En yakına arkadaşının vücut dilini yorumlamanın bazen zor olduğunu biliyoruz. Ancak kulakları için sana söyleyeceğimiz bazı ip uçları var. Köpekler neden kulaklarını geri yatırıyor biliyor musun? Çünkü duygularını ifade ediyor. Köpeğin çeşitli duygu ve durum değişikliklerinden dolayı kulaklarını geri yatırır. Tüm bunlar hakkında sana detaylı bilgi vereceğimizi biliyorsun zaten. Haydi başlayalım.
Sevimli dostunun vücut dilini yorumlarken bütünsel olarak bakman gerek. Gözlerine, yüz kaslarına, kuyruğuna, bedenine ve hatta vücudunun ağırlık merkezine. Tüm bunları değerlendirmen onun tutumu hakkında sana çok şey söyler. Özellikle Bloodhounds gibi uzun ve sarkık kulakları olan bir köpek ebeveyniysen, iş senin için daha kolay. Biliyorsun ki onların vücutları neredeyse kulaktan oluşuyor. Hahah!
Tüylü dostunun kulak pozisyonunun yanı sıra vücudunun verdiği diğer sinyallere bakarak, sana ne söylemek istediğini anlaman daha kolay olur. Bununla birlikte, köpeğinin kulaklarını geriye yatırmasının bazı nedenleri var. Neler mi? İşte geliyor!

Köpeklerin Kulaklarını Geri Yatırmasının Sebepleri Nelerdir?
1. Memnuniyet
Bazı köpeklerin doğal olarak kulakları sivri değil. Bu nedenle rahat olduklarında doğal konumlarına yatırmaları mantıklı. Köpeğinin kulakları geri döndüyse ancak kafasına tamamen yaslanmıyorsa, bunun nedeni kendisini mutlu hissetmesi. Rahat olduğunu anlamak için diğer vücut hareketlerini incele. Yüzünde yumuşak bir bakış mı var? Gevşek ve rahat bir duruş, kuyruğu aşağıda ve bacaklarının arasına sıkışmadıysa, mutluluğu ifade eder.
2. Korku/Sinir
Bir köpeğin kulaklarını geri yatırmasının ardında muhtemelen bir şeyden korkmuş olması var. Bu ipucuna dayanarak, vücudunun diğer bölümlerini incele. Tıpkı kulakları gibi vücudu da gergin mi duruyor?
Korkmuş ve endişeli bir köpek aynı zamanda esner ve çok sık bir şekilde dudaklarını yalar. Hatta dikkatli incelersen seninle göz teması kurmadığını da göreceksin. Köpeğin korktuysa gözlerini öyle büyük açar ki neredeyse tamamen gözleri beyaz gözükür. Kuyruğunu ise, aşağıda ve vücuduna yakın tutar ve çömelerek onları sinirlendiren şeyden uzaklaşır.
3. Uyarı
Kulaklarını geride tutan bir köpek, özellikle sabit bir şekilde tutuyorsa, ısırmak üzere olduğunun bir işareti. Bu durum korkulu ve agresif vücut dili ile de belli olur. Onu biraz yalnız bıraksan iyi edersin.
Bir köpek ısırmaya karar verdiyse; hırlayarak, dudaklarını açarak ve sert bakışlar atarak mesaj verir. Tabii tüyleri de diken diken olur. Isıran köpeklerin çoğu saldırganlığa karşı savunma hareketi olarak bu davranışı kullanır. Kendilerini koruma ihtiyacı hisseder.
Minik dostunun ısırdığını görmen cesaret kırıcı ve endişe verici olsa da, köpeğini hırladığı için asla cezalandırmaman gerek. Sana rahatsız olduğu bir durumu hırlayarak belli ediyorsa, onu azarladığın takdirde seni cezalandırmak ister. Bir dahaki sefere ısırmadan önce herhangi bir uyarı vermeden davranması da bu durumun işareti.
Hırlamayı cezalandırmak yerine, köpeğinin böyle hissetmesine neden olan sebepleri bulsan iyi olur. Örneğin, yeni insanlar gelince etrafın kalabalıklaşmasından rahatsız oluyorsa, ona daha fazla alan vermen gerek. İleriki zamanlarda pozitif pekiştirme ile yabancıların yanında daha rahat olmasını sağlamış olursun böylece.
4. Hastalık/Yaralanma
Köpekler acı çektikleri zaman kulaklarını geri yatırır. Muhtemelen ona yaklaştığında incinme kaygısı taşır. Örneğin, ileri derecede kulak enfeksiyonu vakası olan bir köpek, ağrısı olduğu için kulaklarını geride tutuyor olmalı. Kulaklarını geride tutarak daha fazla yaralanmasını önlemek istiyor. Aww!
Köpeklerin kulakları inanılmaz derecede damarlı bir görünüme sahip. Kaşınan kulağını çok fazla kaşırsa, kulağının içerisindeki damarlardan birini patlatabilir. Bu gerçekleştiği zaman kulak kepçesi kan ile dolar ve kabarır. Aslında işitsel hematomlara bu nedenle bazen ‘yastık kulak’ denir. Ne yazık ki, önce biriken kanın kulak kepçesini boşaltmak ve daha sonra kulak enfeksiyonunu tedavi etmek için veteriner tedavisi gerek.
Kulak enfeksiyonunu tedavi etmek ve altta yatan bir neden olup olmadığını araştırmak, oluşabilecek büyük sorunları ve tekrarlamasını engeller.
5. Dinleme
Yavrularımız bazen etrafında olup bitenleri daha iyi duymak için kulaklarını geri yatırır. Köpeğinle bahçedeyken etrafınızda başka bir aile üyesi evin içerisinden ona seslenirse, kulak hareketinden bu durumu anlarsın.
Miniklerinin davranışlarının ip uçlarını anlamak oldukça basit. Elbette korkan bir köpek kulaklarını geri yatırır ancak kulaklarını geri yatıran köpekler yalnızca korktuğu zaman bu davranışı yapmaz. Köpeğinin vücut dilini nasıl çözeceğin konusunda daha fazla bilgi istiyorsan, bir uzmanla görüşmeyi tercih etsen iyi olur.
Verdiğimiz tüm işaretler köpeğinin dilinden anlaman için yeterli oldu mu? Umarız yazıyı sonuna kadar okuyan bilinçli bir ebeveynsindir. Biz öyle olduğunu varsayarak, köpeğinin beden dili hakkında bilgi edinmene bir nebze destek olmak istedik. Sence verdiğimiz bilgiler yeterli oldu mu? Lütfen bizimle paylaş!

