Kedilerde Susuzluk: Belirtiler ve Sağlık Sorunları!

Kedilerde susuzluk, patili dostlarımızın sağlığı için oldukça zararlı ama sık sık göz ardı ettiğimiz bir durum. Eğer susuzluk belirtilerini iyi öğrenmezsek, dostumuz birçok sağlık sorunuyla karşı karşıya kalabilir.

kedilerde susuzluk

Tıpkı her canlı gibi kedilerin de bol bol suya ihtiyacı var, bu pek şaşırtıcı bir durum değil. Sonuçta vücutlarının %80’i sudan ibaret! Tabi suyun zehir ve toksinlerin boşaltımı konusunda oynadığı rol de göz ardı edilemez. Hal böyleyken kedilerde susuzluk sıkıntısı birkaç kat daha önem kazanıyor. Hele ki sadece kuru mama tüketen kedilerde… Çiğ veya yaş mama tüketen dostlarımız zaten su ihtiyacının büyük bir kısmını yediklerinden karşılıyor. Ancak kuru mama tüketen dostlarımız bu kadar şanslı değil. Kedilerimizin sağlığına özen göstermek adına, susuzluk belirtilerini öğrenip onlara dikkat etmemiz gerekiyor, haksız mıyız?

Bu biraz çetrefilli bir konu. Kedinin bedenini iyi gözlemlemen gerekiyor. Öncelikle şöyle bir öneride bulunalım: kedini veteriner hekime her götürdüğünde susuzlukla ilgili tavsiye alabilirsin. Bu sayede kedinin genel su seviyesine dair bir fikrin olur. Bunun dışında bir de evde uygulayabileceğin yöntemler var. Patili dostunun omzuna dikkatli bak. Normalde omzundaki deri-doku, yumuşak ve esnek olur. Parmağınla o deriyi tutup hafifçe yukarı kaldırıp bıraktığında, deri hemen yerine döner. Eğer kedin susuz ise, bu deri adeta bir çadır gibi yukarıda kalır ve yerine çok daha yavaş döner. İşte sana patili dostunun susuz kalıp kalmadığını anlamak için basit ama etkili bir yöntem! Buna ek olarak göz yuvarlarının çökmesi, kuru diş etleri, salya ve nefes almada güçlük de susuzluğa işaret ediyor olabilir.

KEDİLERDE SUSUZLUĞUN YOL AÇTIĞI HASTALIKLAR

Öncelikle ağzımızdan yel alsın! Hiçbir kedinin susuzluk yüzünden herhangi bir hastalığa kapılmasını istemeyiz. Fakat biz yine de bilgi sahibi olmak adına elimizden geleni yapalım. Kedilerde susuzluk, işte bu sorunlara yol açıyor:

  • Kalp krizleri – yazlara dikkat! Susuzluk sürekli bir problem olsa da, yazlara ekstra dikkat! Sıcak havalarda kedilerin vücut ısısı çok hızlı bir şekilde yükselebilir. Böylesi durumlarda kedini soğuk tutman şart. Ek olarak, dostunun su içtiğinden emin olmalısın. Peki kedini su içmeye nasıl teşvik edebilirsin? Bu konuyu detaylıca ele aldığımız yazımıza bir göz atmanı öneririz!

 

  • Böbrek yetmezliği: Böbrek yetmezliği özellikle erkek kedilerde sık görülen bir rahatsızlık. Su içmek de bu rahatsızlığın önüne geçmek için en uygun çözüm. Eğer kedin hiçbir şekilde istediğin kadar su içmiyorsa, veteriner hekim vakti gelmiş demek. Çünkü özellikle böbrek yetmezliğini önlemek için veteriner hekim desteği şart.

 

  • Kedi hipertiroidi: Bu hastalığın başka hastalıklarla karışan birçok semptomu var. Mesela mı? Sık sık kusma, ishal, sürekli susuzluk ve yorgunluk. Patili dostun uzun süre susuz kaldıysa ve bu belirtileri gösteriyorsa, doğruca veteriner hekime!

Gördüğün gibi, susuzluk oldukça önemli bir sorun. Neyse ki artık bu konuya karşı biraz daha duyarlısın, öyle değil mi? Biz ne olur ne olmaz yazın bu konuya fazladan hassasiyet göstermeni rica edeceğiz. Patili dostun sağlıklı ve mutlu, biz sağlıklı ve mutlu!

Paylaşan heymypet