İlk Kez Köpek Sahipleneceklerin Bilmesi Gereken Her Şey

Eve yeni bir köpek veya köpek yavrusu getirmek her zaman heyecan vericidir. İlk kez köpek sahibi olma yolculuğuna çıkıyorsan, muhtemelen birçok sorun var. Bir köpek seçmeden önce biraz ev araştırma yapmak, harika bir eşleşme yapmana yardımcı olabilir. Aynı zamanda nasıl sorumlu bir köpek sahibi olunacağını anlamak, senin ve yeni köpeğinin uzun yıllar boyunca mutlu bir arkadaşlığı paylaşmana izin verecektir. Gelin birlikte ilk kez köpek sahipleneceklerin bilmesi gereken her şeye bakalım!

Köpek Sahiplenmenin Sorumlulukları

Köpek sahibi olmak birçok harika fayda sağlar. Ancak beraberinde gelen sorumlulukları düşünmeden bir köpek alma. Eve bir köpek getirdiğinde, ister küçük bir köpek yavrusu, ister yetişkin bir köpek olsun, yeni evcil hayvanına hayatının tamamı boyunca bakmayı planla. Köpeğin boyutuna ve cinsine bağlı olarak, yeni arkadaşın 10 ila 15 yıl veya daha uzun süre yaşar. Bundan 10 yıl sonra nerede olacaksın ve hayatın nasıl olacak? Yeni bir köpek sahiplenmeden önce ömür boyu sürecek bir taahhüt için hazır olduğundan emin ol.

Akıllıca Seçim

Safkan bir köpek istiyorsan, ilgilendiğin cins veya cinsleri araştır. Bu cinsler hakkında görünüşlerinin ötesinde nelerden hoşlanırsın? Kendi yaşam tarzına, alanına ve bütçene uygun özelliklere sahip bir cins seçmelisin. Örneğin, tüm ırkların farklı enerji seviyeleri ve egzersiz gereksinimleri vardır. Günlük koşularda veya hafta sonları yürüyüşlerde sana eşlik edecek bir köpek ister misin? Yoksa evde rahatlamak için daha evci bir arkadaş mı tercih edersin? Ayrıca bir türün tüy dökme düzeylerini, bakım gereksinimlerini , eğitilebilirliğini ve mizacını da göz önünde bulundur.

Yavru Köpek Mi Yetişkin Köpek Mi?

Çoğu insan eve bir köpek yavrusu getirmeyi düşünür. Ancak yetişkin köpekler de tercih edilir. Köpek yavruları gerçekten çok sevimliler, ama çok da aktifler. Kendilerine güvenen, iyi huylu yetişkin köpekler olarak büyüyebilmeleri için yaşamlarının ilk yılında kapsamlı sosyalleşmeye ve eğitime ihtiyaçları vardır. Özellikle bazı ırklar için lazımlık eğitimi de zordur. Ek olarak, özellikle karışık ırklar için bir köpek yavrusunun nasıl görüneceğini ve nasıl davranacağını ölçmek zordur. Nihai yetişkin boyutu, aktivite seviyesi, kürk tipi ve mizacı, küçük bir köpek yavrusuna bakarken sadece bir tahmindir.

Yetişkin bir köpeği evlat edinmek genellikle daha kolaydır. Birçok yetişkin köpek zaten ev eğitimi almıştır. Hatta bazı temel itaat eğitimlerini de almış olabilirler. Aynı zamanda yetişkin köpeklerde, büyüklük, enerji seviyesi, kürk ve kişilik açısından ne görüyorsan onu alırsın. Yetişkin köpekler de genç meslektaşları kadar tatlı, sevecen ve eğlencelidirler.

Yeni Köpeğini Nereden Alabilirsin?

Aileye yeni bir köpek eklerken, yeni arkadaşını nerede bulacağın konusunda iki ana seçeneğin vardır: Bir yetiştiriciden bir köpek yavrusu satın almak, bir hayvan barınağı veya kurtarma grubundan bir köpek yavrusu veya yetişkin bir köpek sahiplenmek.

