Sıcakta Arabada Kalmış Köpeklere Nasıl Yardım Edebilirsin?

Köpekler her yıl sıcak arabalarda ölüyor. Sıcakta arabada kilitli kalmış bir köpek gördüğünde ne yapmalısın? Böyle bir durumla karşılaştığında yapman gerekenleri açıkladık

sıcakta arabada kalmış köpeklere nasıl yardım edersin?

Yavru köpeğinle dışardasın ve öğle yemeğine ihtiyacın var. Ama köpeğinle birlikte yemeğe gidersen o da senin yediğin yemeklerden yemek isteyecek. Sen de rahat yemek yiyemeyeceksin ve köpeğini arabada bırakmayı düşüneceksin. Peki bu durumda, köpeğini sıcakta arabada bırakman doğru olacak mı?

Belki bir park yerindesin ve sıcak bir arabada bırakılan bir köpek fark ettin. Kızgın hissediyorsun ve düşünüyorsun. “Hava çok sıcak, güneşin altında duran bir arabanın içi daha da sıcak ve içeride köpek var.”Aklından arabanın camını kırma fikri geçiyor. Ama bunu yapmalı mısın?

Bir Köpek Sıcak Bir Arabada Bırakılır Mı?

Chewy’deki kıdemli veteriner olan Katy Nelson, evcil hayvan ebeveynlerine şunu söylüyor: “Köpeğini sıcak bir günde arabada bırakma, markete ufak bir şey almaya giriyor olsan bile.”

Bazen insanlar arabanın camını kırınca köpeklerin serinleyeceğini düşünürler. Ne yazık ki, bu teori iyi bir çözüm değil. Sonuçta hava sıcak, araba da sıcak. Sıcak havada arabanın camını kırsan bile bu köpek için aşırı bir rahatlama sağlamayacak. Onun ihtiyacı olan arabadan çıkıp, serin bir bölgeye geçip, su içmek. Aynı zamanda arabanın camını kırdığında köpek tedirgin olacak. Sıcak arabada zaten fazla ısınmış, kötü bir halde olan bir köpeği hem de tedirgin etmiş olacaksın.

Bir köpeğin sıcaklığı 38-39°C derecedir. Bir köpek sıcak bir arabada ne kadar uzun süre kalırsa, ısı bitkinliği riski o kadar artar. Bu durum köpeğe göre değişir, ancak ısı bitkinliği genellikle bir köpeğin vücut ısısı 40°C dereceye yükseldiğinde ortaya çıkar. Köpekler bu sıcaklıkta organ hasarı yaşamaya başlarlar neyse ki genellikle iyileşirler.

Ancak ısı bitkinliği, genellikle bir köpeğin iç sıcaklığı yaklaşık 42°C dereceye ulaştığında, sıcak çarpmasına dönüşebilir. İşte o zaman köpeğin vücudu her şeyi kapatmaya başlar. Kalp ve akciğerler de dahil olmak üzere bir köpeğin tüm ana organlarını etkileyebilir.

Evcil hayvanların sıcak çarpmasından ölmesi çok üzücü bir durum. Aynı zamanda da büyük bir ihmalsizlik. Bir köpeğin sıcak çarpmasından ölmesi en önlenebilir şeylerden biridir.

Bir Köpeği Arabada Bırakmak İçin Hava Ne Kadar Sıcak?

21°C derecelik bir gün insanlara hafif gelebilir, ancak araçta kilitli bir köpek için hızla tehlikeli hale gelebilir. Evcil hayvan ebeveynlerine tavsiyemiz, köpeğini herhangi bir süre boyunca sıcak arabanda bırakmaktan kaçınman olacaktır.

21°C derecelik bir günde neler olur:

1.10 dakika sonra bir arabanın içindeki sıcaklık 31°C dereceye yükselir.

2. Arabada 30 dakika kalan bir köpek 40°C derecelik bir sıcaklık yaşıyor.

Tabii ki, hava ne kadar sıcaksa, sorun o kadar büyük olur. Dışarısı 35 derece diyelim:

1. Bir arabanın içindeki sıcaklık 10 dakika sonra 45 dereceye çıkacak.

2. Bir saatten fazla bir süre sonra, arabadaki sıcaklık 60°C derecedir.

Peki, o gün sadece 15°C dereceyse köpeğini arabada bırakmanda bir sakınca var mı?Araban güneşin altında mı? Araban siyah mı? O zaman yine köpeğini arabada bırakmanda sıkıntı var. Aynı zamanda köpeğin Pug veya buldogsa (buruşuk yüzlü köpekler) bu yavrular daha kısa solunum yollarına sahip oldukları için ısıyı çok iyi dağıtamazlar.

Sıcak Bir Arabada Kilitli Bir Köpek Görürsen Ne Yapmalısın?

Muhtemelen içgüdün, arabayı açmaya çalışarak köpeği hemen kurtarmaktır. Ancak eylemlerin yasa dışı ve maalesef boşuna. En iyi seçenek, arabanın sürücüsünü hızlı bir şekilde bulmaya çalışmaktır.

Arabanın park edildiği sokak adresini not ederek başla. Köpeği kilitli gördüğün arabanın markasını, modelini ve plakasını yazman da önerilir. Bu bilgi, yardım ararken arabanın kimliğini açıklamana yardımcı olacak.

Park halinde duran arabanın yakınındaki herhangi bir işletmeye git. İşletmenin yöneticisinden veya güvenlik ekibinden aracın sürücüsünü aramasını iste. Pek çok insan evcil hayvanlarını sıcak arabalarda bırakmanın tehlikesinin farkında değil. Bu durum hakkında uyarıldıklarında hızla araçlarına geri döneceklerdir. Sonuçta evcil hayvan ebeveynleri yavrularına zarar gelsin isterler mi hiç.

Arabanın sürücüsünü bulamıyorsan, yerel hayvan kontrol servisini veya polisi ara. Profesyonelleri doğru yere yönlendirmek için arabanın yanında bekle ve kurtarma çabalarına rehberlik etmelerine izin ver.

Bir arabada kilitli kalmış köpek gördüğünde camları kırmanı tavsiye etmiyoruz. Bunun yerine uygun yetkililerin durumla ilgilenmesini sağla. Pencereyi kırmak gibi bir şey yapacak olursan, mülke zarar verdiğin için potansiyel olarak suçlu bulunacaksın. Her ne kadar niyetin iyi olsa da.

Bu şekilde acil bir durumla karşılaşmadan önce bu gibi durumlar için kuralların ne olduğunu bilmen iyi olacaktır. Böyle durumlar için konuyla alakalı yasaları anlayıp ve bu yasaların ana hatlarıyla belirttiği belirli adımları izlemen daha doğru olacaktır.

Evcil hayvanın sağlığına odaklan, sahibi bulunduğunda onunla sinirli bir şekilde yüzleşmek için bekleme. Ayrıca verdiğimiz bu ipuçlarıyla endişeni eyleme dönüştürebilirsin.

Kendi evcil hayvanını bu duruma sokmaktan kaçın. Bir evcil hayvan bakıcısı kirala veya evcil hayvan merkezli bir gezi planla. Köpek dostu mağazalar bul.

Kanunları öğren. Bir köpeğin arabada kilitli kaldığını gördüğünde yasal olarak ne yayacağını bilmen çok doğru olacaktır.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Paylaşan heymypet