Kediler En Çok Ne Zaman Tüy Döker?

Evinde baktığın dünyalar güzeli bir kedin varsa ‘tüy’ dediğimiz anda sorunu gidermek için yapman gerekenleri merak ettin demektir. Çünkü her kedi sahibinin dert yandığı bir konu. Kediler ne zaman tüy döker sorusu ve bu konuda uygulayabileceğin taktikleri ele aldık. Başlayalım mı?

kediler ne zaman tüy döker
Paylaşın

 

 

Kedilerle yaşamak, tüy dökmesi ile uğraşmak demek. Çoğu kedi tüy döker. Bu kuralın bazı istisnaları, Sphynx ve Peterbald gibi tüysüz türlerin yanı sıra Cornish Rex ve Devon Rex gibi son derece kısa saçlı birkaç türdür. Tüysüz olmayan kediler ne zaman tüy döker? Biliyor musun?

Tüy dökmeyen kedi türlerinin az sayıda olmasının yanı sıra, safkan ya da melez kediler tüy döker. Bir kedinin ne kadar tüy döktüğü, kediye ve tüy tipine göre değişir.

Havalar ısındığında, kediler kendilerini serin tutmak için astarlarının çoğunu ve dış kaplamalarındaki tüylerini dökerler. Kalın astar, kediyi kışın daha sıcak tutar. Astar ise, yaz aylarında da bir amaca hizmet eder ve daha uzun dış kaplamanın deriden biraz yukarıda kalmasını sağlar. Böylece havanın cilde ulaşması ve kedinin soğumasına yardımcı olur.

Kedilerde Mevsimsel Tüy Dökülmesi

Bir kedinin genel olarak ne kadar tüy döktüğünden bağımsız olarak, çoğu kedi sıcak havalarda daha ağır tüy döker. Çünkü kedi daha sıcak yaz sıcaklıklarına hazırlanırken daha ağır kışlık ceketini kaybeder. Kediler ayrıca bazen sonbaharda, kışlık kürkün yeni büyümesine yol açmak için yaz ceketi düştüğü için mevsimlik bir tüy dökülmesi yaşar. 

Kısa tüylü kedilerde ve astarsız tek tüylü kedilerde mevsimsel dökülme daha az belirgin olur. Çift tüylü kedilerde, özellikle uzun, kalın kürklülerde, mevsimsel dökülme oldukça dramatik bir durum. Bazı kediler kışın olduğundan daha küçük görünecek kadar çok tüy kaybederler. Bu, özellikle dışarıda vakit geçiren ve mevsimler değiştikçe sıcaklıktaki daha dramatik dalgalanmalara maruz kalan kediler için geçerli bir durum. Ev kedileri, genellikle sıcaklık kontrollü bir ortamda yaşadıklarından, ancak yıl boyunca sürekli olarak tüy dökecekleri için bu tür dramatik mevsimsel tüy dökülmesi yaşamaz.

kediler ne zaman tüy döker

Dökülmeyi Kontrol Etmenin Yolları Nelerdir?

Mevsimsel dökülme, evinizin her yerinde, kıyafetlerinizde ve hatta havada yüzen normal kedi tüylerinden daha fazlasını bulacağınız anlamına gelir. Kedi tüylerini almak için birçok harika evcil hayvan tüyü çıkarıcıdan birini veya birkaçını kullanabilseniz de, dökülen tüyleri her yere yayılmadan önce kedinizden almak daha kolay bir seçenek. 

Kedini fırçalaman, yıl boyunca tüy dökülmesini kontrol altına almanın harika bir yolu. Ancak özellikle ilkbahar ve sonbaharda mevsimsel tüy dökülmesi sırasında fırçalaman daha önemli. Fırçalama, dökülmek üzere olan tüyleri ve ayrıca zaten dökülen ancak yine de tüy örtüsünün içinde sıkışıp kalan ve paspaslara dönüşebilecekleri tüyleri yakalar. Bu sıkışmış tüyleri fırçalama yoluyla almak, kedin için rahatsız edici olan ve çıkarılması zor olan paspasları önlemek için hayati önem taşır. Kedinin matını giderme gerekliliğinden kaçınmak için, tüy dökülmesinde bir artış fark ettiğinde kedini günde bir kez iyice fırçala veya tüy dökülmesini en aza indirmek ve kedinin tüylerinin en iyi şekilde görünmesini sağlamak için ideal olarak bu uygulamaya yıl boyunca devam edin. Mevsimsel tüy dökme döneminden sonra, fırçalama rutininin sıklığını da azaltabilirsin.

Kedinin Tüy Dökmesini Azaltman İçin Önerimiz

Kedini yıkamak, tüy dökülmesini en aza indirmek için başka bir yararlı strateji. Çoğu kedi, çok kirlenmedikçe genellikle sık banyoya ihtiyaç duymasa da, banyo yapmak, dökülme sürecinde olan tüyleri gevşetmeye ve çıkarmaya yardımcı olur. Kedine banyo yaptırmadan önce, kedini iyice fırçala ve mümkün olduğunca çok gevşek tüyleri çıkardığından emin ol.

