İlk olarak 1793 yılında Psittacus hollandicus olarak Avustralya’da sınıflandırıldı. Sultan papağanı, özellikle Amerika’da 1 numaralı papağan tercihidir. Bu tercihte sevimli, komik ve insan ilişkilerinin sıkı olmasının etkileri büyüktür. Islık çalmada oldukça yeteneklidirler. Özellikle erkek sultan papağanları konuşma ve ses çeşitliliği açısından dişisine nazaran daha yeteneklidir. Bu sevimli kuşlar eğer yiyecek aramıyor ya da oyun oynamıyorsa sahibinin omuzunda olmaktan çok keyif alır. Sağlıklı, iyi sosyalleştirilmiş bir papağan harika bir aile hayvanı olur ve daire yaşamı içinde oldukça idealdir.
Sultan Papağanı Özellikleri Nelerdir?
-Genelde gri, beyaz, sarı renktedirler.
-Küçük boyutludurlar.
-Ortalama ömrü 20 yıldır.
-Konuşurlar, ıslık çalarlar.
-Sıcakkanlı ve sosyal canlılardır.
Alem: Animalia
Sınıf: Aves
Takım: Papağansılar
Familya: Kakadugiller
Alt Familya: Calyptorhynchinae
Cins: Nymphicus
Tür: N. hollandicus
İkili adlandırma: Nymphicus hollandicus
Sultan papağanı (Latince: Nymphicus hollandicus), kakadugiller familyasından sarı beyaz ve gri renklere sahip bir kakadu türü.
Ana besinlerini darı, çekirdek, kuru incir içi, havuç, armut sapı, kiraz sapı v.b besinlerini oluşturur. Erkeklerin taklit yeteneği vardır. Çekirdek ve dal darı gibi yiyecekler vererek insanlara alıştırılırlar. Kalabalığı severler, kafeste kapalı kalmaktan hiç hoşlanmazlar. Erkeklerin çeneleri çok kuvvetlidir. Ortalama yaşam süresi 15-25 yıldır. Sıcak iklim türü olduğu için 15 derecenin altında iyi hissetmezler.
Mutasyonları
Sultan papağanları’nın lutino, normal grey, pied ve pearl olmak üzere 4 ana mutasyonu vardır. Aynı zamanda bunların yanında ortaya çıkan cinnamon, albino ve whiteface gibi daha az belirgin mutasyonlara da rastlanmaktadır. Sultan papağanlarının mutasyona uğramamış görüntüsü normal grey genini taşıyan kuşlarda halen görülmektedir.
Cinsiyet Ayrımı
Bu kakadu türünün, cinsiyetlerini belirlemede kullanılan en belirgin özellik ötüş tipleridir. Erkek bir sultan papağanı uzun, ıslık biçiminde ötüşler sergiler (aynı zamanda taklit yapmaya meyillidirler) dişiler ise tek tip ötüş gösterir ve taklit yetenekleri gelişmemiştir.
Belirli bir dönemi atlattıktan ve vücudunun ilk tüylerini döktükten sonra sultan papağanlarının sırt tüylerindeki çizgiler azalıyor ve hatta yok oluyorsa (bazı mutasyonlarda) bu kuşun erkek olduğunu gösterir. Eğer çıkan yeni tüyler de çizgili, benekli yani desenli çıkıyorsa dişi olduğunu gösterir. Tabi tüy biçimi ve ötüş şekilleri kesin cinsiyet tayinini sağlamaz. Kesin bir cevap için tüylerden biri ile DNA testi yapılabilir.
Beslenme
Sultan papağanları pek çok meyve ve sebze türünü tüketir. Ancak eğer abartılı olarak meyve ve sebze ağırlıklı besleniyorsa, bu durum kuşun ishal olmasına ve dolayısıyla ölümüne sebep olur. Pek çok bitkinin tohumuyla beslenen sultan papağanları özellikle ayçiçeği çekirdeği yemeyi çok severler. Dal darı ve muhabbet kuşu yemi gibi diğer besinlerle de beslenirler. Aynı zamanda yulaf gibi tahıllar ve yumurta gibi ek gıda takviyesi de yapman çok iyi olacaktır.
Sultan Papağanı Isırır Mı?
Sultan papağanlarını beslemeye karar verdiğin zaman bazı hareketleriyle karşılaşırsın. Isırma ve bazı tıslama özellikleri gösterirler. Kuşunun karakterine göre bazı durumlarda senden kötülük geleceğini düşündüğü zaman tıslama gösterirler. Sultan papağanları genellikle çekingenlik ve korkudan dolayı tıslama ve ısırma eğilimi gösterirler. Genellikle ilk alışma sürecinde tıslama ve ısırma durumu meydana gelir. Pet shopta bulunan kafesinde daha öncesinde kötü muamelelere maruz kalmış olması da olasıdır. Psikolojisi olumsuz etkilenmiş olabilir ve evcilleştirme eğitimi sırasında sorun olabilir. Eğitimi tamamlayana kadar kuşunun sürekli ısırması ve tıslaması sorun olur ve aranızdaki bağ gelişmeden yeni yaşamına alıştırmadan kuşunu salmamalısın.
