Muhabbet Kuşlarında Stres Sebepleri ve Belirtileri

Muhabbet kuşlarında stres ile sık sık karşılaşırız ve bu durumu nasıl ele alacağımızı bilemeyebiliriz. Bunun için önce stresin sebeplerini iyice belirlemek gerek. Sonrasında ise gelsin bu sıkıntıyı önlemek için fikirler!

muhabbet kuşlarında stres

Stres maalesef ki hepimizin başının belası. Kuşlar, insanlar, köpekler hiç fark etmiyor. Hele ki kuşlar gibi hassas bir doğaya sahipsen eyvah, yandın. Stresle başa çıkman hepten zorlaşır. Bundan dolayı kuş ebeveynlerinin muhabbet kuşlarında stres meselesini iyi anlaması gerek. Ancak bu sayede dostunun akıl sağlığını korumasında veya tekrar kazanmasında önemli bir rol oynayabilirsin. O zaman stresin nedenlerinden çözüm yöntemlerine uzun bir yolculuk seni bekliyor diyebiliriz.

İlk olarak şu soruyu mutlaka sormalıyız: Kuş dostlarımız neden strese girer? Aslında bu soruya yanıt bulmak için pek de uzağa gitmeye gerek yok. Kendini düşün, hangi durumlarda strese giriyorsun? Ortam değişikliği, aile üyeleriyle alakalı mevzular, sürekli yüksek sese maruz kalmak… Bunların hepsi dostumuzu strese sokar. Ek olarak kuşlar bize kıyasla daha hassas oldukları için camdan geçerken gördükleri görüntülerden bile onlar için stres kaynağı olabilir. Dememiz o ki sebep çok!

MUHABBET KUŞLARINDA STRES BELİRTİLERİ NELERDİR?

Sebeplerden sonra gelelim belirtilere. Dostlarımız stresini çeşitli şekillerde ifade eder. Hemen sıralayalım:

  • Stres Çizgileri
  • Kendi tüylerini yolma
  • Agresiflik
  • İştah kaybı
  • Çıkardığı seslerde değişiklik
  • Bazı tekrar eden davranışlar
  • Korku
  • Can sıkıntısı

Şimdi bu konuları biraz daha detaylandırma vakti.

STRES ÇUBUKLARI

Stres çubuklarını hiç duymuş muydun? Dostlarımızın kanatlarının sapında bulunan bu çubuklar ince çizgiler halinde yatay bir şekilde kendini belli eder. Dostunun düşen tüylerinden birini alıp incelerken umarız ki bu çizgilerle karşılaşmazsın. Aksi takdirde dostun stres halinde, haberin olsun.

KENDİ TÜYLERİNİ YOLMA

Muhabbet kuşlarında stres söz konusu olduğunda en can sıkıcı durumlardan biri, dostunun kendi tüylerini yolmasıdır. Bazı kuşlar bunu öylesine abartır ki belirli bölgelerde kellik bile yaratırlar. Sonra da kendi derilerini çiğnemeye başlarlar. Devamı malum, kanayan yaralar ve acı içerisinde kuşlar. Tüm bunlardan ötürü dostun kendini yoluyorsa lütfen hızlıca veteriner hekime danış.

AGRESİFLİK

Isırma, tıslama, eline veya dudağına doğru atılma ya da çığlık atma agresifliğe işaret eder. Dostun bir anda bu işaretleri sergiliyorsa dikkat. Özellikle iş gelip agresifliğe vardıysa veteriner hekimle görüşmen şart diyebiliriz. Çünkü bu durum ya fiziksel, ya da tek başına düzeltemeyeceğin zihinsel bir sorun anlamına gelir.

Kuşlarda Tırnak Kesme

İŞTAH KAYBI

Bir baktın kanatlı dostunun yemi azalmıyor ya da daha yavaş azalıyor. Bu iştahsızlık da neyin nesi? Fiziksel nedenler için veteriner hekime gittin ve en azından fiziksel bir sorun yok. Madem öyle, bil ki kuşun stresli bir ruh halinde.

KUŞUN ÇIKARDIĞI SESLERDE DEĞİŞİKLİK

Stres dostlarımızın çığlıklarına ya da gündelik olarak çıkardıkları seslere de yansır. Muhabbet kuşun stres altında çığlıklarını artırabilir de, azaltabilir de. Yani sadece canhıraş çığlık atan kuşlar değil, aşırı suskun dostlarımız da bizde stresi çağrıştırmalı. Çığlık konusunu daha detaylı bir şekilde ele aldığımız yazımızı okumak istersen buradan ulaşabilirsin!

KORKU

Normalde herkesin eline konan muhabbet kuşun bir anda insanlardan uzak durmaya mı başladı? Muhtemelen bir şeyden ya da birinden korktu dostun. Belki de eve gelen bir misafir ya da aile üyelerinden birinin bilmeden yaptığı bir davranış fark etmez. Üstelik sadece davranış değil, parlak renkli bir şapka ya da bıyık veya sakal bile dostunu korkutabilir. Bunları aklında bulundur deriz.

CAN SIKINTISI

Kuşların ne kadar zeki olduğunu illa ki biliyorsundur. Hal böyleyken bu zekalarını sürekli olarak zinde tutmaları gerekiyor. Belki oyuncaklar, belki başka bir kuş dostu, belki de senin ilgin ve alakanla muhabbet kuşun kendini eğlendirebilir. Aksi takdirde can sıkıntısı başlar ve hemen ardından da stres takip eder. Özel olarak can sıkıntısını ele aldığımız yazımıza buradan ulaşabilirsin!

Son olarak stresli bir kuşla iletişim kurarken dikkat etmen gerekenleri sıralayalım:

  • Lütfen kuşuna sert bir tonla yaklaşma. Stresli ve korkmuş birine yapabileceğin en büyük kötülük onu daha da strese sokmak olurdu herhalde. O yüzden lütfen sesinin tonuna dikkat et.
  • Yavaş davranışlar sergile. Sonuçta dostun gergin. Ani hareketler onun iyice paniklemesine yol açar. Bu yüzden sen en iyisi hareketlerine dikkat et.
  • Onunla vakit geçirmeye dikkat et. Artık oyuncakla mı olur yoksa birlikte yaptığınız başka aktiviteler mi o sana kalmış. Dostuna ilgi göstermen stresi açısından kesinlikle faydalı olacak.

Bizim yazımız burada sona eriyor. Umarız ki muhabbet kuşlarında stres konusu kafanda biraz daha netleşmiştir. Dostumuzun akıl sağlığı her şeyden önde gelir. O yüzden bunun için elinden geleni ardına koyma lütfen!

Paylaşan heymypet