Kedilerin Patileri Neden Farklı Renkte Olur?

Kedilerin patileri özellikle farklı bir renkte oluyor, bunu hiç fark etmiş miydin? İlla ki fark etmişsindir, sonuçta dikkatli bir kedi ebeveyni değil misin? Tamam da, bu durum neden oluyor ki!

kedilerin patileri

Kedilerin patileri sanki çorap giymişler gibi farklı renklerde oluyor. Bu şirin görüntüye kalbini kaptırmayan hayvansever yoktur herhalde… Peki tamam da, dostlarımızın patileri neden farklı renklerde oluyor ki?

Öncelikle şöyle ilginç bir bilgi verelim, bu uzuvların farklı renklerde olması durumu yalnızca kedilerde açığa çıkmıyor. Aynı zamanda domuzlar, geyikler, atlar, köpekler, ginepigler, kuşlar ve hatta insanlarda da bulunabiliyor! Biz yine de işi bilimsel bir çerçeveye oturtalım. Bu durumun bilimsel ismi piebaldism olarak geçiyor. KIT geninde oluşan bir mutasyon yüzünden ortaya çıkan bu durum, melanositlerin sıradışı bir şekilde dağılmasına yol açar. Melanositler nedir diye soracak olursan, vücudumuzdaki renkleri yaratan pigment hücreleri diyebiliriz.

KEDİLERİN PATİLERİ DOĞUŞTAN BU HALDE!

Dönelim kedilere. Patili dostlarımız henüz ufakken melanositler sırtında toplanır. Fetüs büyüdükçe de buradan dostumuzun vücuduna dağılır. Eğer pigmentler eşit bir şekilde dağılırsa dostumuz tek renk olur. Mesela kara kediler veya bembeyaz olanların pigmentleri bu şekildedir.

Aslında melanositlerin hangi koşullarda eşit dağılıp dağılmadığı, uzun süredir bir tartışma konusu. Bilim insanları, eşit dağılmama durumlarının hücrelerin hareket hızları arasındaki farklılıkla bağdaştırıyordu. Ancak yeni araştırmalarda asıl durumun pigment hücrelerindeki kıtlıkla alakalı olduğu açığa çıktı.

Bir yandan da kedilerin patileri yalnızca piebaldism yüzünden farklı renklere bürünmüyor. Aguti geni ve X kromozomunda bulunan “turuncu gen” de farklı renkte paitlere yol açabiliyor. Özel olarak Siyam ve Burmese dostlarımızda ise işler biraz daha farklı. Onların melanin üretimleri, ana karnındaki sıcaklıktan etkilenerek baskı altında kalıyor. İlginç, değil mi?

Evet belki biraz bilimsel bir açıklama oldu fakat patili dostlarımızın niye “çorap giydiğini” netleştirmiş olduk. Konunun hiç fetüslere ve genetik mutasyonlara varacağını düşünmüş müydün?

Paylaşan heymypet