Sultan Papağanı En Çok Neyi Sever?
Papağanlar mısırı severek tüketirler. Onlar için faydalı olan besinler içerisinde brokoli, karnabahar, havuç, bezelye, elma, muz, pişmiş tavuk ve hindi eti, pişmiş yumurta ve kepekli, mısır ekmeği yer alır.
Aynı zamanda oyun oynamayı da çok severler. Pet shoptan papağanın için birkaç oyuncak alman güzel bir jest olacaktır. Özellikle ayna çok severler. Erkek sultan papağanları da konuşmayı, taklit yapmayı ve ıslık çalmayı severler.
Kişilik ve Davranış
Sultan papağanının kafasının üzerindeki tüylerinin konumu size o anki ruh hali konusunda fikirler verecektir. Eğer tüylerini geri yatırmışsa yani düz tepeli ise huzursuz ve defansif ruh halindedir. Tüyleri havada ise rahat ve huzurlu bir ruh hali vardır. Yanına yaklaşıp kuşunu sevebilirsin. Bu al yanaklı dostumuz her papağan gibi sert oyuncakları sever. Stresini atması ve keyifli zaman geçirmesi için renkli tahta oyuncaklardan tercih edebilirsin. Erkek papağanlar genellikle şarkı söylemek ve ıslık çalmak için aynalar ya da diğer yansıtıcı oyuncakları da ararlar.
Sultan Papağanının Konuşması
Sultan papağanları konuşmaya göre ıslık çalmaya eğilimlidir. Erkek papağanların konuşma olasılığı dişilerinden daha fazladır ve bazıları birkaç kelime veya kelime öbeği konuşmayı öğrenirler. Çığlıktan ziyade cıvıltıya eğilimlidir ve nispeten düşük gürültü hacimleri onları iyi bir apartman evcil hayvanı haline getirir.
Sağlık ve Genel Durumu
Bu dostumuzun burnuna dolan tozları dışarı atması için günde birkaç kez hapşırması normaldir. Hapşırması aşırı fazla ise ve burun üstü renginde değişim var ise veterinere başvurun. Papağanlar yılda birkaç kez tüy döker. Eski tüyleri dökülür yenileri çıkar. Kuşunun davranışlarını ona baktığın dönem içerisinde gözlemlemen ve onu tanıman gelecekte yaşanabilecek hastalıkları anlaman için önemlidir. Hareketlerindeki ani değişim bir hastalığın habercisi olabilir. Böyle bir durumda veterinere başvurmayı ihmal etme.
Yerel Bölgesi / Doğal Yaşam Alanı
Bu renkli dostumuz bir çok papağana ev sahipliği yapan Avustralya’nın yerlilerindendir. Birçok evcil hayvana göre daha az maliyetlidir.
Sultan Papağanı Bakımı
Bu dostumuz birden fazla tünek sopasına, birkaç yemek kabına ve en az iki su kabına ihtiyaç duyar. Geniş bir kafes kanatlarını açıp çırpabilmesi için çok önemlidir. Özellikle kafesinden çıkıp gezdikten sonra geri dönmesi için iyi bir kafes düzeninin olması ve kafesini seviyor olması gerekir. Sosyal bir hayvandır. Yanak tüylerini nazikçe sevip onunla konuştuğunuz sürece size aynı nezaketle cevap verecektir. Sizinle aynı odada zaman geçirmesi sosyalleşmesi için gereklidir. Sağlıklı bir gelişim için doğru yem tercihi yapılmalıdır.
Sultan Papağanı Kaç Günde Bir Banyo Yapar?
Sultan papağanlarıyla ilgili bilinmesi gereken en önemli özellik banyo konusu oluyor. Birçok papağan türünün derileri doğal olarak yağlıdır. Fakat sultan papağanlarının derileri kendiliğinden kurudur. Bu yüzden neme ihtiyaç duyarlar. Bundan dolayı sultan papağanları düzenli olarak yıkanmalıdır. Ayrıca sultan papağanları suyu sevdikleri için banyo yaptırırken herhangi bir sorun yaşamazsın.
Sultan papağanları için uygun banyo ortamı oluşturman onun için yeterli olacaktır. Gerisini ona bırak bu kadar basit. Sultan papağanları, diğer kuşlarda olduğu gibi senin onu zorla yıkamandan hoşlanmazlar. Bunun yerine onun banyo yapabileceği genişlikte bir kaba su koy. Bu kabı da kafesine veya bulunduğu bölgeye koyman yeterlidir. Fakat suyu kaba ne çok fazla ne de çok az koy. Orta kararda bir su koyarken aynı zamanda sıcaklığını da ılık olarak ayarla. Tüm bunların ardından sultan papağanın severek suya girip kendini yıkayacaktır.
