Kedin İp Yuttuysa Ne Yapmalısın?

Meraklı dostlarımız kediler, yeni manzaraları, kokuları ve tatları araştırmaya bayılır. Ancak bazen bu merak duygusu onların başlarını belaya sokar. Hem yetişkinlerde hem de yavru kedilerde ip ve benzeri maddelerin yutulması ciddi bir durum. Sen kedin ip yuttuysa yapman gerekenleri biliyor musun? 

kedin ip yuttuysa

 

 

Yavru kediler de yetişkin kediler de ip ve benzeri maddelerle oynamaya bayılır. Bazen ipin peşinden koşar bazen çekiştirir. Dünyanın en sevimli oyunu gibi görünse de ip yutması dostlarımızda ciddi komplikasyonlar doğurur. Bir kedi ebeveyni olarak ip yutmasının tehlikeleri ve vücudundan çıkıp çıkmadığı hakkında bilgi sahibi olman gerek. Kedin ip yuttuysa ona yardım etmek için büyük görev sana düşüyor. Tüm bu işaretlerin farkında mısın? 

Kediler Neden İp Yutuyor?

Kediler harika, zeki yaratıklardır. Yaşam tarzları, vahşi doğada yiyecek avlamak için gereken yırtıcı becerileri ve davranışları yansıtır. Günlük yaşantısında bir kedi; dinlenme, takip etme, kovalama, zıplama, oynama ve yemek yeme ihtiyaçlarını giderir. 

Avlanma, kedilerde doğuştan gelen bir davranıştır. Yani tüm kediler doğasından gelen içgüdüsel ve normal bir davranış sayesinde avlanır. İp ve benzeri nesneler, bir kedinin avını yakalamasına ve sonunda yemesindeki benzer bir davranışı simgeler. İp ile avlanma hareketi sergileyen kediler bazen avına ulaştığında onu çiğner ve yutar. Çoğunlukla ip ile oynamaktan büyük keyif alsalar da, bazı kediler bir şeyleri çiğnemeyi sevdiğinden ip yutabilir. 

Kedilerin yutmaya meyilli olduğu şeyler; 

İplik

Diş ipi

Olta ipi

Kurdele

Ayakkabı bağcıkları

Ve diğer benzeri şeyler…

kedin ip yuttuysa

Kediler İp Yuttuğunda Ne Olur?

İp ve benzeri maddeleri kedinden tutmak en iyisi. Eğer kedini ipli bir oyuncak ile oynatıyorsan, onu yutmasını önlemen gerek. İyi bir gözlemci olabilirsin değil mi?

Peki ama neden kedinin ipi yutma ihtimaline karşı böyle endişeliyiz sence? Kedin bir ipi yutarsa medyana gelebilecek çeşitli komplikasyonlar var. En yaygın sorunlar yabancı cisim tıkanıklığı. Yabancı cisim derken, köpek veya kedinin sindirim sistemine giren gıda dışındaki maddelerden bahsediyoruz. Bu uzun ince bir ip olduğu zaman ‘doğrusal yabancı cisim’ olarak adlandırılır. 

Yabancı cisimlerin vücuttan sorunsuz çıktığını sanabilirsin. Ancak durum böyle değil. İp, dilin tabanına sarılabilir veya mideye yapışabilir. Bu da boğulma tehlikesi demek. Kedinin ip yuttuğu sırada ucunda iğne varsa iğneyi de yutarsa ne yazık ki bağırsakları delinir. 

Gastrointestinal tıkanıklık, yabancı ismin bir ucunun sistemin bir noktasında kalması anlamına gelir. Bağırsakta yabancı ismin serbest ucu tüm sindirim sistemini takip eder. İp iç organların etrafına sarıldığı için bağırsaklar bu yabancı cismin eliminasyonunu sağlamaya çalıştığından gastrointestinal kanaldan aşağı hareket ettirmeye çalışacak. Ancak yabancı cisim hareket edemediği için bağırsaklar toplanıp daralır. Bu acil bir durum ve kedinin midesinde ağrılı şişmeye neden olur. Kedi, yabancı cisim çıkarılıncaya dek yemek yiyemez. 

