Köpeğinin diğer köpeklere neden havladığını anlamak istiyorsan, doğru adrestesin. Çünkü yazımız boyunca köpekler neden diğer köpeklere havlar konusunu tüm detaylarıyla ele aldık. Bu yüzden tek yapman gereken şey, biraz zaman ayırıp yazımız okumak o kadar!
Yürüyüşlerde diğer köpeklere havlayan ve onları kendine musallat eden bir patili dostumuzun mu ebeveynisin? Bu durum senin için gerçekten güç olmalı çünkü büyük ölçüde gerginlik yaşadığını tahmin ediyoruz. Bundan dolayı patili dostumuzun diğer köpeklere havlamasının sebebini öğrenmende fayda var. Fazla uzatmadan hemen dostlarımızın havlamasının asıl nedenini açık edelim, tepkisellik!
Köpeklerde Tepkisellik Nedir?
Tepkisellik, patili dostumuzun günlük hayatında normal olarak değerlendirdiğimiz durumlara aşırı tepkiler vermesi anlamına gelir. Mesela patili dostumuz eve gelen bir misafirine havladıysa ya da kedilere karşı fazla heyecanlıysa da tepkiseldir. Ancak köpekler, en çok diğer köpeklere karşı tepkisel davranışlar sergiler.
Bu davranışların sebebi ise, köpeğinin çok yoğun duygular yaşaması ve bu duyguları dize getirmek için havlamaya yönelmesidir. Çünkü havlamak, patili dostlarımızı iyi hissettirir ve bu his sayesinde duygularını bastırmaya çalışırlar. Peki iyi hoş da, köpekler bu yoğun duygulara neden kapılıyor ki?
Köpeğim Neden Tepkisel Duygular Hisseder?
Tepkisellik genellikle köpeğinin yaklaşık 5 aylıkken girdiği ergenlik döneminde gelişir. Bu dönemde tıpkı insanlarda olduğu gibi köpekler de dünyaya yönelik bir bakış açısı geliştirirler. Aynı zamanda yoğun fiziksel değişimlerle uğraşırlar. Büyürler, güçlenirler, hormon seviyeleri değişir ve bunun illa ki yaşamlarına bir etkisi olur. Mesela dostlarımız, ergenlikte “korku aşaması” olarak adlandırılan 2 haftalık ilginç bir dönemden geçerler. Bu esnada patili dostlarımız daha ufakken oldukça rahat bir biçimde yaklaştıkları şeylere karşı daha temkinli ve şüpheci olurlar. Örnek olarak her gün yürürken yanından geçtiği çöp kutusuna havlayabilirler. Eğer patili dostlarımız genel olarak ergenlik ya da özellikle bu korku aşamasında olumsuz tecrübeler yaşarlarsa, tepkisel hale gelebilirler.
Peki olumsuz tecrübelerden kastımız ne? Dostumuzun başına bir şey gelmesin diye onu tamamen eve kapatmaktan bahsetmiyoruz elbette. Mesela olumsuz tecrübelerin başında, dostumuzun ihtiyaç duyduğundan daha az sosyalleşmesi gelir. Ergenlik döneminde yeterli biçimde sosyalleşmeyen köpekler, tepkisel davranışlar geliştirmeye yatkın olur. Bir diğer olumsuz tecrübe ise, patili dostumuzun herhangi bir şekilde ebeveyninden ilgisizlik görmesi ya da daha da korkuncu, şiddet olabilir. Bu tür tatsız deneyimler edinen köpekler, doğal olarak ilk aşamada başka köpeklere mesafeli yaklaşır.
Bu şekilde büyüyen köpeklerin karşıdan başka bir köpek gelirken kafasında adeta melek ve şeytan gibi iki ses belirir. Bunlardan şeytan, “şu an gerçekten endişeleniyorum, bunun iyi bir fikir olduğunu düşünmüyorum” der. Melek ise “onlarla gerçekten arkadaş olmak istiyorum, hadi merhaba diyelim!” diye fikrini belirtir. Hal böyleyken de ortaya bir köpeğe yaklaşmak isteyen ama bu süreçte epey zorlanan, herhangi bir beklenmedik durumda kendini kaybedip tepkisel davranan bir köpek çıkar. İşte köpekler neden diğer köpeklere havlar sorusunun yanıtı, bu tür bir tepkisel döngüde yatar.

Peki Bu Tepkiselliği Nasıl Kırabilirim?