Eğer papağanın henüz kendini yıkamaya alışmadıysa onu temizlemek için bir diğer yöntem ise fısfıslama yöntemidir. Bir spreyin içerisine koyduğun ılık suyla papağanını korkutmadan uzaktan üzerine sıkarak onu ıslat. Bu şekilde hem kuşun temizlenmiş olacak hem de oyun gibi geldiğinden sudan korkmayacaktır.
Sultan papağanın yıkandıktan sonra dikkat etmen gereken bir diğer özellik ise onun soğukta kalmamasıdır. Yoksa hassas olan papağanın çabucak hastalanır. Bu yüzden sultan papağanını yıkamak için gündüz ve güneşli günleri tercih etmen daha iyi olacaktır. Ayrıca kurutma makinasıyla kurutmayı tercih etmemelisin. Çünkü bu onları korkutup psikolojisini bozar. Bu yüzden havluyla suyunu alıp onu güneşli ve sıcak olan bir yere götürüp orada kurumasını sağlaman daha doğru olacaktır.
Papağanlar yazları her gün, kışları haftada iki kez yıkanmalıdır. Fakat bunu yaparken zorlama ile oluyorsa yaz kış uzun aralıklarla yıkanmalı. Huzursuzluk seviyesi arttıkça banyo işlemine zorlanmamalıdır. Hiçbir canlıya zorbalık fayda sağlamaz.
Sultan Papağanı Güneşi Sever Mi?
Sultan papağanları genel olarak yarı kurak iklimleri severler. D vitamini ihtiyaçlarını güneş enerjisinden alırlar. Sultan papağanı sıcağı sever mi konusunda 20 – 25 derece sıcaklık üstündeki alanlarda tutulmamalıdırlar. Bununla birlikte özellikle öğle saatlerinde balkona veya güneşe bırakmak kesinlikle zararlıdır. Akşama doğru havanın daha serin olduğu ve güneşin rahatsız etmediği zamanlarda az bir süre için bankona koyabilirsin.
Sultan papağanları soğuğa karşı dayanıklı değillerdir. Aynı şekilde sıcağa karşı da dayanıklı değillerdir. Bu sebeple oda sıcaklığının en az minimum 15 derece olması önemlidir. Bununla birlikte hastalığa yakalanmalarını engellemek için sıcak alanlarda tutulması önemlidir. Sultan papağanı kaç derece sıcaklıkta yaşar konusu içinde en fazla 41 derece üstüne çıkılmamalıdır. Eğer papağanının üşüdüğünü veya sıcakladığını fark edersen müdahale et. Sultan papağanının uygun yaşam koşulların sağlamak için,
– Eğer papağanın tüylerini kabartıyor ve uzun süreli hareketsiz kalıyorsa üşüyordur. Hava soğuksa ve bu şekilde bir belirti görüyorsan papağanını daha sıcak bir alanda tut.
– Papağının gagasını açıp kapatıyorsa ve kanatlarını gövdesinden uzaklaştırıyorsa sıcaklıyordur. Bu sebeple sultan papağanına banyo yaptırman doğru olacaktır. Bir kap su ayarlayarak boyunu aşmayacak şekilde papağanının önüne getirdiğinde o banyo yapacaktır.
– Papağanının sıcakladığını hissettiğin zaman onu daha serin alanlara götür ama tabii ki direkt olarak klima önüne götürme.
– Sıcaklık stresine giren bir papağan yem ve mama alımını azaltır. Aynı şekilde sıcakladığı zaman kafes içerisinde kanatlarını çırpmak ister. Bu sebeple kafesi geniş olmalıdır.
Sultan papağanı soğuğa çıkartılır mı konusunda mevsim önemlidir. Eğer kış ayı içerisindeysek kesinlikle kuşunu soğuğa çıkartma. Bir yerden bir yere taşırken kafesi sıcak tut, unutma minimum sıcaklık 15 derece olmalıdır. Bu derecenin altında bir sultan papağının kalması istenmeyecek durumlara yol açar. Bu sebeple sultan papağanının ev içerisinde bakımını yap ve balkon gibi alanlara çıkartırken hava sıcaklığına dikkat et. Eğer üşüme veya sıcaklama belirtileri görüyorsan buna göre önlem al.

Sultan Papağanı En Fazla Kaç Kelime Konuşur?
Sultan papağanı, konuşabilme yeteneğine sahip bir papağan türüdür. Genellikle 3. aydan sonra konuşmaya başlayan bu tür, 950 kelime konuşur.
Sultan Papağanı Kaç Yıl Yaşar?
10- 14 yıl yaşarlar.
Sultan Papağanı Evde Kaç Yıl Yaşar?
Evde 15 yıla kadar yaşarlar.