Eğer kedinin ip yemesi anında tıkanmaya neden olmazsa, iç organlarında perforasyona neden olarak kedine zarar verir. Organlara sürtünen bir ip düşün, organların delinmesine ve düzgün çalışmasına engel olan. Başka bir durumda kedin iç kanama dahi geçirebilir. Ne yazık ki…

İp Yutma Belirtileri

Çoğu ebeveyn kedisinin ip yuttuğunu fark etmez. Ancak semptomları izlersen sen fark edebilirsin. Bu nedenle farkındalık çok önemli. Eğer kedinin kendi kendine hareket edemediğini gözlemlersen, hemen veterinere koşman gerek. Erken müdehale çok önemli ve ölüm kalım meselesi. 

Herhangi bir komplikasyon yoksa kedin ipi 10 ila 24 saat içinde dışkısından çıkartmalı. Sorun şu ki, kedinin ne kadar yuttuğunu ve sindirim sisteminde herhangi bir kalıntı olup olmadığını bilmek çoğu zaman imkansız.

Kedinde bu belirtilerden bir veya daha fazlasını fark edersen, gözlemle ve veterinerine başvur. Bu belirtiler hızla ortaya çıkabilir veya kedinin ipi yutmasından birkaç gün sonra daha yavaş fark edilebilir. Tipik olarak, semptomlar bir ila iki gün içinde ortaya çıkar. Bununla birlikte, bir kedinin haftalar önce bir şeyler yemiş olması ve sadece küçük semptomlar göstermesi de çok mümkün. 

Gelelim semptomlara;

Anoreksiya veya iştah azalması

Kusma 

Dışkılama veya ıkınma

Karın ağrısı

Huzursuzluk 

Saklanma

Ateş

Depresyon

Dehidrasyon

kedin ip yuttuysa

Kedin İp Yuttuysa Yapman Gerekenler

Yavrunun iple oynadığını veya çiğnediğini gözlemlediysen ve bir anda ipi yuttuysa, olabilecek herhangi bir semptom için kedini izle ve veterinere başvurman gerek.

Kedinizin dilinin altında (boğazından aşağı doğru uzanan) veya anüsten çıkıntı yapan bir ip görürsen, ipi asla çekmemen lazım.

Tüylü dostunun bir yabancı cismi yuttuğunu düşündüğünüyorsan tavsiye için her zaman veterinerinizi ara. Dilin etrafında ip görürsen, güvenli bir şekilde çıkarılabilmesi için kedini veterinere götür. Kedinin dışkısındaki tüm ipleri geçtiğini düşünsen bile, midesinde veya bağırsaklarında sorun yaratan bir miktar ip hala olabilir.

Kedinizin İp Yememesini Nasıl Önlersiniz?

Durumu nasıl yönettiğin ve önceden önlem alman, kedinin ip yutmasını engellemen konusunda anahtar hamleler. 

-Hediye paketlemek için kurdele kullanıyorsan, kedini yakından izle ve hediyeleri kedinin ulaşamayacağı yerlerde muhafaza et. Dostun, oyun oynamak için kurdeleleri ısırır.

-İplik ve diğer ip benzeri malzemeleri kullanmadığın zamanlarda kedinizden uzak tut. İpleri bir kutu içerisinde sakla ve onun ulaşamayacağı yerlere kaldır. 

-Kedinin diş ipi veya diğer ip benzeri ürünleri yutmasını önlemeye yardımcı olmak için banyonda bir kapaklı bir çöp sepeti bulundur. 

-Kedinin en sevdiği oyuncak ipli bir oyuncaksa onu mutlaka oynarken gözlemle. Evde yokken o oyuncağı ortalıktan kaldır ki, sen yokken başına bir şey gelmesin.

-Can sıkıntısından çiğneme davranışı sergileyen bir kedin varsa fiziksel ve zihinsel ihtiyaçlarını karşılamak için önlemler alman gerek. 

Senin kedin daha önce ip yuttu mu? Umarız olmamıştır ancak nasıl bir yol izledin? Yoksa ip yutmasının kediler için zararlı olduğunu farkında değil miydin? Yazımız senin için bilgilendirici olmuştur umarız…

Paylaşan heymypet