Bir Yetiştiriciden Köpek Satın Alma

Kalbini safkan bir köpek yavrusuna verdiysen, sorumlu bir yetiştiriciden satın almak en iyi seçeneğindir. İnternette satılan birçok köpek yavrusu, köpek yavrusu komisyoncularından veya köpek fabrikalarından geldiğinden, çevrimiçi olarak safkan bir köpek yavrusu satın almak risklidir. Bu yavrular genellikle kötü yetiştirilir ve sağlık veya davranış sorunlarından muzdarip olurlar. Sorumlu bir yetiştirici ise köpeklerinin ve yavrularının sağlığını çok ciddiye alır. Bu tür yetiştiriciler, bir düğmeye tıklama ile satılık yavru sunmazlar. Alıcılarla konuşmak isterler. Böylece yavrularının sorumlu evlere gidip gitmeyeceğini bilirler. Mümkünse, evlerini ziyaret edebilmen ve yetişkin köpekleriyle tanışman için yakın mesafede bir yetiştirici bulmaya çalış. Köpek satın alan kişiler, sorumlu üreme ve sağlıklı köpek yavrularının belirtilerini aramak için yetiştiricilerle görüşmeye teşvik edilir. İyi bir yetiştiricide aranacak bazı şeyler şunlardır:

-Köpeklerini konformasyon köpek gösterilerinde veya performans etkinliklerinde sergiler. Yetiştirmeden önce yetişkin köpeklerde cinse uygun sağlık testi yapar. Sana sağlık testi evraklarını gösterir.

-Yavrular üzerinde bir çeşit sağlık garantisi sunar.

-İyi sağlık ve mizaç için üremeye odaklanır.

-Yılda az sayıda yavru doğurur (her zaman yavru köpek bulunmaz)

-Yavruları en az 8 haftalık olana kadar (kaniş ırkları için 12 hafta) anne ve kardeşleriyle birlikte tutar.

Bir Barınaktan Veya Kurtarmadan Evlat Edinmek

Karışık cins bir köpek yavrusu, safkan veya karışık cins yetişkin bir köpek istiyorsan, yerel hayvan barınağında veya kurtarma grubunda yeni evler arayan birçok hayvan bulacaksın. Yavru köpekler sıklıkla bulunur. Ancak ebeveynler hakkında fazla bilgi sahibi olmayabilirsin. Cinse özel kurtarma grupları sana safkan köpekler sunacaktır. Ancak bunları barınaklarda, özellikle Labrador ve Golden retriever gibi yaygın ırklarda da bulabilirsin. Bir köpeği evlat edinerek, bir hayat kurtardığını ve evsiz evcil hayvan aşırı nüfusunu azaltmaya yardımcı olduğunu bilerek kendini daha iyi hissedebilirsin.

Yeni Köpeğini Eve Getirmek

Yavru köpeğini veya yetişkin köpeğini seçtikten sonra onları eve getirme zamanı. Yeni köpek yavrusu veya yetişkin köpeğinin sağlık muayenesi için ilk üç gün içinde bir veterineri ziyaret etmesi şiddetle tavsiye edilir. Bu genellikle bir yetiştiricinin sözleşmesinde gerekliliktir. Bazı denenmiş ve doğrulanmış ipuçlarını takip ederek evcil hayvanının yeni evine geçişini sorunsuz hale getir. Bir şeyleri zorlamamaya çalış. Köpeğinin bazı şeyleri kendi hızında keşfetmesine izin ver. Etkileşimleri sakin ve nazik tut. Yavrularını periyodik olarak dinlenmek ve rahatlamak için biraz zaman ver. Ya bir köpek sandığında ya da aile odasının köşesindeki yumuşak bir yatakta.

Eve genç bir köpek yavrusu veya daha yaşlı bir yetişkin köpek getiriyor olsan da, yeni köpeğinin yeni evini tanıması, sen ve ailenle birlikte rahat hissetmesi birkaç gün hatta haftalar alır. Yeni köpeğinin sana ısınması zaman alırsa endişelenme. Bu çok yakında olacak! Tüm arkadaşlarını, aileni ve komşularını yeni köpeğinle tanışmaya davet etmek isteyebilirsin. Ancak bunu en azından hemen yapma. Çok sayıda insanın olduğu büyük bir parti, henüz sana veya evine alışmamış bir köpeğe bunaltıcı gelecektir. Köpeğin daha rahat olana kadar bir veya iki misafirle sınırlı kal.

Köpeğin için bir rutin oluşturmak, daha hızlı uyum sağlamasına yardımcı olacaktır. Her gün ne bekleyeceğini bilmek bir köpeğe güven verir. Yemekleri her gün aynı saatte besle, yürüyüşlere veya diğer açık hava gezilerine her gün aynı saatte git ve kısa eğitim seansları planla. Ayrıca, ev kurallarını açıkça, nazikçe ilet ve uygula (örneğin, kanepede köpek yok). Köpeğini bol övgü ve doğru şeyi yaptığı için ara sıra bir ödül maması ile ödüllendir.

Yeni köpeğin şiddetli korku veya endişe ile mücadele ediyor gibi görünüyorsa veya eve getirdikten birkaç hafta sonra hala çok gergin görünüyorsa, veterinere anti-anksiyete takviyeleri, davranış eğitimi veya köpeğinin rahatlamasına yardımcı olacak diğer tavsiyeleri sor.

Paylaşan heymypet