Köpeğin Öksürüyorsa Ne Yapmalısın?

Köpeğinin aniden öksürmeye başlaması muhtemelen seni çok endişelendiriyor. Acaba hasta mı? Acaba ona iyi bakmadın mı? Tüm bu endişelerini açıklayacak yazımızı senin için derledik. İşte köpeğin öksürüyorsa bilmen gerekenler…

 

 

Köpeğin aniden öğürme sesleri çıkarmaya veya öksürmeye başlarsa, bu senin için endişe verici bir durum. Bazen tek bir öksürük boğazına takılan bir şeyi çıkartmak içindir. Bazen de maalesef kronik bir problem. Semptomlar göz ardı edilirse ve bunlara neden olan altta yatan bir hastalık varsa, işler potansiyel olarak yaşamı tehdit eden bir duruma ilerleyebilir. Bir köpeğin öksürmesine veya öğürmesine neyin sebep olduğunu ve gereksiz sorunların gelişmesini önlemek için neler yapabileceğinizi öğrenmen gerek. Endişelenme, köpeğin öksürüyorsa sana yardım edeceğiz!

Köpeğinin Öksürdüğünden Emin Misin?

Öksürük ve öğürme birbirine benzer davranışlardır ancak aynı durumu ifade etmezler. Öksürük, köpeğin boğazından ve ağzından havayı dışarı çıkmaya zorlarken ortaya çıkan bir uğultu sesidir. Bir tıkaç, kusmaya benzer bir öğürmedir, ancak belki biraz balgam veya mukus dışında hiçbir şey ortaya çıkmaz. Bazen bir köpek öksürüğün sonunda hem öksürür hem de öksürür, ancak her ikisi de kendi kendine olabilir.

Köpeklerde Öksürme Nedenleri

Havadaki kalıntılar, yiyecekler, hastalıklar ve daha fazlası, köpeğinin öksürmesine veya öğürmesine neden olabilir. Köpeğinin semptomlarının nedeninin ne olduğunu bilmek, ciddi bir durum olup olmadığını belirlemene yardımcı olacaktır. 

1. Gıda

Bazen bir köpek o kadar hızlı yer ki yemeği yemek borusu yerine soluk borusuna iner. Bu, yemeği yanlış borudan çıkarmak için bir köpeğin öksürmesine veya öğürmesine neden olabilir. Bu durumda köpeğinizi daha yavaş yemeye teşvik edebilir ve mamasını köpeğinin boyuna uygun yükseklikteki bir kaseye koyabilirsin.

2. Solunum Yolları Rahatsızlığı

Bir köpeğin solunum yollarını etkileyen bir hastalığı varsa, öksürme veya öğürme meydana gelebilir. Trakea veya akciğerlerin iltihaplanması ve tahrişi bu semptomların nedenidir. Tedavi edilene kadar öksürük ve öğürme devam edecektir. Zatürre, grip, soluk borusu iltihabı, akciğer kurdu enfestasyonları, mantar enfeksiyonları, distemper ve solunum yolu sorunlarına neden olan diğer hastalıklar veterinerin dikkatini gerektirecektir.

3. Kalp Hastalığı

Bazı kalp hastalığı türleri bir köpeğin öksürmesine neden olur. Akciğerlerde sıvı birikmesi öksürüğe ve nefes almada zorluğa neden olabilir. Kalp kurdu hastalığı, kalp fonksiyonuna müdahale edebilir ve akciğerlerde iltihaplanmaya neden olabilir. Bu koşullarda, bir köpeğin hava yolunu temizlemek için öksürmesi ve öğürmesi muhtemel. Ancak bu yardımcı olmaz. Sadece veteriner bakımı köpeğine biraz rahatlama sağlayabilir.

köpeğin öksürüyorsa

4. Mide bulantısı

Bir köpek mide bulantısı yaşıyorsa veya gastrointestinal reflü yaşıyorsa, tıkaç oluşabilir. Kronik reflü olan köpeklerde kronik öksürük gelişir.

5. Trakea Çöküşü

Bazı köpekler, özellikle küçük ırklar, trakeal çökmeye eğilimlidir. Bu, soluk borusunu açık tutan kıkırdak zayıfladığında ortaya çıkar. Hava yolunun açılmasının azalması nedeniyle öksürük oluşabilir.

Öksürüğün Nedenleri

Veteriner, köpeğinin öksürmesine veya öğürmesine neyin neden olabileceğini görmek için tam bir fizik muayene yapacak ve bir hasta öyküsü alacaktır. Veterinerin sorunun ne olduğundan şüphelendiğine bağlı olarak tanı koymak için röntgen, kan tahlili, ekokardiyogram ve diğer testler gerekebilir.

Öksürme Tedavisi

Köpeğinin öksürmesinin veya öğürmesinin nedenine bağlı olarak tedavi planı değişecektir. Köpeğine kısa süreli tedavi gerektiren bir hastalık veya hastalık teşhisi konulursa; antibiyotikler, steroidler ve öksürük kesiciler gibi ilaçların reçete edilmesi muhtemeldir. 

Kalp hastalığı teşhisi konan köpeklere, hastalığı ve semptomları yönetmek için ömür boyu ilaçlar verilebilir. Sorun köpeğinin iyi oksijen alamayacağı kadar şiddetliyse, oksijen tedavisine de ihtiyaç duyulabilir.

Köpeğinin öksürmesine veya öğürmesine neden olabilecek her şeyi engelleyemesen de yapabileceğin birkaç şey var. Köpeğinin aşılarını, kalp kurdu önleme konusunda güncel tut ve tam olarak aşılanmamış veya hasta olmayan köpeklerden uzak tut. Ek olarak, veterinerinle düzenli kontroller, önleme ve erken teşhise yardımcı olur. Böylece veterinerin tedaviye mümkün olan en kısa sürede başlar. 

Paylaşan heymypet