PARAZİTLER
Tatlı su balıklarında sık görülen hastalıklar arasında en yaygınlarından biri parazitlerdir. Balıkları etkileyen çok sayıda parazit bulunur. Bunlar ekosisteme genellikle, akvaryuma yeni katılan balıklar tarafından getirilir. Çoğu balığın vücudunda düşük miktarda parazit bulunur ve bağışıklık sistemi bu parazitleri kontrol altında tutmaya yardımcı olur. Ancak balık bir yerden bir yere taşındığında ya da yabancı bir ortama girdiğinde, stres nedeniyle bağışıklık sistemi zayıflar ve parazitler hızla üremeye başlar. Diğer balıklara da sıçrayan parazitler, deride lezyonlara, uyku haline, düşük iştaha ve ağır vakalarda ölüme yol açar. Deride berelenmeler ve pul dökülmesi de görülebilir. Ancak birçok başka hastalık da benzer belirtilere sahip olduğundan parazitleri teşhis etmek zordur.
BAKTERİLER
Balıklarda görülen bakteri enfeksiyonlarının çoğu diğer stres faktörlerinden sonra oraya çıkar. Balıklarda görülen ve “balık veremi” olarak bilinen Mycobacterium spp. enfeksiyonu bağışıklık sistemi hasar görmüş insanlara da bulaşabilir. Bakteri enfeksiyonunun belirtileri arasında deride ödem, ülserler, iştah kaybı, yüzgeç erimesi, uyku hali, mantar ya da parazit enfeksiyonları ve ani ölümler yer alır. Bu hastalıklar antibiyotikle tedavi edilir. Ancak aşırı antibiyotik, akvaryumdaki biyolojik filtreyi ortadan kaldırıp Yeni Akvaryum Sendromu’na yol açabilir. Bu nedenle bir veterinere danışmadan kesinlikle balıklarına ilaç vermemelisin.
MANTAR ENFEKSİYONLARI
Mantar hastalıkları genelde ölü balıkların derilerinde görülür. Ölü pulların, çürümekte olan yüzgeçlerin ya da travmatik yaraların üzerinde oluşan mantarlar, viral bir hastalık ya da genetik nedeniyle bağışıklık sistemi zarar görmüş balıklarda da ortaya çıkar. Çoğu mantar enfeksiyonu ölü deri alındığında ortadan kalkar ancak inatçı enfeksiyonlarda veterinere başvurmanda fayda var.
KABARCIK HASTALIĞI
Kabarcık hastalığı akvaryumun içindeki çok küçük su kabarcıklarından kaynaklanır. Bir borunun yanlış takılması ya da su değişimi sonucu ortaya çıkan ani sıcaklık değişikliği bu hastalığa yol açar. Deride, gözlerde ve yüzgeçlerde baloncuklarla kendini belli eden bu hastalığın tedavisi için bir veterinerden yardım alman gerekir.
KANSER
Ne yazık ki balıklar çok sayıda kanser türüyle karşı karşıya kalabilir. Kanser balıklarda iç organlarda ya da deride ortaya çıkan anormal doku büyümeleriyle kendini gösterir. Ayrıca iştah kaybı, uyku hali ve üreme güçlüğü de gözlemleyebilirsin. Eğer balığının kanser olduğundan şüpheleniyorsan acilen bir veterinere başvurmalısın Erken safhada teşhis edilen bazı tümörler, ameliyatla alınabilir, böylece balığının ömrü ve yaşam kalitesi artırılabilir.
POLİKİSTİK BÖBREK HASTALIĞI
Japon balıklarında görülen bu hastalık da tatlı su balıklarında sık görülen hastalıklar arasında en yaygın olanlarından biridir. Sebebi belli olmayan kistler balığın böbreklerinde ortaya çıkar ve düzgün çalışmasını engeller. Balığının vücudu fazlasıyla su çekmeye ve balon gibi şişmeye başlar. Bu hastalığın maalesef tedavisi yoktur ve sonu ölümdür. Sadece balığın rahat ettirilmesi için önlemler alınabilir.
