Işıkları Söndürerek Milyonlarca Kuşun Hayatını Kurtarabiliriz!

Akşamları karanlıkta oturmamak için açtığımız ışıklarla kuşların hayatı arasında nasıl bir bağlantı olabilir ki? Merak etme, sorunu hemen yanıtlayacağız.

Işıkları söndürerek kuş hayatlarını kurtarabiliriz

Işıkları söndürerek geceleri enerji korumakla kalmıyoruz, aynı zamanda kuşları da kurtarıyoruz! Bilim insanlarının hummalı araştırmaları ortaya çıkan bu gerçeğe hepimiz gerektiği özeni göstersek iyi olur. Tabii bunun için de işin aslına biraz daha hakim olmamız gerekiyor.

1970’lerin sonlarında Benjamin Van Doren kuş ölümleriyle ilgili ilginç bir şey keşfetti. Özellikle göçmen kuşlar McCormick Place isimli bir binaya çarpıp ölüyorlardı. Bu tuhaflığı çözmek için Doren ve ekibi, yıllarca kuş ölümlerini kayıt altına almaya başladı. Gel zaman git zaman, topladıkları veriler biraz daha anlam kazandı. Mesela mı? Özellikle tatil zamanlarında kuş ölümleri azalıyordu. Peki bunun ışıkları söndürmemizle alakası ne?

Bu bilinmezliği aydınlatma görevi ise Benjamin Winger’e düştü. “McCormick binasındaki kuş ölümlerinin nedenini düşündük durduk. En sonunda fark ettik ki, bu bina kuşların göç yolunu kesiyordu. Fakat bunun tatillerde azalan ölümlerle ilişkisi sonradan ortaya çıktı. Işıklar, kuşların bu binalara çekilmesine neden oluyordu. Sayıları verelim: McCormick ve benzeri binaların yarısını kararttığımızda göç zamanı kuş ölümler 11 kat azaldı. Göç zamanı dışında ise ışıkları söndürerek kazaları 6 kat azaltabiliyoruz.” dedi wİNGER.

IŞIKLARI SÖNDÜREREK ELİMİZDEN GELENİ ARDIMIZA KOYMAYALIM!

Hele ki yıllık kuş ölümlerini göz önünde bulundurduğumuzda! Her yıl 365-988 milyon binalara çarparak hayatını kaybediyor. Bundan ötürü özellikle sık göç veren Kuzey Amerika, kuş popülasyonunun üçte birini kaybetti. Üstelik “ışık kirliliği” sadece kuşlara zararlı değil. Bunun bilincine varan hayvanseverler ve çevreciler, yıllardır birlikte çalışıyor. Uzun binalara ışıklandırmaları nı azaltmaları için çaba gösteriyorlar. Bu çabaların arasında özellikle göç döneminde dikkatli ışıklandırma da var. Sadece bu kadar basit bir yöntemle, yani yılın belli günlerinin belli saatlerinde ışıkları azaltarak kurtarabileceğimiz milyonlarca can var.

Winger, “Tek ihtiyacımız olan bu konuda biraz daha bilinç oluşturmak. Ekolojik zenginliğimiz bizim her şeyimiz. İleride kaybettiğimiz kuşları arar hale gelmek istemiyoruz.” diyerek sözlerini noktaladı.

Tabii bu sadece göçmen kuşları ele alan bir sorun. Bir de şehirlerde bizimle birlikte yaşayan dostlarımız var. Onlar da trafikteki gürültülerden ve hava kirliliğinden muzdaripler. Bizimle birlikte şehir yaşantısında sürüklenip giden kanatlı dostlarımızla ilgili yazımızı da buradan okuyabilirsin!

Paylaşan heymypet