Hem büyük bir sabır, hem de bitmek bilmez bir sabırsızlıkla hayvan hakları yasasını bekliyoruz. Neyse ki bazı hayvansever belediyeler, yasa çıkmadan da harekete geçerek dostlarımıza faydalı davranışlarda bulunuyorlar. Bizim için de geriye bu tarz davranışları daha fazla insana ulaştırmak kalıyor. Aslında kendi katkımızı kendimizce bu şekilde sunuyoruz, sunduğumuza inanıyoruz.
Gelelim tüm dostlarımız için hassasiyet gösterip bizleri sevindiren belediyelerimize. DHA’nın haberine göre Bolu Belediyesi Veteriner İşleri Müdürlüğü’ndeki kedi beslenme ve sığınma evi önemli bir değişim geçiriyor. Öncelikle şunu belirtelim, Bolu’da dostlarımızın kullandığı iyileştirme alanları zaten mevcut. Fakat belediye bunu bir adım öteye taşıyarak daha özel bir hale getiriyor. Nasıl mı? Sadece trafik kazası geçiren kedilere özel bir alan da yaratarak! Trafik kazası mağduru patili dostlarımızın bakımı biraz daha özen gerektiriyor. Bu durumun farkına varan belediye, onları korumak ve gerektiğinde sahiplendirmek için harekete geçti bile!
Veteriner Hekim Esra Selin Aksakal, “…Engelli bölümü oluşturduk. Buradaki hayvanlarımızın çoğu ampüte edilmiştir. Bacağı olmayan, sinirsel problemi nedeniyle boynunu çeviremeyen, kör olan hayvanlarımız buradalar. Kısaca dışarıda kendi hayatlarını idame ettiremeyecek olan kedileri burada kafes istirahatinde tutuyoruz. Bakımlarını üstleniyoruz. Bu nedenle burası bizler için oldukça özeldir. Bir de, evde hayvan sahiplenmeye karar verdiklerinde vatandaşlardan ricamız önceliği barınaklardaki engelli canlara vermeleridir.” dedi.
HAYVANSEVER BELEDİYELER DOSTLARIMIZA SAHİP ÇIKIYOR!
Tabi bir de Antalya var. Yine DHA’nın haberine göre zaten hayvan hakları yasasının tartıştığı bir madde, Antalya belediyesi tarafından şimdiden uygulamaya konacak. Hangi madde mi? Köpek, kedi ve gelinciklerin kimlik sahibi olması ve kayıt altına alınması maddesi.

Normalde bu maddede söz sahibi olan ve bu görevi üstlenen taraf, Tarım ve Orman Müdürlüğü. Antalya belediyesi, bu hakkın Antalya Veteriner Hekimleri Odası Başkanı Murat Karabayoğlu‘na devredilmesi için harekete geçti. Bürokratik problemlere akıllıca bir çözüm, öyle değil mi? Murat Karabayoğlu, Antalya İl Tarım ve Orman Müdürü Gökhan Karaca ile protokol imzaladı. Bu protokolün sonucunda patili dostlarımız kimliklerine kavuşacaklar! Dostlarımıza kimlik verme sorumluluğunu tarım ve orman müdürlüklerinde çalışan serbest veteriner klinikleri ve hayvan hastaneleri üstlenecek. Bu tarz yaratıcı çözümler, hayvan hakları yasası gecikmeye devam ettikçe muhtemelen artacaktır. O yüzden en iyisi, kökten bir çözüm oluşturacak kadar kapsamlı ve detaylı bir hayvan hakları yasası, hemen! Yine de hassasiyeti ve akılcılığı için Antalya belediyesine de kocaman teşekkürler.
Hayvansever belediyeler ile ilgili yeni haberler geldikçe paylaşmaya devam edeceğiz. Hem övgü sunmak, hem de konunun gündeme gelmesi adına. Mesela Karşıyaka belediyesinin patili dostlarımızı barınaklara kapamak yerine rehabilite etmeyi tercih ettiğini biliyor muydun? Eğer yanıtın hayırsa, yazımıza bir göz at deriz!
