Tavşanların Kaç Ayağı Vardır?

Doğada birbirinden farklı özelliklere sahip birçok hayvan türü bulunmaktadır. Bunlardan birisi de tavşanlardır. Görünüşleri ve özellikleri bakımından diğer hayvanlardan pek çok farkı bulunmaktadır. Peki tavşanların kaç ayağı vardır? Kısaca tavşanların özelliklerini sizlere detaylıca derledik.

Tavşanlar Chordataiarın Craniata grubundan bir hayvan çeşididir. Günümüzde birçok kişi tarafından sevilen bir hayvan olsa da birçok özelliği bilinmemektedir.

Tavşanların Kaç Ayağı ve Kaç Dişi Vardır?

Tavşanlar ilk kez M.Ö. birinci yüzyılda Romalılar tarafından kapalı bahçelerde yetiştirilmiştir. 6. ve 10. yüzyıllarda evcilleştirme denemeleri Fransa’da başlamış ve 17. yüzyılın ortalarında İngiltere’de evcil hayvan olarak yetiştiriciliği başlamıştır.

Doğada yarı kurak çöllerden subtropikal bölgelere kadar pek çok yerde yaşamaktadırlar. Yabani olanlar ise uygun bitki örtüsü olan yerlerde yaygın olarak yaşarlar. Laboratuvarlarda yetişen tavşanlar ürkek olmaktadır. Özgür bırakılan tavşanlar ise pek çok hastalığa ve tuzaklara karşı daha duyarlı olmaktadır.

Tavşanların ağızları küçük ve üst dudakları yarıktır. Diş yapıları ise 2/1, 0/0, 3/3, 3/3 şeklinde olup toplamda 28 dişi bulunmaktadır. Üst çenedeki insisorların arka kısmında küçük çift insisor daha bulunmaktadır. Köpek dişleri bulunmayan tavşanların kemirme hareketleri yandan yana ve önden arkaya şeklinde olmaktadır. Ayrıca tavşanların üst çenesinde 2 tane kesici dişleri bulunmaktadır.

Tavşanların kuyrukları oldukça küçük ve uzun kıllar ile örtülüdür. Genellikle 2 ayaklı olarak bilinen tavşanların toplamda 4 ayakları bulunmaktadır. Ön ve arka ayaklarında ise 5’er parmakları vardır. Uzun kulaklı olan tavşanların işitme ve koku alma duyusu iyi gelişmiştir. Tavşanların gözleri ise genellikle çıkıntılıdır. Ayrıca gözleri bağımsız görüntü gücüne ve küçük dürbün gibi görüntü alanına sahiptir.

Tavşanlar ergin vücut büyüklüğünde ise 1 kilogramdan 6 kilograma kadar kiloları değişir. Dişi tavşanlar erkek tavşanlardan her zaman daha ağırdır.

Tavşanlar günümüzün vazgeçilmez sevimli evcil hayvanlarından sadece bir tanesi. Memeli bir hayvan olan lakin kemirme ihtiyacına da sahip olan tavşanlar, dünyanın her yerinde evcil hayvan olarak kabul edilip, bakılıyor.

Tavşanlar, doğal ekosistemin vazgeçilmez bir parçasıdır. Minik, atik ve yeme ihtiyacı kolay karşılanan bir hayvan olmaları nedeni ile neredeyse dünyanın her yerinde tavşanlara rastlanılır. Günümüzde ise bir evcil hayvan tercihi olarak tavşanlar sıklıkla seçilmektedir.

TAVŞANLAR HAKKINDA GENEL BİLGİ

Memeli hayvan kategorisine ait olan, sıcakkanlı bir yapıya sahip ve birer kemirgen olan sevimli tavşanlar, ilk olarak M.Ö. 1. yüzyılda Romalılar tarafından kapalı bahçelerde etinden faydalanılmak üzere bir kümes hayvanı olarak yetiştirilmeye başlanmıştır. Günümüzde ise kemirgen bir hayvan olarak birçok evde tavşan bakılmaktadır.

Doğada tavşanlar birçok iklim şartlarına adapte olup yaşarlar. Bu nedenle dünyanın her yerinde tavşanlara rastlamak mümkündür. Tavşanlar, Okyanusya kıtası hariç tüm dünya üzerinde yaşamaktadır. Zira tavşanların Okyanusya kıtasında yaşamaları, o bölgenin yerli memelileri adına büyük bir risk teşkil etmektedir. Bu nedenle bu bölgede tavşan sayısı kontrol altında tutulmaktadır. Dünyada tavşanlara ait bilinen yaklaşık 60 çeşit bulunmaktadır. En çok rastlanan tavşan türü ise Ada Tavşanı olarak bilinmektedir.

Tavşanlar, otçul memelilerdir. Ana besinleri bitkilerdir. Tavşanlar genelde doğada taze çimenler ve yapraklarla beslenmektedirler. Tavşanların günlük olarak su ihtiyaçları 500 ml kadardır. Evde beslenen tavşanlara ise lahana, marul, salatalık, karnabahar, brokoli, havuç, turp ve dereotu verilebilir.

Tavşanların koku alma ve duyma duyuları oldukça gelişmiştir. Zaten bu özellikleri sayesinde vahşi doğada hayatta kalabilmektedirler. Tavşanların boyutları 60 santimetreye kadar ulaşır. Tavşanların kiloları ise genel olarak 3 ile 5 arasındadır.

 

 

 

Paylaşan heymypet