Bebekken daha çok hayvansal proteinlerle beslenen kızıl yanaklı su kaplumbağaları büyüdükçe daha fazla bitkisel besin tüketir. Yine de bebek kaplumbağana da ara sıra bitkisel yiyecekler vermende fayda var. Yemese bile bu yiyeceklerle tanışması, ilerleyen yıllarda bitkisel gıdalarla beslenmeye alışmasını kolaylaştırır. Yetişkin bir kızıl yanaklı su kaplumbağasının beslenmesinin büyük bir kısmını bitkisel besinler oluşturmalıdır.
Pelet yemler genel olarak oldukça besleyici ve faydalıdır. Yeterli miktarda vitamin ve mineral içeren peletler bu açıdan oldukça da pratiktir ama yine de kaplumbağanın beslenmesine biraz farklılık katmanda fayda var.
Özellikle taze yiyecekler, farklı şekillerde besin maddeleri içerdiklerinden doğal halleriyle tüketildiklerinde daha besleyici olabilirler.
Canlı avlar kaplumbağanı beslemenin yanı sıra zihinsel ve fiziksel bir egzerisiz imkanı sağlar. Bu nedenle kaplumbağanın beslenmesinde peletleri yüzde 25’te sınırlayıp gerisini aşağıdaki seçeneklerle çeşitlendirebilirsin.
CANLI AVLAR
Yer solucanları, cırcır böcekleri, balmumu kurtları, ipek böcekleri, su salyangozları, kan kurtları, su pireleri, karidesler, kriller, un kurtları.
Çok küçük kızıl yanaklı su kaplumbağaları için canlı av parçalanarak verilmelidir. Daha büyük kaplumbağalara iribaşlar ve yem balıkları da verilebilir. Ancak bazı veterinerler bu balıkların bazı parazitler taşıyabileceği konusunda uyarıyor. Diğer yandan Japon balığı gibi bazı balıklar da fazla yağlı olduğundan çok sık tüketilmemelidir.
YEŞİL YAPRAKLI SEBZELER
Pazı, hardal otu, karahindiba otu, karalahana ve Çin lahanası.
Göbek marul kesinlikle verilmemelidir çünkü besin değeri çok düşüktür. Koyu yeşil yapraklı marullar ise ara sıra verilebilir. Bu sebzeleri seçerken kalsiyum/fosfor oranları konusunda dikkatli olmalısın.
SU BİTKİLERİ
Akvaryuma ya da havuza, kaplumbağaların ara sıra atıştırmaktan keyif aldığı bazı bitkiler de yerleştirebilirsin. Bunlar arasında, elodea, su sümbülü, su marulu, su mercimeği, azolla ve sünger bitkisi sayılabilir.
DİĞER SEBZELER VE MEYVELER
Havuçların hem turuncu kısımları hem de yeşil sapları, balkabağı, elma, orman meyveleri ve taze fasulye de kızıl yanaklı su kaplumbağaları için uygun besinlerdir. Ancak özellikle küçük kaplumbağalar için sebzeleri ve meyveleri öncelikle rendelemeni tavsiye ediyoruz.
TAKVİYE EDİCİ GIDALAR
Bunlara ek olarak kalsiyum ve D3 vitamini içeren bir multivitamini de kaplumbağana yemeklerine karıştırarak haftada 2-3 kez vermelisin. Ayrıca akvaryumun içine kuş ürünleri satan mağazalarda kolayca bulabileceğin bir balık damağı koyarak da sudaki kalsiyum miktarını artırabilirsin.
Peki kaplumbağanın cinsiyetini nasıl öğrenebileceğini biliyor musun?