Köpeklerde Su Tüketimi

Su, vücudun sağlıklı, canlı hücrelerinin ana bileşenidir. Su olmadan köpeğinin vücudu düzgün çalışmayacaktır. Daha spesifik olarak, köpeğin susuz kalacaktır. Peki köpeklerde su tüketimi nasıl olmalı?

Paylaşın

Köpeklerin Günlük Su İhtiyacı

Köpeğin ağırlığına göre günlük su tüketimi değiştiği için günlük gereksinim de farklı olacaktır. 10 kg’lık bir köpeğin günlük su gereksinimi 400 ml olurken, 20 kg için 800 ml, 30 kg için 1200 ml ve 40 kg için 1600 ml olmaktadır. Özellikle de sıcak havalarda gerçekleşen solunum ve terleme artışı, aşırı su ihtiyacını beraberinde getirmektedir. Eğer böbrek ve ishal sorunu varsa su ihtiyacı artacaktır.

Gündelik yaşamda köpeğinin su gereksinimi belirleyen birçok faktör söz konusudur. Yavru ya da yetişkin olması, günlük tükettiği mama miktarı, ağırlığı, hamile veya emziriyor olması ya da ortam ısısı gibi etkenlere bakılarak su ihtiyacı karşılanabilir. Ayrıca genel bir kural olan besin miktarına göre su tüketimi için en az 2.5 katı suya ihtiyaç duyulacaktır. Örneğin köpeğin günlük 900 gram kadar kuru mama tüketiyorsa ortalama 2.2 litre su almalıdır. Küçük ırklı köpeklerde 100 gram başına 1.5 su bardağı su tüketmesi gerekir. Ancak hamile veya emziren köpekler sıcak havalarda bu rakamların en az 2 katını tüketmelidir.

Köpekler için İçme Suyu Tercihi Nasıl Yapılmalı?

Köpeğin için içme suyunun kalitesi çok önemlidir. Ülkemizdeki içme sularının yüksek sertlikte olması nedeniyle yumuşak içimli suların tercih edilmesi gerekir. Bu nedenle musluk suları yeterli olacaktır. Fakat sudaki virüs, bakteri ve parazitlerin de köpeğinin sağlığını olumsuz etkileyeceğini unutma. Bu nedenle köpeğin için hazır su veya arıtma suyu kullanmanı öneririz. Böbrek ya da şeker hastalığına yakalanan köpeklerde aşırı su tüketimi, kusmaya neden olacaktır. Bu tür durumlarda veteriner hekim önerisinde gerekli önlemler alınmalıdır.

Köpeklerde Çok Su İçmenin Nedenleri

Köpeklerde su içme miktarının artmasının farklı nedenleri olabilir. Normalden daha fazla su tüketmek polidipsi olarak ifade edilir. Polidipsinin ortaya çıkması için çok fazla neden bulunmaktadır. Köpekler sıcak havalarda ve mevsim geçişlerinde hava sıcaklığına uyum sağlayabilmek adına polidipsik olabilirler. Köpeklerden normalin dışında su içme isteğinin gelişmesinin farklı nedenleri vardır. İshal, kan kaybı, kusma, hızlı nefes alıp verme gibi sorunlara bağlı olarak ortaya çıkan normalin üstü su kaybının telafisi için de fazla su tüketme ihtiyacı hissedebilirler. Köpeğim çok su içiyor söylemine sahip köpek sahiplerinin aşağıda belirtilen ihtimalleri göz önünde bulundurması, su tüketimi artışına ek semptomları gözlemlemesi ve sorunun devam etmesi halinde mutlaka bir veteriner hekime danışması gerekiyor.

Dehidrasyon

Köpeklerde su tüketimin artmasının nedenlerinin başında dehidrasyon gelir. Hava sıcaklığında meydana gelen artışlar, fazla aktivite, hastalık, enfeksiyon gibi durumlara bağlı olarak dehidrasyon meydana gelebilir. Dehidrasyon canlılarda yaşamı tehdit eden bir durumdur. Bu nedenle köpeğin susuz kaldığına dair bir şüphe oluşuyorsa mutlaka veteriner hekime danışılması gerekir. Susuz kalan bir köpeğin su içme isteği ne kadar artarsa artsın mutlaka kontrollü bir şekilde su tüketmesine izin verilmelidir. Su içme isteği artan ve aşırı su içmesi sebebiyle kusan köpeklere 3 saatlik bir sürede her 10 dakikada 1, köpeğin boyutuna göre çay kaşığı veya yemek kaşığı ile su verilmesi önerilmektedir. Aksi takdirde aniden çok fazla su tüketen köpeklerde kusmaya neden olmaktadır.

