Kedi Hamileliği ve Doğum ile İlgili Her Şey!

Kedi hamileliği, patili dostlarımız için hassas bir konu. Çünkü patili dostlarımız için çiftleşme, kısırlaştırılmadıkları takdirde tamamen dürtüsel bir konu. Sonra da tabii çiftleşmeyi hamilelik ve doğum takip ediyor. Bu konuyla ilgili her detayı senin için kaleme aldık!

kedi hamileliği
Paylaşın

Kedi hamileliği hakkında ne kadar bilgi sahibisin? Sokakta bulduğun ve doğum yapmak üzere olan bir kedi düşün. Belki de bir sağlık sorunuyla karşı karşıya? Böyle bir sıkıntının önüne geçebilmen için kedi çiftleşmesi hakkında bilgi edinmen gerekiyor. Ya da genellikle kedi ebeveynleri, patili dostlarımızı olabildiğince hızlı bir biçimde kısırlaştırır. Daha sağlıklı olan karar bu olsa da, bazı ebeveynler ise dostlarını kısırlaştırmak istemez. Bu yüzden de kedi hamileliği ve hem öncesinde, hem de sonrasındaki süreçleri iyice öğrenmen önem taşıyor. O zaman tüm süreçleri teker teker değerlendirmeye başlayalım!

İlk Olarak, Kedilerde Kızgınlık!

Dişi kediler, her yıl birçok kez kızgınlık dönemine girer. Her dönem genellikle birkaç gün sürer. Yani dostlarımızın, üreme mevsimi boyunca birden fazla kızgınlık döngüsü olur diyebiliriz. Kedi dostlarımız, genellikle ocak veya şubattan sonbaharın sonlarına kadar kızgınlık döngüsüne girebilir. Bu süreç, sıcak ülkelerde daha da geniş bir zamana yayılır. Mesela ekvatora yakın yerlerde kediler yıl boyu kızgınlık dönemine girebiliyorlar!

Kızgınlığın Belirtileri Neler?

Normalde kızgınlığın en net belirtisi, regl kanamasıdır. Ancak sıcakta bu kanamayı gözlemlemeyebiliriz. O yüzden böylesi zamanlarda, davranışsal belirtileri iyi okumamız gerekir. Kızgınlığa giren kediler fazlasıyla sevecen, hatta bir noktada talepkar bir hale bürünürler. Kişilere veya mobilya gibi nesnelere ısrarla sürtünürler. Sahiplerinden de sürekli olarak ilgi isterler… Bir yandan da sürekli yerlerde yuvarlanırlar. Son olarak, sırt veya omurgalarını okşarsan arka kısımlarını havaya kaldırırlar. Seslere değinmiyoruz bile…

Bu davranış değişiklikleri, kedi ebeveynlerinin genellikle canını sıkar. Hatta konu hakkında pek bir fikri olmayan ebeveynler, dostlarının hastalandığını dahi düşünebilir.  bazen sahipler, kedilerinin alışılmadık bir hastalığı olduğunu düşünür. Ancak meraklanmalarına hiç gerek yok, bu süreç gayet doğal.

Şimdi Sıra Hamilelikte: Kedi Hamileliği Sırasında Ne Beklemelesin?

Kedilerde hamilelik genellikle 64-71 gün kadar sürer.  Bu mantıkla patili dostumuzun doğum tarihini tahmin edebilirsin. Fakat bunun için çiftleşme tarihine de hakim olman gerekiyor elbette. Eğer dostunun hamile olup olmadığını merak ediyorsan işler başka. Bu konuyla ilgili bilgiyi, ancak dostunun çiftleştiği günden 3 veya 4 hafta sonra bir veteriner hekim muayenesi ile elde edebilirsin.

