Çiftleşmeleri İçin Tarantulaları Birlikte Barındırabilir Misin?
Normalde yamyam oldukları için erkek ve dişi tarantulaların birlikte barındırılması önerilmez. Her iki tarantula da cinsel olarak olgunlaştığında, erkeği birkaç gün veya bir hafta boyunca dişinin de içinde bulunduğu küçük bir muhafazaya yerleştirebilirsin. Bu, tarantulaların birbirlerine zarar vermeden birbirlerini görmelerini ve koklamalarını sağlayacaktır. Bu süre zarfında dişi erkekle karşılaştığında aç kalmaması için bir yuva oluşturmalı ve beslenmelidir. Tarantulalar da yalnızca dişi erkeğe karşı olumlu ise birlikte olmalarına izin verilmeli. Daha sonra çiftleşme gerçekleştiğinde, dişi ona karşı saldırgan hale gelmeden önce erkek muhafazadan çıkarılmalıdır.
Bir boya çubuğu, bir kavgayı ayırmak veya erkeği dişinin muhafazasından çıkarmaya yardımcı olmak için iyi bir araçtır. Tarantulaların çiftleşmekle ilgilenmiyorsa, onu zorlamaya çalışmayın veya onları bir arada barındırmaya devam etmeyin. Tarantulalar kendi başlarına barınmalıdır.
Tarantulalar Ne Zaman Çiftleşmeye Hazır Olurlar?
Erkek tarantula cinsel olarak olgunlaştığında, meni üretebilir ve cinsel olarak olgun bir dişi ile üreyebilir. Bir tarantulada cinsel olgunluk yaşı türler arasında değişiklik gösterir. Erkek bir tarantula olgunluğa eriştiğinde, genellikle bir yıldan fazla yaşamazlar. Bu, erkek tarantulanı yetiştirmek için gereken sürenin sınırlı olduğu anlamına gelir.
Tarantulaların Üreme Alışkanlıkları
Çiftleşme genellikle yılda bir gerçekleşir. Ancak bir tarantulanın çiftleşmesi muhtemelen beklediğin gibi değildir. Erkek bir tarantula olgunlaştığında ve çiftleşmek istediğinde, karnını ördüğü bir ağ örtüsüne sürtecektir. Bu sürtünme, erkeğin daha sonra pedipalplerine, yani dişilere sürteceği meniyi küçük bir paket halinde salgılayacaktır. Pedipalpler, çiftleşecek bir dişi bulana kadar spermi küçük pakette canlı tutar. Uygun bir dişi bulunduğunda, pedipalplerden gelen meni paketi, dişinin karnındaki opisthosoma adı verilen bir açıklığa aktarılır. Erkek, dişi artık çiftleşme amacıyla onun varlığını hoş karşılamadan önce çabucak ayrılacaktır.

Yumurtlama
Tarantula türüne bağlı olarak, yumurtalar bu çiftleşme gerçekleştikten birkaç hafta veya birkaç ay sonra döllenecek ve bırakılacaktır. Bu yumurtalar dişi tarantula tarafından üretilecek olan bir yumurta kesesinin içine bırakılacaktır. Bu yumurta kesesine daha sonra dikkatle bakılacak ve dişi tarantula tarafından yuvadaki bebekler keseden çıkana kadar döndürülecektir. Bu yumurta kesesini korurken dişi tarantulada saldırganlık tipiktir.
Bazı tarantula yetiştiricileri, yavrularını yumurtadan çıktıklarında yemesini önlemek ve büyüdükçe onları ayırmayı kolaylaştırmak için yumurta kesesi üretildiğinde yumurtaları anne örümcekten almayı tercih eder. Bu yumurtaların daha sonra başka bir muhafazada sıcak tutulması gerekir. Ancak onları ilk tüy dökümünden geçene kadar ana örümcekle birlikte tutmaya da çalışabilirsin.
Tarantulaların Kaç Bebeği Olur?
Bir tarantula’nın yumurtlayacağı yumurta sayısı türler arasında değişir. Ancak çoğu evcil hayvan tarantulasından yaklaşık 100 yumurta beklemek iyi bir miktardır. Bazı türler sadece yaklaşık 50 yumurta bırakırken, diğerleri 1000’den fazla yumurta bırakır. Bu nedenle tarantula yetiştirmek, sadece bir veya iki örümceğin ilgilenmesini isteyen biri için bir hobi değildir.
Örneğin Meksika Red-Knee tarantulası, yaklaşık üç ay sonra yumurta kesesi içinde döllenmiş yumurtaları açılır. Üç hafta sonra keseden yaklaşık 200-400 bebek çıkar. Bu örümcek yavruları, yaşamlarının ilk yılında birkaç tüy dökümünden geçecek ve yetişkinliğe kadar hayatta kalanların sayısı, onlara ne kadar iyi baktığına bağlı olacaktır.