Köpekler Şeker Yiyebilir mi? Şekerin Köpekler İçin Tehlikeleri Neler?

Kurabiyelerden keklere, şekerlerden çikolatalara, tatlıyı kim sevmez ki? Hele ki konu dondurma olunca, ağzına yüzüne bulaştıra bulaştıra yeme konusunda patili dostundan daha hevesli kimse yoktur, eminiz. Fakat maalesef insanlar gibi, köpeklerin de şeker sebepli sağlık sorunlarına hassasiyetleri var.

köpekler şeker
Paylaşın

Köpekler şeker yiyebilir mi? Bu soru çokça gündem olmuştur. Şekerin insanlarda görülen kilo aldırma ve ağız hijyeni problemleri gibi olumsuz etkilerinin köpeklerde de görüldüğü tespit edildi. Hal böyle olunca, tatlı krizlerimizi dizginleyip köpeklerimizin amansız ısrarlarına boyun eğmeyerek hem kendi sağlığımızı, hem de dostlarımızın sağlığını koruma sorumluluğu bize ait oluyor.

Üstüne üstlük, şeker oldukça sinsi bir ürün çünkü hayal etmeyeceğin besinlerin içine gizlenmiş olabiliyor. Özellikle işlenmiş ürünlerin birçoğunda bulunan şekerden kaçınmak, süpermarket raflarının hummalı bir incelemesi sayesinde olabilir ancak. Cips, ekmek ve kraker gibi tuzlu yiyeceklerin içinde bile barınabildiğinden dolayı kendini istemeden de olsa köpeğine şeker verirken bulabilirsin. Tabi, çok küçük miktarlarda tüketilen şeker bu denli problem yaratmayacakken, yine de tedbiri elden bırakmamak gerek.

Sonuçta, doğal besin döngülerinde köpeklerin şekere ihtiyacı hiç yok. Tek gereksinimleri karbonhidrat ve dengeli beslendikleri takdirde bunu karşılayacak besinleri mutlaka tüketmiş oluyorlar. Sindirim sistemleri karbonhidratı glukoza parçalıyor ve bu şeker türü, vücutlarının olağan döngüsünde yer alan tek tür. Bu yüzden işlenmiş gıdalar ve şekerli tatlılar dostumuza besin anlamında hiçbir katkı sağlamıyor… her ne kadar tatları çok güzel olsa da.

ŞEKER KÖPEKLER İÇİN NEDEN TEHLİKELİ?

Bu konuda dostlarımızın bize çektiğini söylemiştik. Mesela, kilo aldırması ve bu kiloların diyabet gibi potansiyel sağlık sorunlarına yol açma ihtimalinden dolayı şeker köpekler için tehlike taşır. Kalp hastalıkları, solunum problemleri, eklem sorunları ve letarji, köpeklerde olası bir kilo sıkıntısının sonuçları arasında yer alır. Kısa sürede ortaya çıkabilecek problemlere değinecek olursak, şekerin en sevdiğimiz arkadaşlarımıza kusma ve ishal gibi mide sorunları yaratması oldukça muhtemel. Hayvanlar ve insanlar sağlıklı bir sindirim süreci için bağırsaklardaki iyi huylu bakterilere ve mikro-organizmalara ihtiyaç duyar. Şeker, bu bakterilerin dengesini bozabildiği için de tehlikelidir. Son olarak, şekerin köpeğinin dişlerine verebileceği zarar da hafife alınmamalı. Zaten ağız hijyeni köpeklerin sağlıklarıyla ilgili en çok gözardı edilen konuyken şekerle bu durumu daha da kötüleştirmenin anlamı yok diye düşünüyoruz.

köpekler şeker

DOĞAL ŞEKERLER

Peki ya evcil hayvanlara verilmesi tavsiye edilen besinlerde -muz ve elma gibi- bulunan doğal şekerler ne olacak? Fruktoz olarak da bilinen meyve şekerleri aslında oldukça büyük bir önem taşıyor. Patili arkadaşlarımızın frizbileri kovalamalarına veya sokak kedilerine heyecanla atılmalarına, uzun yürüyüşler yapabilmelerine, kısaca gün içerisinde yoğun efor gerektiren herhangi bir aktivitelerine enerji sağlamakla görevli fruktoz şekeri. Bu yüzden onlara işlenmiş gıda veya şekerli yiyecekler vermektense doğal şeker kaynaklarıyla beslenmeleri çok daha olumlu. Ama dikkat: Her şeyin fazlası zarar, o yüzden meyveyi de ölçülü bir şekilde vermek gerek. Ek olarak, üzüm gibi bazı meyveler dostlarımız için zehirli olabilir, dikkat edelim.

KÖPEKLER İÇİN TEHLİKELİ OLABİLECEK DİĞER ŞEKER KAYNAKLARI

Her ne kadar bizimkilerin şeker yememesi gerekse de, bu koşup hemen üzerinde “şekersiz” yazan gıdalara sarılman gerektiği anlamına gelmez. Birçok üründe şeker yerine tatlandırıcı bulunur ve bunlara özen göstermediğin takdirde ortaya büyük sorunlar çıkabilir. Çikolatayı da sakın ha kategorisinden kara listeye eklemeliyiz. İçerdiği teobromin, köpekler için çok zehirli bir yapıya sahiptir ve bitter, sütlü veya damla çikolata, köpeğin tarafından tüketilirse ölümcül dahi olabilir. Bol miktarda tüketildiğinde teobromin kusma, ishal, susama, aşırı idrar, huzursuzluk, artan kalp ritme, kas spazmları ve havaleler gibi acil veteriner müdahalesi gerektiren sonuçlar doğurabilir. Dikkat!

Paylaşan heymypet