Öncelikle lütfen, bu tepkiselliği dostumuza zarar vermeyen bir hale sokarken sert bir eğitim programı uygulama. Bu konu gerçekten hassas çünkü sertlik, böylesi bir durumda mutlaka ters teper. Çünkü zaten duygularıyla baş edemeyen bir köpeğe daha fazla güçlük yaşamasına yol açan tecrübeler katmak, hiç akıllıca değil. Hatta bu eğitimi direkt olarak kendin vermek yerine mutlaka profesyonel bir köpek eğitmeniyle çalışmanı öneririz. Tabii her şeye rağmen senin elinden gelebilecek şeyler de var. Örnek olarak:
1. Köpeğini Tanıyarak
Köpeğinin ‘tetikleyicilerini’ iyice anlaman, bu süreçte atabileceğin en önemli adımlardan biri. Dostunu bir müddet dikkatlice gözlemle ve neye tepki verdiğini, havlamadan önce nasıl davranışlar sergilediğini çözümle. Örnek olarak dostun belirli ırklara, boyutlara veya bazı insanların dış görünüşlerine daha yoğun tepki veriyor olabilir. Bu tetikleyicileri iyi tanırsan, köpeğini nasıl daha rahat ettireceğini anlaman kolaylaşır.
2. Stres Detoksuyla
Köpeğini bu tepkiselliğini aşması için başka köpeklerle burun buruna getirmek yerine, dostumuzu daha az strese sokacak davranışlarda bulunabilirsin. Mesela dostunla günün daha sessiz zamanlarında, daha ıssız yerlerden yürümeyi seçebilirsin. Ya da dışarıdayken bir köpek gördüğünde köpeğininin sakin kalmasına yardımcı olabilirsin. Nasıl mı? Diğer köpeğin görüş alanından yavaşça çıkıp araya mesafe koyarak mesela.
Benzer şekilde eğitmen yardımıyla dostumuzu rehabilite etmeden diğer köpeklerle dostumuzu çok sık bir araya getirmesen iyi olur. Bu tür tecrübeler patili dostumuzu yorar ve adrenalin salgılamasına yol açar. Bu da dostumuzun rahatlamasına engel olabilir.
3. Oyunlarla
Köpek dostumuzun tepkiselliğini çeşitli oyunlarla da azaltabilirsin. Bu noktada bazı oyunlar, dostumuzun duygularını yöntemesinde önemli rol oynar. Özellikle yalamayı, çiğnemeyi veya keşfetmeyi teşvik eden oyunlara yönelebilirsin. Bu sayede köpek dostumuz kendini sakinleştirmek için fırsatlar edinir. Mesela evin etrafına ödül mamaları gizleyip köpeğinin onu bulmasını sağlayan bir oyun oynayabilirsin. Bu, dostumuzun gerginliğini önemli derecede azaltır.
4. Eğitimle
Patili dostumuzla yürüyüş yaparken her köpek görüp sakin kaldığı zaman onu ödül mamalarıyla takdir edebilirsin. Ya da diğer köpeklerle karşılaştığı anda bir komutla dikkati kendine çekip o anda ödül mamasıyla dikkatini dağıtabilirsin.
Eğer tüm bu süreç esnasında köpeğin havlamaya başlarsa, bil ki diğer köpeğe fazla yaklaştın. Neyse ki artık köpekler neden diğer köpeklere havlar sorusunun cevaplarına sahipsin. Bundan dolayı nasıl davranman gerektiğini tahmin edebiliyorsundur. Mesela bu durumu bir tetikleyici olarak kabul edip dostumuzu bir daha diğer köpeklere bu denli yaklaştırmayacağını biliyorsun artık.
Olur da uygun mesafeyi tutturup dostumuzu diğer köpekleri gördükten sonra sinirlenmediğinde ödüllendirirsen harika olur. Bu, dostumuza diğer köpeklerle karşılaşmasının güzel bir şey olduğunu öğretir. Sonra da her defasında ödül maması için biraz daha az havlamaya başlar ve tepkiselliği azalır.
Son Olarak Özetleyecek Olursak
Köpekler özellikle ergenlik döneminde çeşitli kötü tecrübeler yaşadıysa, tepkisellik geliştirirler. Bu tepkisellik de zamanla diğer köpeklere havlamalarına yol açar. Aslında diğer köpeklerle anlaşmak istese de bu durum onu gerer. Bu gerginlik de onu havlamaya yöneltir. Havlayarak da kendilerini daha iyi hissetmek için çabalarlar.
Böylesi bir durumda yapabileceğin en iyi şey, önce tetikleyicileri keşfetmek. Sonra da yukarıda saydığımız yöntemleri uygulayarak dostumuzu bir nebze rahatlatmaya sağlamak. Tabii profesyonel bir eğitmen yardımıyla hareket etmende de büyük fayda var. Bir şekilde yeterince çabayla patili dostumuzun tepkiselliğini azaltabilirsin. Umarız ki bu süreç ikiniz için de güzel geçer!
