Veteriner Değil, VETERİNER HEKİM…

veteriner hekim değil

Siz hiç inşaat mühendisine inşaat, diş hekimine diş, itfaiyeciye yangın dendiğini duydunuz mu? Bir çoğumuzun cevabı “yok daha neler, tabii ki hayır” olacaktır.

Evet değerli okurlarım, bu hafta bahsetmek istediğim konular: Biz veteriner hekimler kimiz, neler yaparız ve en önemlisi adımız ne?

Aslını isterseniz bu konuyu böyle sohbet eder gibi anlatmak istiyorum sizlere. Biz kimiz, neler yaparız diye. Biz 5 sene Veteriner Hekimlik Fakültesi okuruz. Sonra da yüksek lisans mezunu ve veteriner hekim unvanı ile mezun oluruz. Eğitimimiz süresince hayvan türleri ile ilgili karşılaştırmalı ve uygulamalı eğitimler alarak mesleki gelişimimize katkı sunarız. Bununla beraber hayvan hastanelerinde, çiftliklerde, veteriner kliniklerinde, mezbahanelerde ve benzeri birçok kurumda staj yaparak saha tecrübesi ve mesleki pratikler kazanırız. Eğitimimizin son senesinde aldığımız intörnlük (çalışma/staj arası bir tecrübe) eğitimi ile hem yüksek lisans eğitimimizi hem de mesleki yeterliliğimizi tamamlamış oluyoruz.

Biz veteriner hekimler sadece özel kliniklerde veya tarım il müdürlüklerinde çalışmıyoruz. Bizler bu branşların yanında mezbahane ve market gibi işletmelerde ürünlerin sağlıklı bir şekilde çiftlikten sofranıza kadar gelmesi için çalışıyoruz. Bunu da gerek hayvanların
kesim öncesi muayenesi gerek kesim sırası muayenesini , gerekse kesim sonrası muayenelerini yaparak sağlıyoruz. Aynı zamanda ilaç ve aşı üretim firmalarında çalışmalarda bulunarak gerek yeni ilaçların üretimi gerekse varolan ilaçların geliştirilmesini üstleniyoruz ki COVID-19 sürecinde veteriner hekimlerinde katkısını görmüş olduk. Tüm bunlarla beraber yem fabrikalarında görev alarak evcil ve çiftlik hayvanlarımızın iyi bir şekilde beslenmesi için emek veriyoruz. Amma ve lakin en önemli görevimizi soracak olursanız, proflaksik hekimlik yani koruyucu hekimlik derim. Koruyucu hekimlik gerek evcil gerekse çiftlik hayvanlarını hastalıktan korumak için yapılan uygulamaların hepsini kapsar. Bunların içinde en önemli uygulama ise aşılamadır.

köpeklerde solgun diş etleri

Kim olduğumuzdan ve neler yaptığımızdan kısaca bahsettikten sonra kanayan yaramız haline gelmiş diğer bir konuya değinmek istiyorum;

ADIMIZ NE ???

Bizim adımız, yani taşımaktan onur duyduğumuz ünvanımız Veteriner Hekim. Bize devamlı veteriner deniyor belki siz bile veteriner diyorsunuz bize. Ancak kelime anlamına bakacak olursak, veteriner, hayvanlarla alakalı anlamına gelmekte. Yani veteriner kelimesi tek başına bir mesleği tanımlamamakta. Yazımın başında da söylediğim gibi inşaat mühendisine inşaat, ziraat mühendisine ziraat demek ne kadar alakasız olacaksa veteriner hekime veteriner demek de o denli alakasız olacaktır. Bir diğer konu ise, hekim kelimesi hakimlikten gelmektedir. Hakimlik ise karak vermek demektir. Hekimliği hekimlik yapan temel esas da budur. Siz veteriner hekimliğe dair bir uygulamayı defalarca izledikten sonra yapabilirsiniz belki ancak o uygulamayı yapmaya karar vermek ve uygulama yöntemine karar vermek veteriner hekimlerin yani bizlerin görevidir. Bundan dolayı sizlerde bir veteriner hekime, veteriner derken lütfen bunları da göz önünde bulundurun. Bizler önce patili dostlarımız ardından da sizler için buradayız. Güzel bir hafta geçirmeniz dileğiyle, sağlık, mutluluk ve huzurla kalın…