Kedinin Isırmasını Nasıl Durdurabilirsin?

Dünyalar tatlısı kedin yanına geliyor, sevmen için sana birçok şirinlik yapıyor ve hiç beklemediğin anda ısırıyor değil mi? ‘Nerden biliyorsunuz?’ diyecek olursan, çoğu ebeveyn aynı sorunu yaşıyor, yalnız değilsin. Peki, kedinin ısırmasını söyleyeceğimiz birkaç yöntem ile durdurabileceğini söylesek? Haydi başlayalım öyleyse!

kedinin ısırmasını

Kedin çeşitli nedenlerle seni ısırabilir. Doğrusu onlara akıl sır erdiremiyoruz. Haha! Ama kedinin ısırmasını nasıl durduracağını biliyoruz! İddialıyız değil mi?

Yetişkin kediler korkudan, üstünlük sağlamak için veya ilgi istediklerinde ısırmayı tercih eder. Yavru kediler ise, dünyayı keşfetmek için bir şeyleri ısırır, ağzına atar veya tırmalar. Şaşırmadığını varsayıyoruz çünkü bunların hepsi kedilere özgü davranışlar. Bir yavru kedinin ısırığı sevimliyken, yetişkin bir kedinin ısırığı bazen can acıtıcı oluyor değil mi? Hangi yaşta olursa olsun kedinin ısırmasına izin vermek, biz ebeveynler için ilerleyen zamanlarda acı verici ısırıklar yaşamamıza sebep olur. 

Tüylü dostun, yumuşak pençeleri ile seni ısırıp canını acıtmadan da oynamanın yolunu bulmalı. Kediler, biraz eğitimle ısırıklarının gücünü kontrol etmeyi ve pençelerini çıkartmadan yumuşak patilerini kullanmayı öğrenebilir. Tabii ki senin sayende!

kedinin ısırmasını

Kediler Neden Isırır?

Yetişkin kediler ve yavru kediler birbirinden çok farklı nedenlerle ısırır. Isırmasını engellemek için aralarında ayrım yapman çok önemli. Bir yavru kedi genellikle sosyalleşme sorunu yaşadığında ısırır, ancak yetişkin bir kedinin ısırması birçok sorunu işaret ediyor olabilir. 

Yavru kedişler, diğer yavru arkadaşları ve anneleri ile etkileşim kurduklarında tüm davranışları gelişir. Diğer kediler incinmeye tahammül edemez. Yavruyken her şey onlar için bir tecrübe! Çoğu zaman yavru kediler bu önemli dersleri öğrenmeden yeni evlerine gider ve ebeveynlerinin ona öğretmesi gerekir. Yani senin! Kedin seni ısırdığında annesinin ona yaptığı gibi doğrusunu öğretmezsen, dişlerinin ve pençelerinin senin canını acıttığını nerden bilsin ki… O daha minicik…Ayyy…

Kedini alır almaz eğitime başla. Unutma ki, oyunun kurallarını senden daha iyi biliyor. Sosyalleşmesi için evde yavru kedinin dışında bir yetişkin kedi varsa, tüm bu dersleri ona öğretecektir. 

Gelelim yetişkin kedilerin ısırmasının sebeplerine… Birkaç nedeni var. Hemen söyleyelim!

☻ Hakimiyet kurmak veya bir tehdide yanıt vermek. Bir kedi ısırıp geri çekilmiyorsa, konu hakimiyet sorunudur. Bazı kediler, insanlar veya diğer hayvanlar tarafından istemedikleri bir davranışla karşılaştığında durdurmak için ısırmayı tercih eder. Örneğin, daha önce miniğin tırnaklarını keserken seni ısırdıysa ve ardından tırnaklarını kesmeyi bıraktıysan, ısırmanın etkili bir yöntem olduğunu öğrenmiş demek oluyor. 

☻ Kimi güzel dostlarımız ise, iletişim kurmak veya dikkat çekmek istediğinde ısırmayı seçer. Yani, miyavlamak yerine ısırır. Kedin seni ısırdıktan sonra seni oyuncakla oynamak gibi bir aktiviteye yönlendirmeye çalışırsa, ısırarak dikkatini çekmek istiyor demektir. 

kedinin ısırmasını

Kedimin Isırmasını Nasıl Durdururum?

Kedinin ısırmasını tamamen yok edemesen de deneyebileceğin bazı teknikler var. Hem ne kaybedeceksin ki? Dene gitsin! Unutmadan, vereceğimiz yanıtları kedinin yaşına ve ısırma nedenine göre uyarlaman gerek. 

☻ Sevimli dostun seni ısırdığında her seferinde tutarlı davranman gerek. Eve gelen misafirleri de bu konuda bilinçlendirsen iyi olur. Kedin etraftan karışık mesajlar alırsa, öğrenmesi daha güç olur. 

