Cevap evet, kediler makul miktarlarda yumurta yiyebilir, ancak kedini yeni mamayla beslemeden önce veterinerinle konuşman en doğrusu olur. Biliyorsun ki herhangi bir değişiklikte veterinerr kontrolünde ilerlemeni her zaman söylüyoruz. Yumurtaların kediler için kötü olduğu bazı durumlar var. Bu yüzden dikkatli olman gerekecek. Haydi, kedileri yumurta ile beslemenin yararlarına ve risklerine daha yakından bakalım. Sence kediler yumurta yemeli mi?
Yumurta Kediler İçin Yararlı Mı?
Yumurtalar kediler için zararlı değil ve pişirildikten sonra ölçülü olarak güvenle tüketilebilir. Kedigiller zorunlu etoburdur. Yani beslenme ihtiyaçlarını hayvansal protein tüketerek karşılarlar. Yumurtalar da mükemmel bir protein kaynağıdır. Bu nedenle birçok kedi maması üreticisi yumurtayı zaten formüllerine ekler. Ayrıca daha sağlıklı pençeler ve daha parlak tüylere sahip olması için bazı ebeveynler kedilerinin beslenme rutinlerine yumurtayı eklemektedir.
Yumurtalar, patili dostlarımıza proteinden çok daha fazlasını sunar. İşte kedilerin yumurta yemesinin diğer faydaları:
- A vitamini; kedinin tüy, deri, sinir sistemi ve kalbinin sağlığını destekler.
- B12 Vitamini; kedinin sinir sistemini, bağışıklık sistemini ve sindirim sistemini destekler.
- B2 vitamini olarak da bilinen riboflavin; hastalıkları uzak tutmak için kedinin ihtiyaç duyduğu kırmızı hücrelerin ve antikorların üretimini destekler.
- Tiamin (Vitamin B1); sağlıklı karbonhidrat metabolizmasını destekler.
- D vitamini; kemik büyümesini destekler. Kediler bu vitamini kendi başlarına üretmezler ve bizim gibi sentezleyemezler. Bu yüzden kedi mamasına eklenir.
- E vitamini; radikal hasarla savaşan bir antioksidandır.
- Çinko; kedinin tüy ve derisinin kalitesini artıran ve üreme sistemini sağlıklı tutan temel bir mineraldir.
- Demir; kırmızı kan hücrelerini sağlıklı tutmaktan sorumludur. Evcil hayvanın diyetinde yeterince demir almıyorsa anemik hale gelebilir.
- Taurin; sadece hayvansal proteinlerde bulunur ve sağlıklı gözleri ile kalbi korumak için gereklidir. Kediler taurini kendileri üretemezler. Bu nedenle sıklıkla kedi mamalarına ek olarak eklenir.
- Amino asitler; yumurta, proteinin yapı taşları olan amino asitler açısından çok zengindir. Kedilerin on bir esansiyel amino aside ihtiyacı vardır ve on tanesi yumurtalarda bulunur.
- Biotin; kedilerin protein işlemesine ve salgılamasına yardımcı olur, adrenal ve tiroid bezlerini destekler ve tüy ve derilerinin kalitesini iyileştirir.
- Karbonhidrat; yok. Zorunlu etoburlar olarak kedilerin karbonhidratlara zaruri ihtiyaçları yoktur. Yumurtalar karbonhidrat içermez ve harika bir saf protein kaynağıdır.
Yumurta Kediler İçin Ne Zaman Zararlı Olur?
Kedi dostlarımıza birçok temel besin sağlasalar da, bazı durumlarda yumurtalar kediler için kötü olabilir ve sağlıklarına zarar verebilir.
İlk olarak; yumurtalar kalori, yağ ve kolesterol bakımından oldukça yüksek bir besin. Bu yüzden, sadece küçük miktarlarda verilmelidir. Çok fazla yumurta obeziteye ve ilgili sağlık sorunlarına neden olabilir. Bu nedenle onları ara sıra bir tedavi veya dengeli bir diyetin parçası olan bir takviye olarak sunmalısın.
İkincisi; yumurtalar kedigiller arasında yaygın bir alerjidir ve bu nedenle diyetlerine yavaş yavaş eklenmelidir. Olumsuz bir reaksiyon olup olmadığını görmek için ilk başta sadece ufak bir parça vermeyi denesen iyi olur. Kedin alerjik reaksiyon belirtileri gösteriyorsa (kaşıntı, kulak enfeksiyonu veya mide rahatsızlığı), beslemeyi bırak ve veterinerinizi ara.
Böbrek hastalığı ve obezite gibi bazı sağlık sorunları olan kedilere ve ayrıca pankreatitli kedilere yumurta verilmemeli. Evcil hayvanını yeni mama, özellikle de insan maması ile beslemeden önce daima veterinerinle konuşmayı unutmamalısın.
Kedilerin Yumurta Yemesi Şart Mı?
Kediler genellikle seçici yiyicilerdir ve tutarlılığı severler. Yumurta yemek istemiyorlarsa, yemek zorunda değiller. Etçil hayvanlar olarak kediler, beslenme gereksinimlerini karşılamak için uygun şekilde formüle edilmiş yiyeceklere ihtiyaç duyarlar.
Yumurtalar, yalnızca dengeli bir diyetin parçası olarak sunuluyorlarsa iyi bir seçim. Genel olarak, mamalar dengeli değildir ve kedinin günlük alımının önemli bir bölümünü oluşturmamalıdır. Yani kedinin beslenmesine ekleyeceğin yumurta, özellikle beslenme rutininin %10’dan fazla olmamalıdır.
Sen kedine yumurta veriyor musun? Sence herhangi bir alerjik reaksiyon gösterdi mi? Diğer okurlarımıza bu konuda vermek istediğin öneriler neler?
