Neden Kediler İshal Olur? Kedi İshaline Ne İyi Gelir?

Kedilerin ishal olması durumu çok sık gerçekleşmemekle birlikte başa geldiğinde oldukça endişe verici ve can sıkıcı olabilir. Peki bu sorunla karşı karşıya kaldığımız zaman ne yapmalıyız? 

kediler ishal
Paylaşın

Kediler ishal olduklarında ne yapmalıyız, bizi nasıl sürprizler bekler, bu yazımızda bu konuya açıklık getirelim istedik. Kedili yaşam alışkanlıklarının evden eve değişiklik göstermesi sebebiyle her kedi ebeveyni kedisinin tuvalet alışkanlıklarının ayrıntılarından haberdar olmayabilir. Neyse ki kediler olup olabilecek en titiz varlıklarıdır ve ishal gibi bir sorun hemen kendini belli eder. Tuvalette olmasa bile kuyruk veya dolaylarında görebileceğiniz cıvık dışkı kalıntıları ishalin habercisi olabilir. 

 

Peki ishalin nedeni ne olabilir? Ne zaman endişelenmeli ve veterinerinize danışmalısın? Evde onun için yapabileceğin bir şeyler olur mu? Şimdi sorularının cevaplarını vereceğiz. 

KEDİ İSHALİNİN NEDENLERİ NELERDİR?

Kedilerin ishal olmasının birçok sebebi vardır. Ancak en yaygın görülen sebepleri sıralayalım istedik.

  • Parazitler 

Parazitler kedilerin gastrointestinal sistemini tahriş edebilir ve ince veya kalın bağırsakları içeren her türlü ishale neden olabilir. İshale neden olan parazitlerin önemli bir bölümünü genç ve yavru kedilerde daha yaygın görürüz.

  • Enfeksiyonlar

Viral veya bakteriyel enfeksiyonlar da  bazen ishale yol açar. Ayrıca daha genç kedilerde daha sık görürüz.

  • Beslenme

Kediler, yedikleri şey konusunda köpeklerden daha dikkatli olma eğilimindedir. Ancak yine de bazen ot, ip vb. uygunsuz şeyler yiyebilirler. Ya da belki ishalin sebebi diyetinde yaptığın bir değişikliktir.

  • Stres 

Tıpkı insanlarda olduğu gibi, stres / endişe / heyecan da GI rahatsızlığına neden olabilir. (özellikle alt bağırsak tahrişi veya kolit)

  • Birincil enflamatuar bozukluklar 

İnsanlardaki enflamatuar bağırsak hastalığı gibi, enflamatuar bozuklukları kedilerin ishal olma nedenleri arasında sayabiliriz. 

  • Metabolik hastalıklar

Pankreas veya karaciğer rahatsızlıklarından tiroid dengesizliklerine kadar, mide bağırsak yolundaki hareketliliği veya ortamı bozan ve ishale neden olan başkaca birçok sorun vardır.

  • İlaçlar / toksinler 

Çoğu kedi ebeveyni belirli antibiyotiklerin GI sistemini bozabileceğini bilir. Ancak diğer ilaçlar ve bazı toksinler de bazen ishale neden olur.

  • Kabızlık

Kulağa şaşırtıcı mı geliyor? Ancak gayet ciddiyiz. Çünkü yaşlı kediler kolonlarında kabızlığa yol açan hareketlilik sorunları geliştirmeye eğilimlidirler. Bu durumlarda, kediler genellikle tıkanıklığın etrafından sadece az miktarda daha fazla sıvı dışkı geçirmeyi başarırlar.

kediler ishal

KEDİLER İSHAL OLUNCA NE YAPMALI?

Kedilerde ishalin pek çok potansiyel nedeni olabilir. Kedin sık sık ishal oluyorsa ve hala veterinere danışmadıysan, daha fazla gecikmemelisin. Bazı ishaller evde uygulanan basit ve destekleyici bakımla kendi başına çözülürken, bazıları özel bir tedaviye ihtiyaç duyar. Bu durumlarda, veteriner hekimim sana evde uygulayabileceğin basit tavsiyelerde bulunacaktır.

Beslemek mi yememek mi? 

Önceden veterinerler, GI rahatsızlığı yaşayan kedilere bağırsaklarını ‘dinlendirmek’ için kısa bir süre oruç tutmasını önerirdi. Bu kusma problemi olan kediler için doğru bir yöntem. Ama artık bugün, kedilerin bağırsaklarının kendilerini iyileşebilmeleri için beslenmeye ihtiyaç duyduklarını biliyoruz. 

Nasıl beslenmeli? 

Lif alımını artırmak, harika bir “dengeleyici” olarak kabul edildiğinden iyi bir seçenektir. Kabızlığa iyi geldiği gibi aynı zamanda ishale de iyi gelir. Bunlara ilaveten patates, makarna veya pirinç (biraz tavukla birlikte), hindi, az yağlı süzme peynir veya yoğurt gibi düşük yağlı, karbonhidratlı gıdalar tüketilirse iyi olur. Bazı kediler ayrıca et bazlı bebek mamaları yemeyi de sever.

Bu gibi durumlarda veterinerinizi arayarak danışmanı öneririz. Sorunun uzun sürmesi halindeyse mutlaka kliniğe bir ziyarette bulunmalısın. Unutma ki en doğru tedavi şeklini o önerecektir. 

Kediler için zararlı yiyecekleri merak ediyorsan bu yazımızı okumayı unutma!

Paylaşan heymypet