Muhabbet Kuşları Neden Ses Taklit Etme Konusunda İyiler?

Muhabbet kuşlarının ses taklit etme konusundaki yeteneğini bilmeyen yoktur herhalde. Peki tamam da, bu yetenek tam olarak nereden geliyor. Bu konuda nasıl böylesine iyiler?

Kuşlarda Tırnak Kesme
Paylaşın

Muhabbet kuşlarının ses taklit etme becerisi yalnızca biz kuş ebeveynlerini kendine hayran bırakmamış. Dostlarımızın sesle öğrenme kapasitesini keşfetmek isteyen araştırmacılar, bu konunun üzerine eğildi. Sonuçta bazı kuşların bu konuda diğerlerinden daha yetkin olmasının sebebi hala gizemini koruyordu. Neyse ki artık bu gizem aydınlandı, o yüzden geçelim araştırmaya!

Araştırmaya göre muhabbet kuşlarının beyni, diğer kuş dostlarımızdan daha farklı bir şekilde çalışıyor. Muhabbet kuşu dışındaki diğer dostlarımızın beyninde sesleri duyup taklit etmeye yarayan 1 bölge var. Muhabbet kuşlarının beyninde ise bu bölgeden 2 adet var! Üstelik bölgeler, yine diğer kuşlara kıyasla daha büyük ve gelişkin. Şimdiye kadarki araştırmalarda bu ikinci bölgenin ses taklidiyle alakalı olmadığı düşünülüyordu. Ancak araştırmacılar bu sefer ilk bölgeyle ikincisini ortak bir yapı olarak düşündü ve bingo!

Araştırmada yer alan bilim insanı Mukta, “Bu bölgeleri aynı yapı olarak değerlendirince vay be, bunu yıllarca nasıl görmezden geldik diye düşündüm” dedi. Araştırmanın devamında bu bölgelerin genetik izlerini süren araştırmacılar, ipin ucunu 29 milyon yıl öncesine kadar götürebildi. Yani anlaşılan o ki kanatlı dostlarımız var olmaya başladıkları andan itibaren bu yeteneğe sahip.

SES TAKLİT ETME YETENEĞİ BÜYÜK BİR ZİHİN GÜCÜ İSTİYOR

Muhabbet Kuşlarında Can Sıkıntısı Nasıl Önlenir?

Yine Mukta, “Muhabbet kuşlarının bu bölgeler aracılığıyla bilgi işleme kapasitesi gerçekten inanılmaz. Bu bölge koskocaman bir istasyon gibi, içinde sürekli bilgi gidip geliyor. Bir sonraki araştırmamız, dostlarımızın bunu nasıl yaptığına yönelik olacak” dedi.

Araştırmanın son adımında ise kanatlı dostlarımızın beyninde sesi algılayan yerlere odaklanan araştırmacılar, ilginç bir keşifte daha bulundu. Sesi algılayan yerler, aynı zamanda dostlarımızın hareket etmelerini sağlayan bölgelere de bağlı. Acaba muhabbet kuşlarının dans etmeye de bir yatkınlığı olabilir mi?

Bu bulguları göz önünde bulundurursak bir hakaret olarak “kuş beyinli” tabirini kullanmanın ne kadar saçma olduğunu anlıyoruz. Bu tür bir bilgi analiz, iletme ve taklit kapasitesi başka hiçbir canlıda yok çünkü.

Böylelikle ses taklit etme konusunun da gizemi aydınlandı, sonuç seni şaşırttı mı?

Paylaşan heymypet