Kedinin Neden Tüyleri Dökülüyor?

Muhtemelen sürekli kedin tüy döküyor ancak belirli zamanlarda biraz daha fazla değil mi? Kedinin neden tüyleri dökülüyor? Senin için yaygın tüy dökme nedenlerini ele aldık. 

kedinin neden tüyleri

 

 

Tüylü dostunun tüylerinin dökülmesi etrafı biraz daha fazla temizlemen dışında senin için de endişeye mahal veren bir durum. Çünkü bazen altında yatan sağlık sorunları olabileceğini düşünüp üzülüyorsun. Bizde kedinin neden tüyleri döküldüğüne dair altta yatan nedenleri detaylı bir şekilde ele aldık. Ne de olsa hepimiz bu konuya açıklık getirmek istiyoruz değil mi?

Şunu baştan belirtelim ki hepimiz tıpkı senin gibi kedimizin tüylerinin her zaman sağlıklı ve parlak görünmesini isteriz. Bir miktar tüy dökmesi normal olsa da, bu miktarın gözle görülür şekilde artış göstermesi ciddi sorunların habericisi olabilir. Senin için başlıklar halinde bu konuyu inceleyeceğiz. 

Kedilerin Temizlik Sebebiyle Tüy Dökmesi

Minik dostlarımızın kendilerini yalayarak temizlemesi, derilerini ve kendilerini sağlıklı tutmaları için önemli bir davranış. Ancak aşırı yalama davranışı tüy dökmesine ve ciltte sebep olacak farklı problemleri doğurur. 

Kediler; kendilerini yalayıp temizlerken, tüylerindeki ve derisindeki parazitleri, ölü tüyleri, kalıntıları ve diğer rahatsızlık veren şeyleri dillerindeki ‘taraklar’ yardımıyla temizlerler. Ancak, dili tüylerini kırıp daha fazla dökülmesine sebep olabilir. Sürekli belirli bir noktayı yalıyorsa, bu bölgenin zamanla seyrekleştiğini veya tüylerin zayıfladığını fark edebilirsin. Ayrıca ölü tüyleri de yuttuğu için sindirim sistemi etkili bir şekilde bunları öğütüp atamaz ve tüy yumağı sorunu yaşayabilir. 

Peki, aşırı yalama davranışının neden olduğu sorunlar neler olabilir? Kediler, gergin dönemlerde yalamayı sakinleştirmek için kullanır. Bizim stres anında tırnak yememiz gibi. Ortama yeteri kadar uyum sağlayamayan kediler stres altında kendini gereğinden fazla yalayabilir. Kendini aşırı yaladığını fark edersen, veteriner hekime danışarak yalama davranışının şiddetlenmesi hakkında fikirlerini alabilirsin. 

kedinin neden tüyleriKedinin Saçkıran Sebebiyle Tüy Dökmesi

Saçkıran, kedinin aşırı tüy dökmesinin başlıca nedenlerinden biri. Oluşan mantar enfeksiyonu son derece bulaşıcıdır ve gruplar halinde yaşayan kediler arasında yavru ve yetişkin ayırt etmeksizin ortaya çıkar. Bu mantara sebep olan ana etken ‘microsporum canis’ adlı bir mantar sporudur. Kirlenmiş bir hayvanda veya çevreden bulaşabilir ve aylarca bulaşıcılığını yitirmez. 

Vücuda; ısırık, çizik veya lezyon yoluyla giren enfeksiyon, en dıştaki deri katmanından veya saç köklerinde gelişmeye başlar. Özellikle de kedinin temizlemek için ulaşamadığı bölgelerde baş gösterir. Tabi kedin bir hastalık geçirdikten sonra bağışıklık sistemi zayıfladığında bu bakterilerin vücuda geçmesi de kolaylaşır. 

Saçkıranın belirtileri kediden kediye değişiklik gösterebilir. Ancak genel itibariyle deride pul pul dökülme, bölgenin kızarması veya düzensiz bir şekilde bölgesel olarak tüy dökülmesinden anlayabilirsin. Hatta tüyleri kolayca kopar veya anormal görünür. Kedini düzenli olarak tarıyorsan veya tüy bakımını yapıyorsan zaten muhtemelen kısa süre içerisinde fark edeceksindir. 

Ne yazık ki kedine bulaşan saçkıran insanlar için de tehdit taşır. Tedavi edilip ortamdan kaldırıldıktan sonra bile olası enfeksiyonun ortamdan yok edilmesi için detaylı bir temizlik şart. Kedinde herhangi bir belirti fark edersen, daha fazla yayılmasını önlemek için veterinere götürüp evdeki diğer bireyleri de güvenceye almalısın. 

Kedinin Beslenmesi Sebebiyle Tüy Dökmesi 

Kediler, vücut bakımlarını sağlaması için gereken enerjiyi mamalardan alır. Kullandığı mamanın da derisini ve tüylerini korumak için gerekli bakımı vermesi gerekir. Ancak gereken şeyler maması tarafından sağlanmıyorsa muhtemelen tüy dökmeye başlar. Unutma ki, sağlıklı bir kedinin tüyleri parlak ve yumuşacık olur. 

Kedilerin derisi ve tüyleri etkili bir biçimde büyümek için önemli miktarda proteine ihtiyaç duyar. Günlük protein alımının yaklaşık %30’u derisinin yenilenmesinde ve oluşturulmasında kullanılır. Beslenmesinde yüksek kalitede protein bulunmaması veya bulunan proteinin sindiriminin zor olması, zayıf ve dökülen tüylerin oluşmasını sağlar. 

Kedinin aldığı vitaminler de (özellikle A ve E) tüylerini sağlıklı tutmak için hayati önem taşır. Vitaminler, hücre büyümesini düzenler ve doğal antioksidan görevi görür. Bu vitaminlerinin birinin eksikliği kedinin tüylerinin ana bileşeni olan keratinin üretilme şeklini sekteye uğratır. Sonrasında da hazin son meydana gelir. Yani, tüy dökülmesi. 

Yine de kedinin tüyleri dökülüyorsa uygun bir tıbbi tedavi ile bunun önüne geçebilirsin. Beslenme şeklinin yeniden düzenlenmesi, enfeksiyonun ortadan kaldırılması, gerekli vitaminlerin alınması gibi etkenler sağlandığında kedinin tüy dökme sorunu da halledilmiş olur. Tabi tüm bu adımları izlerken daima veteriner kontrolünde ilerlemelisin. Unutma ki, onun dilinden en iyi anlayan tek kişi veteriner. 

Senin kedin belirli dönemlerde mi tüy döküyor? Eğer aşırı tüy dökmesi sorununa çözüm bulmak için bir veterinere danıştıysan sana hangi önerileri sundu? Bizleri ve diğer okurlarımızı aydınlatmak istersen, deneyimlerini dinlemeyi çok isteriz. 

Paylaşan heymypet