Merhabalar! Köpeklerin sesleri arasından havlamalar ve hırlamayı geride bıraktık. Şimdi sıra, patili dostumuzun sık sık başvurduğu bir başka davranışta. O da ulumak!
İlk olarak alan koruma ile başlayalım. Köpekler, alanına giren bir yabancıya karşı koymak için sık sık ulur. Mesela köpekler bir misafir (insan veya başka canlı) eve geldiğinde uluyorsa tam da bu şekilde davranır. Ona alanın kendisine ait olduğunu, evi koruduğunu ve yabancıların hoşgelmediğini ifade eder.
Köpekler aynı zamanda değişik seslere (siren, alarm vs.) karşı tepki olarak da ulur. Mesela benim köpüşüm Zeytin, ona değişik ve tiz bir sesle “ciciiii” diye bağırdığımda ulumaya başlar. Uluyarak bana: “tamam sesi duydum ve cevap vermeye yahut aktiviteye katılmaya hazırım.” demek ister. Böylesi durumlarda köpekler, değişik ses kesilince ulumaktan da vazgeçer.
Gelelim bir başka konuya. Patili dostlarımız üzüntü havlamasından sonra da ulumaya başlar. Hatırlarsan Zeytin’i komşuların şikayet ettiğini yazmıştım ve sıkılma havlaması yaptığını belirtmiştim. Alışık olduğu evde sıkılma havlamasını fiziksel aktiviteyi artırarak çözmüştük. Fakat, Zeytini ilk defa yazlıkta tek bıraktığımda bütün gün havlayıp uludu. Eve geldiğimde yorgun, bitkin ve şaşkındı. Bu senaryoda dostumun ulumasının sebebi ayrılık anksiyetesi ve üzüntüydü. Burada “ben burayı tanımıyorum, beni burada tek başıma bıraktın gittin, üzülüyorum” mesajını vermek istemişti veya ayrılık reflekse yol açmıştı. Bu anksiyetesini azaltmak adına hem fiziksel aktiviteyi artırdım, hem de beraber yeni keşifler yaptık (beraber denize girme, kano deneme vs) ve anne sütü özü tasması taktım.
KÖPEKLERİN SESLERİ: ULUMA PEK ÇOK ANLAMA GELİR!
Köpeklerin sesleri ne kadar çok anlama geliyor değil mi? Uluma da doğal olarak birçok şey anlatıyor. Şöyle ki, köpekler bazen oldukları yeri belirtmek, yani konum göstermek için de ulur. “Ben buradayım, bana dikkat!” demeye çalışır.
Patili dostun senden ilgi istediğinde de karşına geçip ulumaya başlayabilir. Bu senin yaşantını zor bir duruma sokar. Bu durumda göz temasından kaçınıp onunla konuşmaman daha doğru olacaktır. Sakın ona kızma! Birçok köpek olumsuz ilgi göstermenize neden olsa da ilginizi çekebildiğini anladığı an bu hareketi tekrarlama eğiliminde olacaktır. Sakinleştiğinde arzu ettiği ilgiyi ona göster. Evet, bir süre komşular ile sorun yaşayabilirsin ama istikrarlı olmalısın. Sessizken ona ödüller verirsen bu uluma ile ilgi çekme çabasını azaltır.
Patili dostlarımız bazen de tatsız sebeplerden dolayı ulur. Demem o ki bazı ulumalar, maalesef yaralanma anlamına gelir. Eğer uluma çok şiddetli ve herhangi bir dış etkenle bağlantılı değilse dikkat! Hele ki işin içine inleme de giriyorsa doğrudan veteriner hekimin yolunu tutmalısın.
Son olarak, av köpekleri gibi bazı köpekler yeni bir keşif yaptıklarında ulurlar. Bu, onların sana gururla yeni keşfini göstermek isteğini ifade eder. Arka bahçede bir hortum, alışık olmadığı bir nesne, dolabının içinde ilgisini çeken bir eşya… hiç fark etmez. Patili dostlarımız keşiflerinin önünde durup sana gururla onu sunmak ister.
Ulumayı da böylelikle bitirdik. Eğer bu konuyla ilgili daha fazla bilgi edinmek istiyorsan, İngilizce bir kaynak bırakıyorum buraya. Bir önceki yazıma göz atmak istersen, onu da böyle bırakıyorum. İyi okumalar! Bir sonraki yazımda görüşürüz!