Kedim Beni Neden Isırıyor? Kedilerin Isırma Sebepleri

Bir kediyle yaşıyorsan mutlaka başına gelmiştir: Tüylü dostun ara sıra senin eline ya da parmağına dişlerini geçiriverir. Bu bazen canını yakacak kadar güçlü bir ısırmayken bazen de öpücük hafifliğinde bir sevgi gösterisi olabilir. Sen de “Kedim beni neden ısırıyor?” sorusunu sık sık kendine soruyorsan, işte kedilerin ısırma sebepleri…

Kedilerin ısırma sebepleri

KEDİM BENİ ISIRIYOR

Isırma aslında kedilerde oldukça yaygın bir davranıştır. Kedilerin ısırma sebepleri ısırığın şiddetine göre farklı yorumlanabilir ama her ne olursa olsun, kedin sana bir şey anlatmaya çalışıyordur.

Kedilerde ısırma nedenlerini üç ana başlıkta toplamaya çalışırsak bunlar, sinirlenme ya da tehdit hissetme, dikkat çekmeye çalışma ve oyun oynamadır.

Eğer kedini çok sert bir biçimde seviyor ya da hoşlanmayacağı bir etkileşim kuruyorsan, rahatsızlığını sana ifade etmek ve “Beni rahat bırak” demek için dişlerini kullanabilir.

Öte yandan kedin senden bir şeyler istediğinde dikkatini çekmek için de ısırabilir. Bu durumda öncelikle kumunun temizliğini ve mama ve su kaplarının doluluğunu kontrol etmende fayda var. Bunlarda eksik yoksa kedin oyun oynamak istiyor da olabilir.

Oyun demişken, doğal birer avcı olan kediler oyun oynarken de hafifçe ısırabilirler. Son olarak kedin bir sağlık sorunu nedeniyle acı çektiğinden dolayı da ısırıyor olabilir.

KEDİLERİN ISIRMA SEBEPLERİ NASIL ANLAŞILIR?

Peki kedilerin ısırma sebepleri bu kadar çokken, kedinin ne istediğini nasıl anlayacaksın? Bunun için ısırığa eşlik eden diğer davranışları da göz önünde bulundurmanda fayda var. Örneğin kedin ısırmadan emen önce tıslıyor, kulaklarını yatırıyor veya hırlıyorsa bu senin için kedini yalnız bırakma zamanı geldi demektir.

Bir de “sevgi ısırığı” konusu var tabii… Kediler kendi aralarında oynarken birbirlerinin uzuvlarını dişlerini çok fazla geçirmeden hafifçe ısırabilirler. Bazı kediler bunu insanlarına da yaparlar. Asla acı vermeyen ve tıslama, hırlama gibi diğer davranışların da sergilenmediği bu ısırığın anlamı “Seni seviyorum”dan başka bir şey değildir.

Ancak eğer kedinin dişleri derini delerse o zaman dikkatli olman gerek. Çünkü kedilerin ağızlarında çok sayıda bakteri yaşar ve bu bakteriler ısırık yoluyla sana da geçebir. O nedenle ısırığın yerini hemen ılık su ve sabunla yıkayıp temizlemelisin.

Eğer ısırık kanamaya yol açacak kadar derinse ya da çevresinde kızarıklık ve iltihap görüyorsan derhal doktora gidip antibiyotik tedavisiyle ilgili görüşmelisin. (Kedin başka bir kedi bile olsa bir hayvanı ısırdığında da derhal bir veteriner ziyareti planla.)

Kedilerde ısırma sebepleri

KEDİLERİN ISIRMA SEBEPLERİ NASIL ÖNLENİR?

Kedinin ısırmasını istemiyorsan yapabileceğin şeylerin başında patili dostunun canını sıkmamak geliyor elbette. Ona rahatsızlık verecek ve kendini tehdit altında hissetmesine neden olacak hareketlerden uzak durmalı, ısırma davranışını kışkırtmaktan kaçınmalısın. Örneğin kedin belli şekillerde kucağa alındığında dişlerini çıkarıyorsa, yapman gereken şey çok net: Kedini o şekilde kucağına almamak.

Oyun esnasında çok ısıran kediler için ise ısırma oyuncaklarını tavsiye edebiliriz. Böylece hem oyun keyfiniz yarım kalmaz, hem de kedin senin parmakların yerine başka bir şeyi ısırır. Oyun esnasında dişleri yerine patileriyle oynadığında onu mamayla, kelimelerle ya da okşamayla ödüllendirerek de pozitif davranışı güçlendirip negatifi zayıflatabilirsin.

Kedin hiç adeti olmadığı halde aniden sık sık ısırmaya başladıysa, o durumda da hemen veterinerinizle görüşmelisin. Zira bu durumun arkasında ciddi bir sağlık problemi yatıyor olabilir.

Kedini ısırmaktan nasıl vazgeçirebileceğini öğrenmek istiyorsan seni buraya alalım.

Kedinin miyavlamalarını sana tercüme edecek MeowTalk uygulaması da çok işine yarayabilir.

Kedinin Sevgisini Göstermek İçin Yaptığı 12 Şey

Paylaşan heymypet