Sütlabi Ördeği Çıldır Gölü’nde İlk Defa Görüldü!

Esasen Avrupa ve Asya’nın kuzey kesimlerinde yaşamlarını sürdüren Sütlabi ördeği türü, Kars-Ardahan sınırındaki Çıldır Gölü’nde görüntülendi.

Fotoğraf: Serhat Tigrel

Balık açısından zengin ve mümkün olduğunca durağan nehirleri tercih eden Sütlabi, Çıldır’da yuvasını buldu! Nitekim Çıldır Gölü ev sahipliği yaptığı birçok kuş türü ile ismini duyuran bir göl. Aynı zamanda yüzeyinin tamamen buz tutması ile de bir cazibe merkezi haline gelebiliyor. Dememiz o ki yaz-kış, turist-yerli, birçok insanın gözü bu gölün üzerinde. O gözler Sütlabi ördeği de görünce usul usul salınan, al sana bir mutluluk kaynağı daha!

Peki Sütlabi’yi keşfeden insanlar kim? Kars’ın Taşbaşı köyü ve çevresinde birtakım bilimsel çalışmalar yürüten KuzeyDoğa Derneği ekibi. Zaten mesleki görevleri arasında düzenli olarak kuş gözlemi yapmak olan bu insanlar için oldukça önemli bir keşif bu. Nitekim uzun süre daha önce o bölgede görülmemiş bir kuş keşfetmek için zaman harcıyorlar. Bu zamanın ödülünü bizim Sütlabi ördeği ile aldılar!

sütlabi ördeği
Fotoğraf: Vikisözlük

SÜTLABİ ÖRDEĞİ EKOLOJİK BİR ZENGİNLİK

Birgün gazetesinin yaptığı habere göre KuzeyDoğa Derneği Bilim Koordinatörü Emrah Çoban, AA muhabirine bu heyecan verici olayı anlattı. Aynı zamanda da muhabarin sorularını yanıtlayan Çoban: “Doğu Anadolu Bölgesi’nde en büyük göllerden olan Çıldır Gölü’nde yaptığımız gözlemlerde daha önce Kars’ta görülmemiş sütlabi ördeğini tespit ettik. Tabii kış için beklediğimiz türler arasındaydı ama bugüne kadar görememiştik.” şeklinde açıklamalarda bulundu.

Bu Sütlabi ördeği neredeyse amfibik bir yaşam döngüsüne sahip. Yani hem karada, hem de suda oldukça sık vakit geçiriyor. Mesela yuvasını göl kenarlarındaki ağaçlara yapmayı tercih ediyor. Yumurtalarını da bu ağaçlarda açtığı kovuklara bırakıyor ördek. Doğan ufak ördekler, ağaçtan suya ulaşarak besin kaynaklarına erişim sağlamaya çalışıyorlar. Mücadeleci ve ekolojik döngüye katkısı bol bu tür, artık Türkiye’de de yaşıyor! Doğal zenginlik anlamında oldukça şanslı olan ülkemizde birçok kuş cenneti var. Fakat onları koruma  veya KuzeyDoğa Derneği gibi kayıt altına almak, muhafaza edilmeleri için şart!

İnsanlık olarak doğaya verdiğimiz zarar saymakla bitmiyor. Yeteri kadar duyarlı olup bu zararın önüne geçebileceğimiz uygulamalar da var. Mesela trafikte kornaya basmamak! Biraz tuhaf kaçmış olabilir, ama bu yazımızı okursan kuşların hayatı için kornanın önemini öğrenebilirsin!

Son olarak, Dünya Yabani Hayat Gününüz kutlıu olsun!

Paylaşan heymypet