Her Yönüyle 4 Ekim Dünya Hayvanları Koruma Günüu

4 Ekim Dünya Hayvanları Koruma Günü geldi çattı! Bu önemli günün tarihçesini, çeşitli ilginç bilgiler ve eleştirileri içeren kapsamlı bir yazı ile karşındayız! Bu yazıyı okuduktan sonra günün önemini ve anlamını daha iyi kavrayacaksın.

4 ekim dünya hayvanları koruma

4 Ekim Dünya Hayvanları Koruma Günü hepimize, özellikle de hayvan dostlarımıza kutlu olsun! Peki nedir 4 Ekim? Neden bu gün bizler için önemli? Hatta neden 4 Ekim’e karşı çıkan insanlar var? Bu sorular biraz çetrefilli sorular. O yüzden teker teker, adım adım hepsini ele aldıktan sonra yanıt üretebiliriz ancak. Madem öyle, hadi başlayalım 4 Ekim’i her yönden incelemeye!

4 EKİM DÜNYA HAYVANLARI KORUMA GÜNÜ’NÜN TARİHÇESİ

Aslında hayvanları koruma fikri, yazılı olarak milattan önce 5. yüzyıla kadar dayanıyor. İlk olarak Yunan filozof Pisagor, hayvanların da canları ve ruhları olduğunu kaleme aldı. Bu yüzden de onları korumamız gerektiğini savundu. Vejeteryanlığı bile o dönemden beri insanlara öğütleyen Pisagor, ilk hayvan hakları savunucularından biri haline geldi. Pisagor’dan sonra veganlığın ilk akımı sayesinde hayvan hakları ancak 17. yüzyılda tekrar gündeme taşındı.

Neyse ki insanlık bir noktadan sonra hayvanlarla ilgili yavaş yavaş bilinç kazanmaya başladı. Özellikle 20. yüzyıl, hayvan hakları için önemliydi. Mesela 1925’te Berlin’de Heinrich Zimmermann isimli bir aktivist, ilk defa dünya hayvanları koruma gününü kutlamak için bir etkinlik düzenledi. Kendisi “Alman Hayvanseverler Dergisi” editörü ve yayımcısıydı. 4 Ekim’e özel bir sayı düzenledi çünkü 4 Ekim, Hristiyanlıkta hayvanları koruyan Aziz Francis’in özel günüydü. Birkaç yıl sonra, 1931 yılında 4 Ekim Dünya Hayvanları Koruma Günü Uluslararası Hayvanları Koruma Organizasyonu tarafından resmen kabul edildi.

O gün bu gündür 4 Ekim ekolojistlerin hayvanlarla ilgili konuları gündeme getirmeleri için bir araç haline geldi. Nesli tükenen hayvanlar, evcil hayvanlar, sokak hayvanları, vahşi hayvanlar fark etmeksizin… Hayvanseverlerin tek amacı, dostlarımız için bir ses ve nefes olmak. Kamuoyunun dikkatini hayvanlara çekmek ve bilinçlenmelerini sağlamak. Dünya Hayvanları Koruma Günü’nün geçmişten günümüze üstlendiği misyon bu şekilde.

4 EKİM’DE NELER OLUYOR?

4 Ekim Dünya Hayvanları Koruma Günü uluslararası hashtag’i #WorldAnimalDay ve 4 Ekim’de bu hashtag tüm sosyal medyayı adeta ele geçiriyor. Dünya çapında 70 ülkeden 90 elçi hayvan haklarını gündeme getiriyor ve neredeyse 1000’den fazla etkinlik düzenleniyor. Aktivistlerin en çok dikkat çektiği konular ise:

4 ekim dünya hayvanları koruma günü

  • Sadece Amerika’da her yıl 6.5 milyon evcil hayvan barınaklara muhtaç kalıyor. Bu barınaklardaki 1.5 milyon hayvan ise ötenazi ile hayatını kaybediyor.

 

  • İnsanlar her yıl 100 milyon köpek balığı öldürüyor, köpek balıkları ise yılda 6 insan…

 

  • Japonlar 330’dan fazla minke balinası öldürüyor.

 

  • Hayvan deneyleri ile ilgili birçok konu gündeme getiriliyor.
  • Aktivistler mevsim değişikliği ve ekolojik dengeyi de sık sık ele alıyorlar.

4 EKİM DÜNYA HAYVANLARI KORUMA GÜNÜNE TEPKİ GÖSTERENLER DE VAR

Nasıl yani, böylesine önemli bir güne kim neden tepki göstersin ki? Bizim de aklımıza ilk olarak bu soru geldi. Ancak tepkileri dinlediğimizde hak verdiğimiz noktalar da oldu. Örnek olarak HAYTAP, bu gün çerçevesinde yapılan kutlamaları sert bir dille eleştiriyor. Aynı zamanda hayvan hakları adına tek bir gün boyunca mücadele verip sonra bu konunun unutulmasından dem vuruyor. Sadece 4 Ekim değil, her gün hayvanları korumamız gerektiğine dikkat çekiyor. Ek olarak 4 Ekim’in festival ya da parti tarzı coşkulu bir kutlamanmasına da tepkililer.

Böyle düşündüğümüzde bu şekildeki tepkilerin haklı olduğunu söyleyebiliriz sanki, ne dersin?

4 EKİM’E KATKIN OLSUN İSTİYORSAN…

İyisiyle kötüsüyle böyle bir günde hayvan dostlarımızın yanında olmak istiyorsan sana tavsiyelerimiz şu şekilde:

  • Bu bağlantıdan indirebileceğin logoyu sosyal medya profil fotoğraflarına ekleyebilirsin.

4 ekim dünya hayvanları

 

  • WWF gibi hayvanları korumak için canla başla çalışan derneklere bağışlarda bulunabilirsin.

 

  • İstersen kendi etkinliğini düzenleyebilirsin! Şöyle ki, Dünya Hayvanları Koruma Günü’nün internet sitesine girip “etkinlik ekle – add an event” butonuna basarsan etkinliğini herkesin görebileceği bir yere eklemiş olursun. Sonra da etkinliği paylaşmak için sitenin sana hazırladığı bağlantıyı insanlara yollayabilir, kendi etkinliğinin duyurusunu yapabilirsin.

 

  • Barınaklara çeşitli bağışlarda bulunabilir ve hatta 4 Ekim itibariyle barınaklarda gönüllülük yapabilirsin!

 

Paylaşan heymypet