Hamile bir kedi, hamilelik süresince yavru kedi maması ile beslenirse, ihtiyaç duyduğu vitamin ve mineralleri almış olur. Tabii bu diyet noktasında veteriner hekimine danışman şart. Bu arada ekleyelim, hamilelik sırasında annenin gıda tüketimi genellikle hamilelikten önceki seviyeye göre %50 daha fazla olur. Hatta doğum sonrası emzirme dönemide dostumuzun beslenme sıklığı, hamilelik öncesi miktarın iki katından fazla olabilir.

Davranışsal açıdan ise kediler, hamilelikte sevecen bir eğilim sergiler. Bu süreçte ebeveynlerinden  daha fazla sevgi ve ilgi ister. O yüzden kedilerde hamilelik döneminde dostuna biraz daha ilgi gösterebilirsin. Bir müddet sonra da anne adayı, genellikle doğum için güvenli bir yer aramaya başlar.

Yavru kedilerin doğumuna hazırlanmak için ne yapmalıyım?

Kediler doğuma iyice yaklaştıkça ona bir doğum kutusu seçmelisin. Bu kutuyu müsait bir dolap veya karanlık bir köşe gibi sessiz bir yere koymanı öneririz. Kutu, kedinin serbestçe hareket edebilmesi için yeterince büyük olmalı. Bir yandan da dostumuzun dışarıyı görebilmesi ve ihtiyaç anında yardım edebilmen için yeterince alçak kenarlara sahip olmalı. Kutunun zeminine ise anne adayı için özel bir saklanma yeri sağlayacak ve doğum sıvılarını emdikten sonra kolayca çıkarılıp atılabilecek birkaç kat gazete veya diğer tek kullanımlık emici malzemeler koyabilirsin.

kedi hamileliği

Normal doğum sırasında ne olur?

Kedi hamileliği bitmeye yakın, doğumun yaklaştığını genellikle sinirlilik, nefes nefese kalma ve bazen doğumun son gününde yemeden içmeden kesilme gibi belirtilerden anlayabilirsin. Ek olarak kedi dostumuzun memelerinde doğumdan 1-2 gün önce süt birikmeye başlar.

Doğum başladığında, çoğu kedi bu süreci sorunsuz atlatır. Fakat kedin ilk defa doğum yapıyorsa, en az bir veya iki yavru kedi doğana kadar onu yakından takip et lütfen. Bu ilk yavru kediler hızlı ve sorunsuz bir şekilde doğarlarsa biraz rahatlayabilirsin. Tabii yine de doğumun devamında da dikkatini kedine vermelisin. Herhangi bir aksilikte hazır durumda olup, onu hızlıca veteriner hekime götürmelisin.

Doğum süresi, kediden kediye göre değişir. Yalnız değişmeyen bir şey var. O da ilk yavru kedilerin doğumundan sonraki birkaç saat içinde doğum devam etmezse, hızla veteriner hekime gitme zorunluluğunuz.

Her yavru kedi, plasentanın bir parçasından oluşan bir kese içinde doğar. Doğumdan sonra anne, dilini kullanarak keseyi yırtıp açar. Sonrasında da yavru kedinin ağzını ve burnunu yalayarak sıvılardan ve plasenta dokularından arındırır. Her doğumdan sonra plasentanın geri kalanı genellikle uterustan atılır. Kedi dostumuz genellikle plasentanın bu kısmını kalanını yer.

Bir şeylerin yanlış olup olmadığını nasıl anlarım?

Bir kedi yavrusu vajinadan dışarı çıkmasına rağmen birkaç dakika içinde hala doğmadıysa, doğuma yardımcı olman gerekir. Bu noktada doğan ufaklığı tutmak için nemlendirilmiş gazlı bez veya ince bir bez kullanman uygun. Eğer yavru kediyi kolayca dışarı çekemiyorsan ve bu süreçte dişi kedi yoğun bir şekilde ağlıyorsa eyvah! Hızlıca veteriner hekim müdahalesi için tabanları yağla!