☻ Yavrucuğun elinle veya ayaklarınla oynamasına asla izin verme. Çünkü ellerin onun oyuncağı değil. Bunu öğrenmeli. Ellerini ona oyuncak olarak sunuyorsan, ısırma alışkanlığını ona sen kazandırıyorsun. Cık cık cık!

☻ Eğer kedin illa ısıracağım diye tutturuyorsa, ısırması için uygun bir oyuncak alternatifi sunsan iyi olur. Peluş oyuncaklar pek çok hayvanın gözdesidir. Sıkılmaması için birden fazla oyuncak verirsen ne alâ…

☻ Pençeleri kapalı pozisyonda duran yumuşak patilerini gerektiği zaman övmelisin. Eğer pençeleri dışarı çıkarsa ve ısırmaya yönelirse, ses çıkart ve oyunu durdurmak için hemen elini çek. Tıpkı diğer kedilerin ona yapacağı gibi. Lütfen bu davranışı onu cezalandırmak için değil, dikkat dağıtmak için kullan. 

☻ Miniğin elini ısırıp bırakmazsa, seni bırakmasını istemek için elini ve kolunu ısırığa doğru it. Isırdığı an elini çekmeye çalışman onu daha fazla ısırmaya teşvik eder. Ayrıca kedin giysilerini vücudunun bir uzantısı olarak görmeli aksi takdirde kot pantolon ve bacağın arasında hiçbir fark görmeyecek ve ısıracaktır. 

☻ Diyelim ki, odaya girdin ve kedin inanılmaz heyecanlandı. Ayaklarına saldırdı ve ısırmaya başladı. Sevinçten olmadığını düşünebilirsin ancak sadece sevincini kontrol edemiyor. Böyle bir durumda ona oturmasını öğret ve oturduğu an onu ödüllendir. Daha sonra sen odaya girdiğinde ödül almak için oturduğunu göreceksin. Akıllı bıdık!

☻ Dostunu ısırmaya teşvik eden veya kendini koruma altına almak istediği oyunlardan kaçın. Onunla sert bir şekilde oyun oynama. Ne de olsa o çok hassas…

kedinin ısırmasını

Kedi Isırıkları Nasıl Tedavi Edilir?

Kedi ısırıkları senin ve diğer evcil hayvanlar için oldukça tehlikeli. Ciddi enfeksiyonlara neden olabilir, hemen tedavi etmen gerek. Bir kedi seni ısırırsa, en kısa sürede doktora görün. Kedi ısırıklarının yüzde 75’i vücuda; Staphylococcus, Streptococcus ve Pasteurella türleri de dahil olmak üzere zararlı bakteriler sokar. Bartonella henselae bakterisinden gelen kedi tırmığı ateşi, kedi ısırığı yoluyla bulaşmaktadır. Enfeksiyon belirtileri birkaç saat içinde ortaya çıkar. Özellikle, el, eklem ve tendomlar riskli bölgelerdir. Isırıldığında yapman gerekenleri söyleyelim…

☻ Yaraya bastırarak kedi ısırığındaki bakterileri temizle. Bu daha fazla kanamaya neden olabilir ancak bakterileri vücudundan atman konusunda yardım edecek. 

☻ Yarayı oksijenli su ile iyice yıka. Temizlerken de mutlaka temiz bir bez kullan.

☻ Hemen doktora görünsen iyi olur. Çünkü, antibiyotik ilaç tedavisine başlaman gerek. Eğer tetanoz aşının miladı dolduysa bir de aşı olman gerek. 

☻ Doktor muayenesinden sonra bakımını düzenli yapsan iyi olur. Yatayı temiz tuman, kızarıklık, şişme, ağrı veya ateş gibi enfeksiyon belirtileri yaşamana engel olacak. Düzenli bakım yaptığın halde bu belirtileri görürsen, yine doktora gitmen gerek. 

Sıkça Sorulan Sorular ve Cevaplar

Kedim beni neden ısırıyor? Kediler pek çok nedenden dolayı ısırır. Aşırı uyarılma ve sevgi gösterisi bu sebeplerden bazıları. Eğer yavruysa, diş çıkarıyor veya korkmuş olabilir. 

Kediler neden battaniyeleri yoğurur veya ısırır? Bu dünyanın en sevimli görüntüsü ile sadece sakinleşmeye çalışıyor. Ayrıca, bebekken annelerini emerken de böyle davrandıklarını biliyor muydun? Duygulandık…

Kediler neden ısırmayı sever? Veterinerlere göre, kediler aşırı uyarıldıklarında ısırmayı sever. Oyun oynadığın sırada seni ısırdı mı? Bunun adı ‘aşk ısırığı’ Haha! Asla canını acıtacak kadar sert ısırmıyor değil mi? Sadece biraz dinlenmeye ve yalnız kalmaya ihtiyacı var. 

Paylaşan heymypet