Muhabbet Kuşu Konuşma Eğitimi Nasıl Verilir?

Muhabbet kuşu konuşma eğitimi, muhabbet kuşu ebeveynlerini en çok zorlayan konulardan biridir. ‘Muhabbet kuşları nasıl konuşturulur?’ sorusuna birlikte cevap bulalım istedik.

muhabbet kuşu konuşma eğitimi

Muhabbet kuşu konuşma eğitimi konusu bir çok muhabbet kuşu ebeveyninin aklını kurcalayan konuların başında geliyor. Muhabbet kuşları canlı ve konuşkan küçük kuşlardır. Bu harika canlılardan biriyle evini paylaşmaya karar verdiysen ve bir muhabbet kuşuna nasıl bakacağını zaten biliyorsan, onu nasıl eğiteceğini öğrenmenin zamanı geldi. Bol eğlenceye hazır ol! Eğlenceli bir süreç seni bekliyor.

Şimdi adım adım muhabbet kuşu eğitimini nasıl verebileceğini anlatacağız.

ÖNCE KENDİNİ EVİNDE GİBİ HİSSETTİR

Muhabbet kuşun eve yeni geldiyse kafesine alışması için zamana ihtiyacı olacaktır. En az birkaç gün alışmasına izin vermeli ve onu eğitmeye çalışmadan önce kuşun sessiz bir ortamda olduğundan emin olmalısın. O ana kadar muhabbet kuşu kendini rahat hissetmeye başlamalıdır.

Doğru zamanın geldiğini hissettiğinde kafesine yakın dur. Dikkatini çekmeyi beklerken onunla sessizce konuş, ama onu herhangi bir şey için zorlama. Birkaç gün ya da belki hafta içinde sana alışacaktır. Sesini yükseltmemeye dikkat et. Muhabbet kuşun yeni ortamına alışana dek biraz strese girebilir. Ona bir isim ver. Özellikle beslerken sık sık ismini söyle ki yeni adına alışsın.

Dilersen ona bir hikaye okuyabilirsin. Bu kulağa garip gelebilir ama muhabbet kuşları ebeveynlerinin sesini duymaktan hoşlanır. Onlara kitap okumak onları rahatlatacak ve sesine alışmasını sağlayacaktır.

BAKIMINI İHMAL ETMEMEYE DİKKAT ET

Muhabbet kuşunu her gün besleyip sulamayı ihmal etme. Böylelikle muhabbet kuşu yavaş yavaş seni yiyecek sağlayan kişi olarak tanıyacaktır. Ayrıca sana daha çabuk güvenecek ve seni görünce heyecanlanacaktır.
Muhabbet kuşun hiç dokunmamış olsa bile su ve yiyecek günlük olarak değiştirilmelidir. Eve yeni gelen bir muhabbet kuşu, yeni hayatına alıştığı için genellikle bir haftaya kadar yemek yemeyi reddeder.
Eğitimine başlamadan önce muhabbet kuşunu sevebileceği ikramlarla tanıştır. Bir parça meyve veya tohumi kısacası ödül yemi ver. Bu kuşunu öğrenmeye teşvik edecektir. Bu arada sağlığını bozmamak için bu ikramları abartmamaya tabii ki dikkat et.

FİZİKSEL TEMAS ÖNEMLİ

Muhabbet kuşunla fiziksel temas kurabilmen de büyük önem taşıyor. O kafeste beklerken parmağını kafesin kapısının önüne koy ve hareketsiz tut. Kuşun kafesteki fiziksel varlığına alışması için bunu günlerce tekrarla. Muhabbet kuşu elinin varlığına alıştığında parmağını kafesin içine yerleştir. Ardından muhabbet kuşunun göğsüne hafifçe bastır. Bu onu parmağına tırmanmaya teşvik edecektir. Kuş ilk başta isteksiz olabileceğinden sabırlı olmaya çalış. Korkarsa parmağının tersiyle göğsünü okşayın. Sevgi ve özen göster.
Alternatif olarak, parmağının üzerine sevdiği birkaç tohum koyabilirsin. Muhabbet kuşun muhtemelen onları yemek için eline tırmanacaktır. Bunu birkaç gün yapmak, sana güvenmesini öğretecektir.

ŞİMDİ ADINI SÖYLEMEYİ ÖĞRETME ZAMANI

Her zaman duyduğu için konuşma çalışmalarına hayvanın adıyla başlamak daha kolaydır. Muhabbet kuşun adını onu her gördüğünde ve yiyecek verdiğinde tekrar et. Tiz bir sesle konuşmaya çalış ve adını yavaş ve net bir şekilde söyle. Tabii bu arada muhabbet kuşun yeterince büyüyene kadar beklemelisin. Kuşun konuşabilmek için en az üç aylık olmalıdır.Birden fazla muhabbet kuşun varsa, tek bir ismin öğretilmesine bağlı kal. Süreci taa en başında çok da zorlaştırmaya gerek yok. Muhabbet kuşunu ismini her doğru söylediğinde ödüllendirmeyi unutma. Çabuk öğrenmezse de sakın cezalandırma. Unutma, o doğruyu yanlışı anlayamaz ve cezalar sadece sana olan güvenini sarsmaya yarar.

MUHABBET KUŞU KONUŞMA EĞİTİMİ

Yetenekli muhabbet kuşları, yaşamları boyunca binden fazla kelime öğrenebilirler. Muhabbet kuşu konuşma eğitimi sanıldığı kadar zor bir süreç değildir. Kuşun adını öğrendiğinde, öğretmek istediğin kelimeleri hedefle. Muhabbet kuşun bir süre sonra kelimeler ve nesneler veya eylemler arasındaki bağlantıları kurmaya başlayacaktır.
Odaya girdiğinde sistematik olarak ‘merhaba X’  de. Ya da mesela onu beslerken yemini işaret ve ‘mama’ de. Beden diline bakarak tepkilerini ölçümleyip ona göre davranmayı tercih edebilirsin.
Örneğin kuşun bir tehdit algıladığında ısırarak ya da gagalayarak tepki verebilir. Bu gibi durumlarda ona sert ve net bir tonda “Kızarım!” ya da “Hayır!” diyebilirsin. Ya da mesela tek ayak üzerinde dinlenirken ve mutlu görünürken, ‘mutlu’ de.
Bunların haricinde basit cümleler de söyleyebilirler. Örneğin yemini yerken “X mamasını yiyor!” ya da su içerken “X su içiyor!” diyebilirsin. Bunu aynı zamanlarda defalarca kez tekrarladığında gerçekleştirdiği eylemle kurduğun cümle arasındaki ilişkiyi kurmaya başlayacaktır. Bir süre sonra o eylemi gerçekleştirdiği her zaman aynı cümleyi kendisi de kurmaya başlayacaktır.
‘Muhabbet kuşuma ismini söylemeyi nasıl öğretirim?’ diye merak edersen bu yazımıza göz atmayı unutma!

Paylaşan heymypet