Kaprofaji, literatürde dışkı yeme olarak özetleniyor. Kedilerde ve köpeklerde de görülebilen kaprofaji, bu türlerde bir davranış bozukluğu olarak değerlendiriliyor. Ancak tavşanlar söz konusu olduğunda ve yenen dışkı sekotrop adı verilen özel bir tür kaka olduğunda, kaprofaji tamamen doğal olduğu gibi sağlık açısından faydalı yönleri bile bulunuyor!
Tavşanlar normalde yuvarlak peletler halinde dışkılıyor. Ancak yeterli su ve lif tüketmeyen tavşanlarda, dışkı şekli değişebiliyor. Sağlıklı bir tavşan gün içinde birden fazla kez dışkılayabiliyor.
Ancak tavşanın yediği kakalar bu peletler değil; gece saatlerinde dışkıladığı ve sekotrop adı verilen özel kakalar.
SEKOTROP NORMAL DIŞKIDAN FARKLI MI?
Gün içindeki kakalardan daha yumuşak ve yapışkan olan sekotroplar, genelde dışkılanır dışkılanmaz yeniden vücuda alınıyor. Tavşanın yediği yiyeceklerin körbağırsağında fermente edilmesi sonucu oluşan sekotroplar, sadece geceleri üretildiği için tavşanlar bunları geceleri ya da sabah erken saatlerde yiyor. Dolayısıyla senin sekotropları görme şansın pek yok. Ancak tavşanın kendini pek iyi hisetmediği ve bu kakaları yemediği zamanlarda kafeste ya da tüylerinin arasında sekotroplarla karşılaşabilirsin.
Sekotroplar, tavşanın için çok önemli birer besin kaynağı. Bol miktarda vitamin ve protein içeren bu kakalar sayesinde tavşanın, sağlıklı olmak ihtiyacı olan ek besin maddelerini alabiliyor.
Ancak tavşanın gün içinde dışkıladığı pelet kakaları da yiyorsa o zaman bir sorun olabilir.
TAVŞANIM SEKOTROP YEMEZSE NE OLUR?
Tavşanının sekotroplarını yiyip yemediğini anlamak için arkasına bakabilirsin. Eğer tüylerine yapışmış küçük kaka parçaları görürsen bu sekotroplarını yemediği anlamına gelir. Eğer kürkü temizse sorun yoktur.
Aynı şekilde ara sıra kafesi ve kaka kabını da kontrol etmende fayda var. Eğer bütün kakalar yuvarlak ve normal görünüyorsa, sekotroplar yenmiş, yenmemesi gereken dışkılar kalmış demektir.
Üçüncüsü sabah erken ve gece geç saatlerde tavşanına dikkatli bak. Temizlenirken kuyruk çevresinde çok zaman geçiriyorsa sekotroplarını yiyor demektir.
Peki sekotroplar olduğu gibi duruyorsa bu ne anlama gelir? Muhtemelen tavşanında bir sağlık sorunu olduğu anlamına ne yazık ki… Tavşanında obezite ya da artrit sorunu yaşanıyorsa sekotroplarına erişmekte zorlanıyor olabilir. Tavşanlarda obezite ile başa çıkmak için bu ipuçlarına bir göz atabilirsin.
Sekotrop yememe bir sindirim probleminin göstergesi de olabilir. Bu durumda sağlıklı bir tavşanın sekotropları hasta tavşana yedirilerek bir tür mikroorganizma nakli gerçekleştirilir ve hasta tavşanın yeniden sağlıklı bir sindirim sistemine kavuşması sağlanır.
“Tavşanlar nasıl beslenmeli?” sorusunun cevabını da bu içeriğimizde bulabilirsin.