Köpeğim Kusuyor! Köpeklerde Kusma Neden Görülür?

Eğer köpeğin kusuyorsa ve ne yapacağını bilmiyorsan, paniklemeden önce bu yazıya bir göz atsan iyi olur. Nitekim sorunu doğru tespit ederseniz, gerekli önlemi ona göre alabilirsiniz.

Paylaşın

Köpeğim kusuyor! Bu durum her ne kadar çirkin ve nahoş gözükse de, sana iyi haberi hemen verelim: Köpeklerde kusma genellikle aciliyet gerektiren bir durum değil. Yine de, göz ardı edilemeyecek sebeplerden kaynaklanıyor olabilir. Bu yüzden patili dostumuzun kusma davranışının ardında yatanları tespit edip daha iyi hissetmeni sağlamaya çalışmak, yapabileceğimiz en faydalı davranış olurdu.

KÖPEKLER NEDEN KUSAR?

Patili dostlarımız birçok sebepten dolayı kusuyor olabilir. Bazen bu sebepleri keşfetmek çok daha kolay. Mesela, kusmukta çiğnenmiş oyuncak parçaları veya sağlıklarına zarar verecek insan besinleri örnekleri bulmak, sorunun çözümü direkt olarak gözler önüne serebilir. Fakat bazen, sorunu tespit etmek bu kadar rahat değil. Bu yüzden ne kadar tiksindirici olursa olsun, temizlemeden önce kusmuğu incelemende fayda var.

BESLENMEDEN KAYNAKLANAN KUSMALAR

Beslenme kaynaklı sorunlardan dolayı görülen kusmalar, patili dostlarımız için oldukça yaygındır. Bu durum, köpeklerin genellikle evdeki çöpe dalıp oradan yiyecek zararlı şeyler buldukları veya tabak artıklarını silip süpürdükleri senaryolarda ortaya çıkar. Bu yüzden, kusmuğu incelemek konu hakkında sana ihtiyaç duyduğun detaylı bilgiyi sağlayacaktır. Dostumuz kustuktan sonra rahatlamış gözüküyorsa, çok büyük ihtimalle beslenme sebepli bir durumla karşı karşıyasın ve büyük ölçüde problem çözüldü diyebiliriz. Yine de birkaç günlüğününe gözün kendisinin üstünde olsun ki dostumuzun rahatsızlığının hastalık temelli olup olmadığını anlayabilelim.

SAĞLIK SORUNLARI

Köpeğin toksik zehirlenme, pankreas sorunları ve bağırsak tıkanıklıkları gibi çok daha ciddi sebeplerden dolayı da kusuyor olabilir. Kusma, birçok evcil hayvan ebeveyni tarafından en sık bildirilen hastalık habercilerinden biri. Eğer ona ishal, iştah kaybı veya letarji eşlik ediyorsa, dikkatli olmalısın. Mesela bu durumda, dostumuz bünyesinde bolca şeker alıp kendini zehirlemiş olabilir. Konuyla ilgili detaylı bilgiyi bu yazımızdan temin edebilirsin.

BEKLE VE PATİLİ DOSTUNU GÖZLEMLE

Eğer köpeğin kustuysa, “köpeğim kusuyor!” diye paniklemeden önce lütfen sakin kalmaya çalış. Herhangi bir yiyeceği birkaç saatliğine  ondan uzak tutsan iyi olur. Fakat suyunu lütfen ihmal etme. Eğer sadece bir kere kusup hayatına normal bir şekilde devam ettiyse, normal beslenme rutinine dönebilirsin. Bunun dışındaki olası hastalık belirtilerine ve kusma halinin tekrarına dikkat etmelisin.

KUSMUĞU DOĞRU İNCELEMEK ÖNEMLİ

Önceki paragraflarda belirttiğimiz gibi, patili dostumuzun kustuğu şeyleri dikkatlice incelemek ne kadar mide bulandırıcı olsa da evcil hayvanınızın sağlığı için yapabileceğiniz en olumlu şeylerden biri. 

  • Yemek mi kusulmuş?

 

  • Yoğunlukla safra ve mukus mu var?

 

  • Kusmukta beyaz köpük, su veya kan var mı?

 

  • Giysi parçaları, oyuncak kalıntıları veya yenmesi güç başka şeyler var mı?

Bulduğun yabancı nesneleri bir poşete koyup veterinerinize götürmek faydalı olacaktır. Kusmuğu tasvir etmek için notlar al ve yapabiliyorsan fotoğrafını çek. Yukarıdaki soruların yanıtlarını oluşturup köpeğine eşlik eden başka sağlık sorunları varsa, onları da kaydederek veterinerinle iletişime geçebilirsin.

