Kedilerin Cinsiyetini Anlama Kılavuzu

Sen de kedilerin cinsiyetini illk bakışta çözmekte zorlananlardan mısın? “Dişi mi, yoksa erkek mi?” sorusunun cevabını şıp diye vermek mi istiyorsun? Evet, kedilerin cinsiyetini nasıl anlarım başlıklı yeni 101 dersimize hoşgeldin. 

kedilerin cinsiyetini

KEDİLERİN CİNSİYETİNİ ANLAMA

Havada uçuşan onlarca rivayeti bir kenara bırakıp biraz daha bilimsel verilere dayalı ipuçlarını takip ederek kedilerin cinsiyetini ilk bakışta nasıl anlayabileceğimize bir bakalım.

TÜYLERİNİN RENGİ

Tüy renkleri bize kedilerin cinsiyetini anlamak için önemli ipucu verir. 3 renkli kedilerin (Calico) tamamına yakını dişidir. Bunun sebebini ise şöyle açıklamak mümkün: Mendel’in bezelyelerini hatırlayalım, dişiler iki adet X kromozomuna sahiptirler. Erkeklerde ise, bir tane X, bir tane Y kromozomu bulunur. Yani doğan yavrunun dişi olması için anne ve babadan birer tane X kromozomu, erkek olması içinse anneden X, babadan Y kromozomu alması gerekir. İnsanlarda olduğu gibi, kedilerde de durum böyledir. Kedilerde tüyün rengini belirleyen kromozom X kromozomudur. Doğan yavru erkekse, X kromozomunu yalnızca annesinden alabileceğinden, tüy rengi anneden gelen kromozomla belirlenmiş olur. Fakat dişiyse, hem anneden, hem de babadan birer X kromozomu alacağı için birden fazla renk kromozomu almış olur. 

Mesela diyelim dişi bir yavru kedinin hem annesi hem babası güzeller güzeli birer kara kediyse, dişi yavrumuz da siyah tüylü olur. Öte yandan 3 renkli kedilerde beyaz rengin oluşumunun kromozomlarda ilgisi yok. Bu tip kedilerin tüylerindeki renk pigmentlerinin eksikliği beyaz renkli tüylerin oluşumuna yol açar.  

Bir kedinin 3 renkli (calico) olabilmek için 2 tane X kromozomuna ihtiyacı var. Bu sebeple calicoların tamamına yakını dişidir. 

Fakat ekstrem bir durum var. Çok az rastlansa da, 2 renkli bir kedinin erkek olabilmesi tek bir durumda mümkün: ekstra bir X kromozomuna sahipse. Yani kromozom dizilişi XXY şeklindeyse mümkün olabilir. Bu da aslında genetik bir bozukluğa işaret eder.

ÜREME ORGANLARI

Kedilerin cinsiyetini anlamanın bir kolay yolu da kuyruklarının altında görünen üreme organlarına dikkat etmek. Erkek kedilerin anüslerinin hemen altında üreme yumurtaları yer alırken, dişi kedilerde bu bulunmaz.  

BONUS

Dişi kedilere pozitif ayrımcılık yaptığımız düşünülmesin fakat, biraz dikkat edersen erkek kedilere oranla daha ufak kafaları ve hem ufak, hem biçimli burun yapıları olduğunu görürsün 🙂 Yüzleri daha narin olur.

Bu 3 ipucuna dikkat ettiğin takdirde gördüğün her kedinin cinsiyetini tıpkı bir kahin gibi şıp diye çözmen işten değil…

Paylaşan heymypet