Köpeklerin Beden Dili Deşifre Edildi!

Köpeklerin beden dili biz köpek ebeveynlerinin yakınen tanıdığı ama tam olarak anlamlandıramadığı apayrı bir dünya. Neyse ki bu dünyaya yönelik araştırmalar yürüten bilim insanları var ki aydınlanma şansı yakalıyoruz. Sonrasında da gelsin patili dostlarımızla daha sağlıklı iletişim fırsatları!

Paylaşın

Evet, köpek dostlarımız doğrudan kelimeler aracılığyla bizimle iletişim kurmuyor. Yalnız bu, bizimle hiç iletişim kurmadıkları anlamına gelmiyor elbette! Köpekler dertlerini bize beden dilleri aracılığıyla anlatıyor. Üstelik dostlarımız bunu öylesine detaylı bir şekilde yapıyor ki, köpeklerin beden dili ile uğraşan profesyoneller bile var. Biz de bu profesyonellerin bilgilerini derleyerek herkese anlatalım istedik.

Patili dostlarımızın beden dilini okurken onların tüm bedenine dikkat kesilmemiz gerekiyor. Baştan kuyruğa, köpekler bize neredeyse tüm uzuvlarıyla mesajlar iletirler. Hatta bu mesajları ileten uzuvlar, birbiriyle bir arada çalışır. Yani sadece sallanan bir kuyruk, dostumuzun anlattığını anlamak için tek başına yeterli değil. Bir de bunun üzerine her türün fiziksel özelliklerinin farklı oluşunu da devreye sokunca ortalık karışıyor. Yine de dostlarımızın beden dilini genel anlamda beş başlıkta inceleyebiliriz. O zaman başlayalım!

KULAKLAR

Bir köpek mutluysa kulakları dik ve ya öne bakar, ya da hafifçe yana bakar şekilde olur. Tabii bu kulak kasları gelişmiş türler için geçerli. Eğer dostlarımız rahatsa, kulaklar normal pozisyonunda muhtemelen yanlardan sarkıyordur. Yok dostumuzun kulakları kafasına yapışık ve geriye doğruysa dikkat! Köpeğimiz ya sinirli, ya gergin ya da stres altında!

köpeklerin beden dili

GÖZLER

Konu gözler olduğunda sistemimiz basit. Sakin bir köpeğin gözleri de gevşek olur. Ancak eğer dostumuz sinirli, mutsuz veya korkmuşsa gözler kocaman büyür! Bir köpek uzun uzun gözlerine doğru bakıyorsa, seni gerçekten yakınlarında istemiyor demektir. Bir de buna büyümüş göz bebekleri ekleniyorsa oradan yavaşça uzaklaşmanı öneririz…

Sosyal Medyada Bizi Takip Et!

[elfsight_social_icons id=”1″]

KUYRUK

Şimdi gelelim en kafa karıştırıcı uzva. Biz insanlarda kuyruk olmadığı için köpeklerin kuyruğunu okurken sorunlar yaşayabiliyoruz. Mesela ortada sallanan bir kuyruk varsa otomatik olarak köpek dostumuzu mutlu sanıyoruz. Halbuki bu her zaman için geçerli değil. Eğer ortada hafifçe ve doğal bir görünümle sallanan bir kuyruk varsa tamam. Fakat ileri geri şekilde ve yavaş sallanan bir kuyruk kararsız ve gergin bir köpek anlamına gelir. Yani dikkat etmemiz gereken şey, kuyruğun sıkı mı yoksa salık mı olduğu. Ha bir de, kuyruğunu bacaklarının arasına kıstırmak deyimi var. Bir köpek kuyruğunu bacaklarının arasına kıstırdıysa bil ki dostumuz kesinlikle gergin ve stresli.

SURAT

Köpeklerin o meşhur “sırıtışını” hepimiz biliyoruzdur herhalde. Dostlarımız sakinken bu oldukça şirin sırıtış suratlarına yerleşir. Fakat bir köpek ağzını sıkıca kapadıysa ve dudaklarını yalıyorsa muhtemelen gergindir. Tabii bir de diş gösterme meselesi var. Köpekler dudaklarını hafifçe kıvırıyorsa bu bir uyarı anlamına gelir. Yok hepten kıvırıp diş gösteriyorsa artık iş uyarı boyunu aşmış, aman dikkat!

BEDEN

Şimdi köpeklerin beden dili ile ilgili konuşacağız diyip bizzat bedeni konu almamak olmaz. Arkadaş canlısı köpeklerin bedeni salık ve kıpır kıpır gözükür. Hatta insanlara yaklaşırken hafifçe sekerek gelirler. Yok dostumuz sürekli zıplıyor ve bedenini iyice ufaltıyorsa, dostumuz epey stresli olabilir. Eğer kendilerini tehlike altında hissederlerse dostlarımız vücutlarını tehlikenin zıt yönüne çevirirler. Bir de, ön patilerini hafifçe havaya kaldırırlar.

İşte bu beş noktaya dikkat edersek köpeklerin beden dili okuması kolay bir hale gelir. Buradan her köpek severe ve köpek ebeveynine duyurulur! Bu arada hazır konuları geçmişken: Agresif, korkmuş ve saldırgan köpekler nasıl sakinleştirili biliyor musun? Yanıtın hayır ise bu konuyu ele aldığımız yazımız tam sana göre!

Paylaşan heymypet