Köpekler ve Sesleri: Hırlama ve Anlattıkları

Köpeklerin seslerini incelemeye devam ediyoruz. Geçtiğimiz iki yazıda havlamaları ele almıştım. Şimdiyse sıra, hırlama ve hırlama türlerine geldi. Bakalım hırlamalar ne anlama geliyor.

köpekler ve sesleri
köpekler ve sesleri

Köpekler ve sesleri arasından hırlama, birçok anlama gelir. Fakat genellikle bu anlamlar, göreceli olarak olumsuz. Çünkü hırlama, kendisine veya sevdiklerine karşı tehdit, korku ve alan koruma tepkisi demek. Yani bir tür önlem alma çağrısı ve davranışı.

KORKU/ANKSİYETE

Mesela patili dostumuz yabancı birisine karşı hırlıyorsa, bu korkuya bir örnek teşkil etmekte. Köpeğin bu şekilde hırlayarak yabancıya geri çekilmesini ifade eder. Köpekler belirli kişilere (mesela çocuklar, sakallı insanlar veya bilmediği bir ortama girdiğinde) hırlayabilir. Aynı şekilde belirli cisimlere (scooter, dron) karşı veya hadiselere karşı (yıldırım düşmesi) hırlayabilir.  Ya da bazı zorlamalar da buna sebep olabilir (banyo yapma, tırnak kestirme). Hırlamaya dudak yalama, kaçma, donma ve yavaş hareket etme gibi durumlar eklenebilir.

TEHDİT

Yeni, farklı ve alışagelmediği bir nesneyle karşılaşan köpekler de hırlar. Bu, ona karşı yaklaşırken havlayan bir köpek de olabilir, düdüklü tencere sesi de. Burada köpeğiniz size “ben bu şeyden çok emin değilim” demek ister. Bu tehdit algısı neticesinde köpek hırlamayla beraber farklı davranışlar da sergiler. Mesela patili dostumuz havlar veya o bölgeden kaçmaya çalışır. Ya da hiperaktif davranışlar da hırlamaya eşlik edebiliyor.

Bir yandan bir köpek scooter gibi eşyalardan korkarken başka bir köpek ise onu tehdit olarak algılar. Burada önemli olan hırlamaya eşlik eden vücut dilini tespit etmek. Benim Buffy’ciğim scooterları tehdit olarak algılıyor. Daha çalışmamızı yapamadık ama annesi (ben oluyorum :)) onu yavaş yavaş ödül ile bir scootera yaklaştıracak. Böylelikle hassasiyetini giderme çalışması yapacaklar birlikte. Bu şekilde olumlu şartlandırma yaratacaklar ve scooter’a karşı alıştırmaya ve hassasiyetini azaltmaya çalışacaklar!

Ancak bazı köpekler ne olursa olsun yoğun stres ve anksiyete yaşar. Bu ise kompülsif havlama veya hırlamaya neden olur. Bu hallerde veteriner ve/veya eğitmen ile görüşüp nasıl bir yol izleneceğinin tespiti gerekir. Hatta bazı durumlarda psikiyatrik ilaçlarla, anne sütü özü tasmaları gibi yöntemlerle patili dostlarımızın ruh haline dikkat etmemiz gerekir.

KÖPEKLER VE SESLERİ: OYUN

Köpekler ve sesleri, hırlama

Bir gün bir bakmışsın, ipli oyuncaklarla oynarken köpeğin hırlıyor! Köpekler ve sesleri, taşıdıkları anlamlar sık sık değişir. Burada önemli olan hırlamaya eşlik eden vücut dili elbette. Köpeğin yatıyor, eğiliyor ve sağa sola doğru neşeli hareketler yapıyorsa bu oyun hırlamasına işaret eder. Bu tip hırlama “hadi oyuna devam edelim” demek. Buffy’ye yılbaşı hediyesi bir oyuncak kemik aldım. Buffy kemiğini dişlerken kendi kendine hırlıyordu! Bu oyuncağı çekiştirirkenki hırlama ile aynı anlama gelir. Keyif hırlaması diyebiliriz yani!.

UYARMA/ALAN KORUMA

Köpekler, yaklaşan birinin kendi bölgelerine ait olmadığını düşünüyorsa (postacı, kargocu) hırlar.. Genellikle cama doğru hırlayarak kendilerince seni uyarırlar. Bu köpekler için “sınırları aşan birisi var, ben alanımı ve ailemi korumak istiyorum” demenin bir başka yolu. Bu aslında doğal bir davranış ve saldırıya dönüşmedikçe sıkıntı olmaz. Havlama için yazdıklarım bu tip hırlamalar için de geçerli.

ACI

Bazen acı içinde olan bir köpeğe yardım ederken onun hırladığını duyarsın. Böyle bir durumda patili dostumuz bir kafa karışıklığı yaşar ve kişileri korku ve acıyla bağdaştırır. Patili dostumuz “benim canım acıyor ve canımı acıtmayı bırakmalısın” demek ister. Uzman veteriner desteği almak bir şart haline gelir. Köpekler ve sesleri zor anlaşıyor biraz, öyle değil mi?

Sıkıntı yaratan ve agresivite ile sonuçlanan hırlamaların sebebini belirledikten sonra veteriner yahut eğitmene danışmanızı öneririm. Bu tip hırlamalar aslında “benim daha fazla üstüme gelirsen saldırırım, seni uyarıyorum” demek. Burada köpeğe kızmak yerine asıl sebebini anlamak (korku, tehdit, anksiyete gibi) ve profesyonellere bunu anlatmak başarılı bir tedavinin temeli.

Havlamakta olduğu gibi köpeğiniz hırladığında ona kızmak/bağırmak çözüm değil. Çözüm hırlamanın altında yatan nedeni bulup onu tedavi etmek. Elbette tedavi yönetmeleri köpekten köpeğe değişir. Kimisinde olumlu şartlanma gerekirken kimisinde olumsuz şartlanma yahut hassasiyet azaltma (scooter) yöntemleri uygulanır.

Böylelikle hırlamaları ayrıştırmış ve netleştirmiş olduk. Bir önceki yazıma, yani havlamalara buradan ulaşabilirsin!