Hastalıklar

Diyabet, cushing hastalığı, ishal, enfeksiyon, böbrek ve karaciğer hastalıkları köpeklerde çok fazla su ihtiyacının ortaya çıkmasına neden olabilen sağlık sorunları arasında yer almaktadır.

Diyabet: İnsülin direnci ya da eksikliği söz konusu olduğunda yüksek kan şekeri ortaya çıkar. Kandaki fazla şeker böbrekler tarafından idrar ile atılır bu duruma bağlı olarak vücuttan su atılım miktarı da yükselir. Su atılım miktarının yükselmesi ile birlikte köpeklerde su içme istediğinde artış meydana gelir.

Böbrek Hastalıkları: Köpeklerde böbrek sorunları olduğu zaman daha fazla su içme eğilimi gösterebilirler. Bunun temel nedeni böbrek hastalıkları sonucunda daha fazla idrara çıkmaları ve buna bağlı olarak su ihtiyaçlarının artmasıdır. Böbrek taşı, böbrek enfeksiyonları veya böbrek yetmezliği su içmenin artmasında etkili olabilecek sorunlardır.

Cushing Hastalığı: Hipofiz bezinde ya da adrenal bezde bulunan bir tümör sebebiyle aşırı miktarda kortizon salgılanması cushing sendromu olarak ifade edilir. Vücuttaki kortizon miktarının fazla olması susuzluluğu ve idrara çıkma ihtiyacını arttırmaktadır. Kas güçsüzlüğü, cilt hastalıkları göbek bölgesinde şişkinlik ve iştah artışı bu hastalığın diğer semptomları arasında yer almaktadır.

İshal: İshal ile birlikte vücuttaki sıvı kaybı artar bu da köpeğin daha fazla su içmesine neden olabilir.

Pyometra: Kısırlaştırılmamış dişi köpeklerde görülen bir sorundur. Dişi köpeğin kızgınlık döneminden sonra enfeksiyona bağlı rahim duvarı kalınlaşması ve rahmin sıvı dolması şeklinde ortaya çıkan bu hastalığın mutlaka tedavi edilmesi gerekir. Pyometra dehidrasyona sebep olabilmekle birlikte köpeklerde su tüketiminin artmasına da neden olmaktadır.

İlaç Kullanımı

İlaç kullanımına bağlı olarak susuzluk yani aşırı su içme ihtiyacı insanlarda olduğu gibi köpeklerde de meydana gelebilir. Astım alerji, iltihaplı bağırsak hastalığı, kalp yetmezliği gibi sağlık sorunlarının tedavisinde kullanılan ilaçlar; nöbet geçiren köpekler için verilen durumu kontrol altına alma adına kullanılan ilaçlar su içme miktarında artışa neden olabilir.

Beslenme

Köpeklerin beslenmesinde tercih edilen mamanın su tüketiminde doğrudan etkisi vardır. Yaş mama ile beslenen köpeklerde su ihtiyacı daha azdır. Kuru mama veya fazla tuzlu mama tüketimi su gereksinimin artmasına neden olur. Köpekler sodyum açısından zengin içeriği olan besinler yedikleri zaman ishal, kusma, titreme ve depresyon gibi belirtiler gösterebilirler. Bu belirtilerle birlikte su içme isteğinde artış gözlemlenmesi de olasıdır.

Köpeklerin Su Tüketimine Nasıl Dikkat Edilir?

Köpeklerin su tüketimini kontrol edebilmek için her gün aynı şekilde su verilmesi önerilir. Mama ve su rutini oluşturmak köpeklerin beslenme davranışlarındaki değişimi daha kolay gözlemlemeye yardımcı olur.

Köpeğin su kabına her gün aynı saatte ve aynı miktarda su koymak rutin oluşturmanın ilk adımıdır. Su kabında sürekli taze su olmasını istiyorsan mutlaka su değişimi yaparken kapta bulunan miktarda su koymalı ve suyun ne kadar sürede tükendiğini gözlemlemen gerekir. Su tüketimi köpek sağlığı açısından çok önemlidir. Köpeğin normalden az veya çok su içmesi sağlık sorunlarına neden olabileceği gibi farklı hastalıkların habercisi olabilir. Bu nedenle su tüketim alışkanlığında uzun vadeli bir değişim fark ettiğin zaman veteriner hekimin ile iletişime geçmen gerekir.

Paylaşan heymypet