Daha sonra, kedinizi nazik, nemlendirici bir şampuanla yıka. Şampuanı cildine kadar sür ve gevşek tüyleri çıkarmak için parmak uçlarınla nazikçe masaj yap. Kedini birkaç kez durulayarak tüm şampuanın tüylerinden ayrıldığından emin ol. Ardından bir havluyla kurula. (kedin için uygunsa, saç kurutma makinesini kedinin boyundan 12 inç veya daha fazla mesafede düşük ısı ayarında da kullanabilirsin)

Yavru veya Yetişkin Kedini Nasıl Yıkayabilirsin?

Yavru kediler iki ila dört haftalık olduklarında kendilerini yalamayı öğrenirler ve yetişkin kediler uyanık zamanlarının yüzde 50’sini kendilerini yalamak için harcar. Öyleyse neden hala kedine banyo yaptırmalısın? Banyo cildi uyarır ve fazla yağı, kepeği ve dökülen tüyleri giderir. Ayrıca, kedine beklenmedik şekillerde ele alınmanın bile onlara zarar vermeyeceğini öğretme fırsatı sunar. Kedilere veteriner tarafından dokunulmalı, veteriner teknisyenleri tarafından ele alınmalı veya ev bakıcıları ve misafirler tarafından bakılmalı. Banyoyu hoş bir deneyim haline getirmek, kedilerin olayı gelecekteki benzer durumlara “genelleştirmesine” yardımcı olur.

Saçkıran gibi cilt hastalıklarının tedavi planının bir parçası olarak kedine ilaçlı banyolar yaptırmak zorunda kalırsan, önceki banyolarla ilgili olumlu deneyimler özellikle yararlı olur. 

Kedini Yıkamadan Önce Yapman Gerekenler Neler?

Bazı kısa tüylü titiz kediler nadiren banyoya ihtiyaç duyarken, daha uzun tüylü kediler hijyen konusunda biraz daha fazla yardıma ihtiyaç duyar. Çok sık banyo yapmak cildi kurutabilir, bu nedenle her 4-6 haftada bir yıkasan iyi olur.  Yavru kedi banyo yapmayı çok kolay kabul eder. Bu nedenle en az 4 haftalık olduğu sürece, banyo alışkanlığını evlat edindiğiniz andan itibaren başlatsan iyi olur. Yaşlı kediler veya aşırı derecede hasta kediler, geçici olsalar bile çevresel değişikliklere o kadar uyum sağlayamaz. Banyo yapmak onları strese sokar. Bu nedenle bu durumlarda veterinerinin tavsiyesine uyman gerek.

Kedini Yıkanmaya Nasıl Hazırlanırsın?

Kedini ıslatmadan önce kürkünü iyice fırçala. Sana gelince, eski elbiseler giy ve ıslanmayı bekle. Haha!

Banyo alanı sıcak olmalı ve hava akımı olmamalı. Küvet işe yarar, ancak kedini bel hizasında bir lavaboda yıkayabilirsen daha rahat olabilirsin. Tüm kırılabilir eşyaları ulaşamayacağı bir yere taşı ve duş perdelerini iterek uzaklaştır. Kedileri korkutabilecek herhangi bir şeyden (güçlü kokular, korkutucu nesneler, aynalar) kaçın. Böylece banyo mümkün olduğunca keyifli olur.

Şampuanını, birkaç havlunu ve bir el bezini lavabonun veya küvetin yanına koy. Kedini getirmeden önce ılık su akıt. Kedi banyo sıcaklığı vücut sıcaklığı civarında olmalı. Yani oldukça sıcak ancak rahatsız edecek kadar sıcak olmamalı.

Küvetin veya lavabonun dibine bir havlu veya kauçuk paspas yerleştir. Kediler, kaygan yüzeylere güvenli olmayan bir şekilde basmaktan nefret eder. Bu, onu daha az stresli hale getirecek. Kedinin patileriyle kavrayabilmesi için kediyi plastik bir kap üzerine koymayı dene. Bu aynı zamanda kediyi hem yukarıdan hem de aşağıdan daha kolay yıkamanı sağlar.

Banyo alanının kapısını kapat, yoksa sabunlu bir kedinin kaçması riskiyle karşı karşıya kalırsın.

kediler ne zaman tüy dökerMevsimlik Tüy Dökülmesinden Kurtulmanın Yolları

Kedileri seven insanlar için tüy dökmek işin sadece bir parçası. Ancak, evini tamamen kedi tüyüyle kaplı olmaması için tüy dökülmesini kontrol altında tutmak mümkün. İlkbahar ve sonbaharda fırçalamayı ikiye katla ve işleri ilerletmek için iki kez banyo yaptırmayı düşün. Mevsimsel dökülme bittiğinde, evdeki normal kedi tüyü miktarına geri döneceksin. 

Verdiğimiz bilgiler sana yeterli oldu mu? Sonuçta ne kadar tüy dökerlerse döksünler onlar bizim ‘canımız’. Sadece bazen etrafımıza dikkat etmek istiyoruz değil mi? Tüm güzellikleriyle kedin ve sana muhteşem bir hayat diliyoruz!

Paylaşan heymypet