Köpeklerde saldırganlık pek çok ebeveynin hayatını oldukça zorlaştıran bir problem. Genelde uysal ve arkadaş canlısı bir köpek söz konusu olduğunda, bu durum daha da korkutucudur, çünkü bir anda aniden agresifleşir, hırlar, veya dişlerini gösterir. Hatta daha da aşırıya kaçarak seni veya iyi tanıdığı ve daha önce hiç saldırgan davranmadığı bir aile üyesini ısırabilir. Peki köpeğin bu düşmanca davranış belirtilerini gösterdiğinde ne yapmalısın?
Köpek saldırganlığı kontrolden çıkabileceğinden ve köpeklerin veya insanların yaralanmasına neden olabileceğinden sebebini bulmak çok önemlidir. Böylece köpeğininin saldırganlığının üstesinden gelmesine yardımcı olabilirsin.
KÖPEKLER NEDEN SALDIRGANLIK GÖSTERİR?
Köpeğinin neden agresif davrandığını bilmek, bu korkutucu davranışı durdurmak için en doğru aksiyonları almak için çok önemlidir. Köpeklerde saldırganlık probleminin birkaç potansiyel nedeni olabilmektedir.
HASTALIK VE YARALANMA
Bazı tıbbi durumlar köpeklerin agresifleşmesine neden olabilir. Hiç saldırganlık belirtisi göstermeyen bir köpek aniden hırlamaya, tıslamaya veya ısırmaya başlarsa, bunun nedeni bir hastalık veya hastalık olabilir. Ağrı, köpeklerde özellikle yaygın bir saldırganlık nedenidir. Aniden gelen saldırgan köpeğinde büyük rahatsızlık ve strese neden olan bir yaralanma veya bir hastalıktan kaynaklanıyor olabilir. Bazı olası ağrı nedenleri arasında artrit, kemik kırıkları, iç yaralanmalar, çeşitli tümörler ve yırtıklar bulunur. Diğer hastalıklar köpeğininin beynini etkileyerek sana sebepsiz görünen bir saldırganlığa yol açabilir. Bilişsel işlev bozukluğu ve beyin hastalıkları veya tümörler gibi durumlar, saldırganlığın başlamasına neden olabilir.
Bu sorunların yaşlı köpeklerde ortaya çıkması daha olasıdır, ancak her yaşta olabilir. Köpeğin ani, açıklanamayan bir saldırganlık gösteriyorsa, bunu bir davranış sorunu olarak ele almadan önce veterinerinizle konuş. Ağrıyı hafifletmek için köpeğine ilaç vermeyi denemek isteyebilirsin, ancak bu yapmaman gereken bir şeydir. Köpeğin hastaysa herhangi bir tedaviye başlamadan önce tam olarak neyin yanlış olduğunu bilmen gerekir. Neyle karşı karşıya olduğunu anlayana kadar meseleyi kendin ele almaya çalışma. Köpeğin için hangi ilaçların uygun olduğunu yalnızca bir veteriner söyleyebilir.
KORKU
Korkan bir köpek kolayca saldırgan davranış geliştirebilir. Çoğu köpek, yalnızca tehlikede olduğunu, kaçamadığını ve kendini savunma ihtiyacı duyarsa saldırgan davranışlar sergiler. Örneğin bir köpeğin bir çıkış yolu olmayan bir köşeye kıstırılması veya başının üzerine kaldırılan bir elin ona vuracağını düşünmesi durumunda bu gerçekleşebilir. Köpeğin normalden daha fazla saldırgan veya korkulu davranış sergileyen bir köpekse istismar edilmiş, ihmal edilmiş, travmatik bir olay yaşamış veya yavruyken uygun şekilde sosyalleştirilmemiş olabilir. Köpeği evlat edindiğin organizasyondan alabileceğin herhangi bir bilgi, durumu ele almanın en iyi yolunu belirlemene yardımcı olacaktır. Bazen kurtarma köpekleri, istismara uğramış veya uygun şekilde sosyalleştirilmemiş köpekler, köpek eğitimi konusunda uzmanlaşmış bir eğitmenle çalışmaya ihtiyaç duyar.
