Muhabbet Kuşu Neden Kusar? Kuşlarda Kusma Sebepleri Nelerdir?

Kuşlarda, özellikle evlerimizde birlikte yaşadığımız muhabbet kuşlarında kusma çok yaygın karşılaşılan bir durumdur. Ancak burada iki farklı kusma biçiminden bahsediyoruz. Kuşun yediği yemleri sindirmeden ağzından geri çıkarması ile gerçek kusma arasında bazı farklar bulunur. Bu yazımızda bu iki olayı karşılaştırıp sebeplerini anlamaya çalışacağız. İşte kuşlarda kusma sebepleri…

Kuşlarda Kusma Sebepleri Nelerdir? Muhabbet Kuşları Neden Kusar?
Paylaşın

Muhabbet kuşu neden kusar sorusunun cevabını, önce kuşlar neden kusarlar onu öğrenerek arayalım.Kuşlarda kusma sebepleri iki başlıkta incelenebilir. Öncelikle kuşların sindirilmemiş yemleri ağızlarından geri çıkardıkları, teknik adı regürjitasyon olan duruma bir bakalım. Bir hastalık belirtisi olmayan regürjitasyon, aksine bir sevgi ve şefkat gösterisidir. Kuşlar yavruları gibi gördükleri objelere ağızlarından yem dökerek onları bir nevi beslerler. Bir kuş bunu yaparken kafasını aşağı yukarı sallar ve boynunu ileri uzatır. Üstelik herhangi bir hastalık belirtisi de göstermez.

Regürjitasyon davranışı özellikle kuluçka dönemlerinde gözlemlenir. Dişi yumurtaların üzerinde otururken, erkek dolaşıp bol miktarda yem yer. Sonra da yuvaya dönüp yediklerini dişisinin önüne serer. Yumurtadan çıkan yavrular da beslenmek için ebeveynlerine muhtaçtırlar. Dolayısıyla anne ve baba kuşlar yavrularını yine regürjitasyon yoluyla beslerler.

Regürjitasyon, kuşların yavrularını beslemeleri için çok verimli bir yoldur. Hem ekstra bir yük taşımaları gerekmez hem de yavruların ağzına giren yem vücut sıcaklığında ve yarı sindirilmiş halde olduğu için bebeklerin tüketmesi daha kolaydır.

Regürjitasyon aynı zamanda kuşların ilgilerini göstermelerinin de bir yoludur. Bir tür flört yöntemi diyebileceğimiz regürjitasyonun hedefinde kuşunun sevdiği bir başka kuş, bir oyuncak ya da bir insan olabilir. Eğer kuşun sana yem kusuyorsa, mutlu olabilirsin çünkü seviliyorsun.

KUŞLARDA KUSMA SEBEPLERİ VE TEDAVİSİ

Ancak ne yazık ki her kusma regürjitasyon değildir. Bazı hastalıklar ve parazitler de kuşlarda kusma sonucunu yaratır.

Regürjitasyonu kusmadan ayırmak çok kolay olmasa da bu farkı öğrenmen şart. Gerçek regürjitasyon stresli ya da şiddet içeren bir davranış değildir. Ancak bir hastalık sonucu kusan kuşlar, bazen kafalarını sağa sola sallayarak kustukları maddeleri etrafa saçarlar. Kusma halinde kafesin çeşitli yerlerinde yarı sindirilmiş yiyecekler bulabilirsin. Kuşunun tüyleri de genellikle birbirine yapışıp kurumuş halde olacaktır.

Özetle regürjitasyonda yemler daha odaklı bir biçimde çıkarılırken, kusma durumunda dağınıklık ve rasgelelik vardır.

Kuşlarda kusma sebepleri ise şöyle sıralanabilir:

  • Virüs, parazit, bakteri ve mantar kaynaklı enfeksiyonlar; özellikle kandida ve tenya
  • Kalp, böbrek ve karaciğer hastalıkları, diyabet, septisemi
  • Aşırı beslenme ya da aşırı protein, A, D, E vitamini veya demir tüketimi
  • Gıda alerjileri
  • Beslenme değişikliği
  • Çeşitli yiyecekler, bitkiler, tarım ilaçları ve ev ürünleri kaynaklı zehirlenmeler
  • Gastrointestinal hastalıklar ya da düğümlenmeler
  • İlaçların yan etkileri
  • Fiziksel ya da psikolojik stres, evde yer değişikliği ya da hanede yeni insan veya hayvanlar

Kuşlarda kusmanın tedavisi için yapılması gereken ilk şey bu alanda uzman bir veterinere başvurmaktır. Veterinerin yönlendirmeleriyle olası tedavi biçimleri ise şöyledir:

  • Beslenme değişikliği
  • Altta yatan hastalığın ya da enfeksiyonun tedavisi için ilaçlar
  • Düğümlenme durumunda ameliyat
  • Ortamın dikkatle temizlenmesi ve olası zehirlerin ortadan kaldırılması

Son olarak kuşlarda kusmanın önüne nasıl geçebileceğine de bir bakalım. Regürjitasyon söz konusu olduğunda bunu önlemenin bir yolu da sebebi de yoktur. Ancak kusma söz konusu olduğunda alabileceğin birkaç basit önlem var:

  • Kuşuna türüne, büyüklüğüne ve yaşına uygun bir beslenme düzeni oluştur. Eğer hangi yemi vermen gerektiğinden emin değilsen veterinerinize danış.
  • Kuşunu kafesinin dışındayken dikkatle gözlemle, düğümlenmeye yol açabilecek yabancı maddeleri yutmasına engel ol.
  • Kuşunun kafesinin içini ve dışını boğulma tehlikesi yaratabilecek ve zehirlenmeye yol açabilecek potansiyel tehlikeler için denetim altında tut.

Son olarak kuşunun kafesini temizlediğin zamanlarda dikkatli olmanda fayda var. Regürjitasyondan ziyade kusmanın işaretlerini gördüğünde derhal veterinerinize başvur. Çünkü sorun iyi huylu olabileceği gibi çok ciddi de olabilir.

Paylaşan heymypet