Dişinin plasenta kesesini çıkarması ve yavru kedileri temizlemesi normaldir; ancak, ilk kez anne olacak anneler bunın nasıl yapılacağını bilemeyebilir. Maalesef doğumdan sonraki birkaç dakika içinde yavru kedinin ağzını ve burnunu silmezsek, ufaklık boğulabilir. Böylesi zamanlarda kedilerin burnunu ve ağzını temizlemek için nemli veya gazlı bez kullanabilirsin. Eğer göbek kordonu kopmadıysa, kordon diş ipi ile bağlanmalı ve temiz bir makasla kesebilirsin.

Yeni doğan kedilerin akciğerlerine sıvı kaçabilir. Bunu ufaklıklar nefes alırken cırtlak bir ses sayesinde anlarsın. Böylesi bir durumda:

İlk önce yavru kediyi bir avucunun içinde tut. Yavru kedinin başını ilk iki parmak arasına al ve gövdesini diğer elinin avucunda sıkıca tut. Ardından, yavru kedinin nefesini kesecek bir biçimde ellerini hızla aşağı doğru salla. Yerçekimi, sıvı ve mukusun akciğerlerden dışarı akmasını sağlar. Yavru kedi bu işlemden sonra akciğerindeki sıvıdan kurtulursa, dostumuzun dilinin rengi pembeden kırmızıya döner. Yalnız dikkat! Bu manevrayı yaparken çok dikkatli ol lütfen. Yavru kediyi çok sert bir şekilde sallama ve yanlışlıkla elinden fırlamasına izin verme.

Kedi doğum yapmaya devam ederken yeni doğan yavruları ne yapmalı?

Yeni doğan yavru kedileri sıcak bir havluyla kaplayıp daha küçük bir kutuya alabilirsin. Bu kutunun zeminine mikrodalga fırında ısıtılan hafif nemli bir havlu koyarsan iyi olur. Bu havluyu da sık sık değiştirmeni öneririz. Henüz anne karnından yeni çıkan yavrular, bir anda soğukla karşılaşıp üşümesin!

kedi hamileliği

Yavruların doğumu bittiğinde ne olacak?

Doğum bittikten sonra annenin kutusunun zeminindeki kirli gazete ve havluları kutudan uzaklaştır. Sonra da buraya yumuşak ve temiz havlular yerleştir. Birkaç saat sonra anne kedi, yavruları emzirmeye hazır olacak.

Veteriner hekimin, doğumdan sonraki yirmi dört saat içinde anneyi ve yavrusunu muayene etmeli. Bu ziyaret, doğmamış yavru kedi olmadığından emin olmak ve süt üretiminin yeterli olup olmadığını belirlemek için düzenlenir. Hekimin, eğer ihtiyacı olursa anne kediye oksitosin hormonu enjeksiyonu yapar.

Annede doğumdan sonra birkaç gün kanlı vajinal akıntı olur. Bu akıntı bir haftadan daha uzun sürerse dikkat! Plasenta tutulması gibi doğum sonrası komplikasyonlar söz konusu olabilir. O yüzden kedi dostunla hekiminizi ziyaret etmeniz her açıdan oldukça büyük önem taşır.

Aman ağzımızdan yel alsın ama, bir yavru kedi ölü doğarsa ne olur?

Bir doğumda bir veya iki yavru kedinin ölü doğması maalesef pek nadir değil. Bazen, ölü doğmuş bir yavru kedi doğumu bozar. Böylesi zamanlarda yine veteriner hekim ziyaretine ihtiyaç duyacaksın. Peki kediler neden ölü doğuyor? Bu vakaların neredeyse tamamında, ölü doğan yavru kedide gelişimsel bir anormallik veya doğum kusuru tarzı bir sorun var diyebiliriz.

Böylelikle kedi hamileliği ve doğumla ilgili birçok noktaya uzun uzun değindik. Umarız atladığımız bir yer olmamıştır! Böylesi hassas bir süreç ile ilgili bilgilenip kedi dostlarımızı düşündüğün için teşekkürler!

Paylaşan heymypet