Bazı durumlarda, köpeğinin korkusunu eğitim ve sabırla kendi başına yönetebilirsin. En iyi hareket şekli hakkında bir veterinerle konuşabilirsin. Bu tür saldırgan davranışları kışkırtmaktan kaçınmak için, tanımadığınız köpeklere dikkatlice yaklaşın (daha da iyisi, onların size yaklaşmalarına izin ver). Dışardayken korkusunu önlemeye yardımcı olmak için onu iyice sosyalleşmesi için teşvik et.
SAHİPLENME
Saldırganlığı veya koruma güdüsü, bir köpek bir şeyi sahiplendiğinde ortaya çıkar. Bu genellikle yiyecek, oyuncak veya başka bir değerli nesnedir. Sahiplenme duygusu yüzünden saldırganlık sergileyen bir köpek, birisi yemek kasesine yaklaşırsa veya en sevdiği oyuncağı çiğnerken çok yaklaşırsa hırlayabilir.
Bir köpek, kendi bölgesi olan evinize giren bir yabancıyı da ısırabilir. Saldırganlık derecesi bir köpekten diğerine ve nesneler arasında değişebilir. Örneğin, köpeğin kauçuk bir oyuncağı çiğnerken oturup onu okşamana aldırış etmeyebilir, ancak başka bir oyuncağı çiğnerken aynı şeyi yaptığında sana dönüp hırlayabilir. Her şey, köpeğin farklı nesnelere veya uyaranlara atfettiği anlama bağlıdır. g
HAKİMİYET GÖSTERİSİ
Köpekler bazen baskınlık göstergesi olarak agresif davranırlar. Bu genellikle diğer köpeklere yöneliktir, ancak insanlara karşı da olabilir. Hakimiyetin bir kişilik özelliği değil, davranış olduğunu anlamak önemlidir. Köpekler “doğası gereği” baskın veya itaatkâr değildir. Bazılarının bir davranışa veya diğerine yönelik eğilimleri olabilir, ancak bu tipik olarak koşullar tarafından belirlenir. Baskın davranış sergileyen köpekler, bir durumdan sorumlu olduklarını kanıtlamaları gerektiğini hissederler. Hırıltı, çatırtı veya ısırma, pozisyonlarına meydan okunduğunu hissettiklerinde ortaya çıkar. Ne yazık ki insanlar genellikle köpek saldırganlığının nedenini baskınlıkla ilgili bir davranış olarak yorumluyor. Gerçekte, agresif baskın davranış, diğer saldırganlık nedenleri kadar yaygın değildir.
HAYAL KIRIKLIĞI
Hayal kırıklığının neden olduğu saldırganlık genellikle yeniden yöneltilmiş saldırganlık veya hayal kırıklığı duygusunu bastırma hamlesi olarak adlandırılır. Bir köpek bir şeye ulaşamadığı için hüsrana uğradığında ortaya çıkar. Bu tür bir saldırganlık, çok uzun süre bağlı veya tasmalı kalan köpeklerde yaygındır. Örneğin bir bahçede zincirlenmiş bir köpek, caddenin karşısında veya bitişiğindeki bir bahçede yaşayan bir köpeğe ulaşmak için tüm günü zincirini zorlayarak geçirebilir. Kısıtlanmış köpek genellikle hayal kırıklığı büyüdükçe daha şiddetli bir şekilde havlar ve homurdanır. Sahibi yaklaştığında, köpek hayal kırıklığını ona agresyon olarak yöneltebilir ve sahibini ısırabilir. Köpeğinin saldırganlığını yanlış yorumlamamaya dikkat et. Onun saldırgan davranışının nedenini bildiğinden emin olmadan önce her zaman bir sağlık sorunu olabileceğini veya korku duygusu yaşıyor olabileceğini düşün. Aksi takdirde, atacağın yanlış adımlar sorunu daha da kötüleştirebilir.