hücrenin kromozomlarının yarısını “kutup cisimciği” adı verilen bir torbaya atıyor. Ancak bazen de yumurtada kalan DNA gelişip kendi çekirdeğini oluşturuyor.
İki ayrı sperm iki çekirdeği olan bir yumurtayı dölleyip iki çekirdek ayrı ayrı geliştiğinde bilateral jinandromorfi yani yarısı erkek yarısı dişi hayvanlar ortaya çıkabiliyor.