NE ZAMAN VETERİNERİ ARAYIP “KÖPEĞİM KUSUYOR!” DEMELİSİN?

Öncelikle sana bir uyarıda bulunalım: Lütfen patili dostumuza veteriner tavsiyesi olmadan kendi başınıza ilaç veya birtakım “kürler” uygulama. 

  • Eğer kusma davranışını ilk gününde birkaç kere gözlemlediysen ve ertesi gün de aynı şekilde devam ediyorsa, veterinerine danış. 

 

  • Ek olarak, eğer köpeğin iki gün art arda yemek yemiyorsa, kusma durmuş olsa bile veterinere ulaşmalısın. 

 

  • Bunların yanı sıra, eğer kusma ataklarının sonrasında veya öncesinde ishal varsa ve üç gün içerisinde durum düzelmiyorsa veterinere haber ver.

 

  • Kronik kusma davranışı da dikkat edilmesi gereken bir durum. Eğer hafta içerisinde belirli düzensiz aralıklarla kusma gerçekleşiyorsa, veterinerden bir randevu alsan iyi olur.

Bu belirtiler, uzun süreye yayılmış senaryolar için geçerliydi. Şimdi ise, sana patili dostunu acilen veterinere götürmeni gerektiren senaryoları sıralayacağız:

  • Birkaç saat içerisinde birden çok kez kusma görülüyorsa

 

  • Patili dostumuz yeni bir ilaç kullanmaya başladıysa ve düzenli olarak kusuyorsa

 

  • Köpeğinin sindiremeyeceği şeyler yuttuğuna inanıyorsan (oyuncak veya kıyafet parçaları gibi)

 

  • Köpeğinin zehirli bir madde tükettiğine inanıyorsan

 

  • Kusmukta önemli miktarda kan görüyorsan (kusmukta biraz kan görmek sorun değildir)

 

  • Evcil hayvanının karın bölgesi şişkin gözüküyorsa

 

  • Dostumuz karın bölgesinde ağrısı var gibi davranıyorsa

 

  • Patili arkadaşımızın diş etleri solgun, beyaz, mavimsi veya gri renklere bürünmüşse

 

  • Köpeğin nefes almakta güçlük çekiyorsa

 

  • Evcil hayvanının durumunun ciddiyetinden şüphelerin varsa

KÖPEĞİN KUSTUKTAN SONRA SU VE YİYECEK TAKVİYELERİ

Eğer patili dostumuz bir sonraki öğününden sonra tekrar kusuyorsa ama kusma birkaç saat sonra diniyorsa, önce ona az miktarda su vermeye çalış. Eğer reddederse, beyaz pirinç ve haşlanmış tavuk gibi yatıştırıcı besinler verebilirsin. Haşladıktan sonra, bu besinlerin yağını süzebildiğin kadar süz ve ek gıdalar ekleme.

Evcil hayvanına bu yatıştırıcı besinlerden birkaç kaşık uzat. Eğer yemezse, ısrarcı olma. Birkaç saat içerisinde şansını tekrar deneyebilirsin. Yemek istiyorsa, zamanla yiyebileceği miktarı artır. Ertesi güne kadar bunu tekrarla. Kusma tekrarlanmıyor ve dostumuzun iştahı yerinde gözüküyorsa, normal rutininize geri dönebilirsin.

KÖPEKLERDE KUSMAYI ENGELLEMEK İÇİN YAPILABİLECEKLER

Öncelikle şunu netleştirelim: Köpeğinin kusmasını tamamen engellemen imkansız. Fakat mide bulantısı ve kusma ihtimallerini artırabilecek açan şu durumlara dikkat etmeni öneririz:

  • Çöpleri, tabak artıklarını, temizlik malzemelerini veya diğer toksik maddeleri köpeğinden uzakta tut.

 

  • Kırılmış ve yıpranmış oyuncakları at. Dostumuzun kemirebileceği diğer nesnelere karşı gözünü açık tut.

 

  • Patili dostumuza taze ve yüksek kalitede besinler ver. Avokado, çikolata, soğan, sarımsak, üzüm ve alkol gibi zehirli maddeleri onun erişemeyeceği yerlerde sakla.

Bu tavsiyelere uyarsan, “köpeğim kusuyor!” şeklinde paniklemektense, soruna ufak çaplı da olsa birtakım çözümler getirebilirsin. Aynı zamanda kendini bilgilendirdiğin için bir sonraki kusma halinde için biraz daha rahat kalabilir.

Paylaşan heymypet