Hayvanlarda Diyabet: Belirtileri Nedir, Nasıl Tedavi Edilir?

Diyabet, dünya genelinde Türkiye dahil birçok ülkede milyonlarca insanı etkileyen bir hastalık. Teşhisi ve tedavisi oldukça kritik olan diyabetle ilgili bilinci artırmak da çok önemli. Peki diyabet sadece insanları mı etkiliyor? Maalesef hayır, patili dostlarımız da bu hastalığın tehdidi altında. Peki hayvanlarda diyabet neden olur? Kedilerde ve köpeklerde diyabetin belirtileri nelerdir? İşte aklındaki soruların cevapları…

Hayvanlarda diyabet

HAYVANLARDA DİYABET HASTALIĞI

Kısaca söylemek gerekirse, diyabet, gıdalarla vücuda giren glikozun, vücutta normal bir biçimde kullanılamaması anlamına geliyor. Canlıların ana enerji kaynağı olan glikozun kandaki seviyesi, pankreas tarafından salgılanan insülin hormonu tarafından kontrol ediliyor. Vücutta yeterli insülin olmazsa ya da hücreler kandaki insülini kullanamaz halde olursa, kandaki glikoz seviyesi yükseliyor. Kandaki glikoz seviyesi belli bir noktaya geldiğinde, glikoz idrara da karışıyor ve vücuttan çok fazla su atılmasına sebep oluyor. Bu nedenle hayvanlarda diyabet, tıpkı insanlarda olduğu gibi, çok fazla su tüketimi ve çok sık tuvalete çıkma ile kendini belli ediyor.

Diyabetli insanlar ve hayvanlarda, kanda çok fazla şeker olmasına rağmen, hücreler ihtiyaç duyduğu glikozdan mahrum kalıyor. Dolayısıyla hücreler normal fonksiyonları için yeterince enerji alamıyor. Bu nedenle vücut karaciğerde şekere dönüşen yağ ve kas dokularını yakmaya başlıyor. Bunun sonucunda da diyabetli hastalarda kilo kaybı görülüyor.

İnsanlarda diyabet Tip I ve Tip II olarak ikiye ayrılıyor. Tip I diyabette pankreas yeterince insülin salgılayamazken, Tip II diyabette ise vücut pankreasın salgıladığı insüline normal cevap veremiyor. Hayvanlarda diyabet söz konusu olduğunda ise Tip I ve Tip II’den zaman zaman bahsedilmekle birlikte ayrım bu kadar net değil.

HANGİ HAYVANLARDA DİYABET RİSKİ VAR?

Köpekler ve kedilerde diyabet her yaşta görülebiliyor. Ancak diyabetli köpekler genelde 4-14 yaşları arasında oluyor ve köpeklerde diyabet genelde 7-10 yaşları arasında teşhis ediliyor. Diyabetli kediler ise çoğunlukla 6 yaşın üstünde oluyor. Dişi köpeklerde diyabet görülme ihtimali erkek köpeklerin iki katı. Bazı köpek türlerinin diyabete diğerlerine kıyasla daha yatkın olduğu tahmin ediliyor.

Diyabetin ortaya çıkışında en önemli risk faktörlerinden biri obezite. Köpekler ve kediler yaşlandıkça diyabete sebep olabilecek ya da diyabet tedavisini zorlaştırabilecek başka bazı hastalıklar da geliştiriyor. Bu hastalıklar arasında köpeklerde adrenal bezinin fazla çalışması, kedilerde tiroit bezinin fazla çalışması, pankreatit, kalp hastalığı, böbrek hastalığı, idrar yolları enfeksiyonları ve deri enfeksiyonları bulunuyor. Kortikosteroit içeren hastalıkların uzun vadeli kullanımı da diyabet için bir risk faktörü.

HAYVANLARDA DİYABET BELİRTİLERi NELER?

Hayvanlarda diyabet söz konusu olduğunda işaretleri fazla zaman kaybetmeden fark edebilmek çok önemli. Bunun en önemli şartı elbette düzenli veteriner kontrolü. Ancak bir ebeveyn olarak da dikkat edilmesi gereken bazı ipuçları var. Kedinde ya da köpeğinde diyabet belirtisi olabilecek değişimler şunlar:

— Aşırı su tüketimi ve işeme sıklığında artış

— Zaman zaman iştah artışıyla birlikte görülebilen kilo kaybı

— İştah kaybı

— Özellikle köpeklerde gözlerde bulanıklık

— Kronik ya da sürekli enfeksiyonlar (Deri, idrar yolları gibi)

HAYVANLARDA DİYABET NASIL TEDAVİ EDİLİR?

Eğer bu ipuçlarını görüyor ve şüpheleniyorsan, patili dostunu derhal veterinere götürmelisin. Veterinerin kan ve idrar testleri sonucu diyabet teşhisini doğruladığında, insülin reçete edecektir. Enjeksiyon yoluyla verilmesi gereken insülin iğnelerini nasıl yapacağını da veterinerinden öğrenebilirsin. Çok küçük iğnelerle yapılan bu enjeksiyonlar, hayvanının canını çok yakmaz. Bununla birlikte veterinerinin düzenli olarak kontrollerini sürdürmesi gerekir.

Bunun yanı sıra beslenme ve egzersiz düzeninde de önemli değişiklikler yapman gerekecektir.

Köpekler için;

— Yüksek lif oranına sahip mamalar tavsiye edilir.

— Günlük egzersiz şiddetle tavsiye edilir. Köpeğinin yaşına, kilosuna ve sağlık durumuna uygun egzersiz düzenini veterinerinle birlikte planlayabilirsiniz.

— Diyabetli dişi köpeklerin kısırlaştırılması da tavsiye edilir.

Kediler için;

— Çoğunlukla yüksek proteinli, düşük karbonhidratlı mamalar tavsiye edilir.

— Kediler için günlük egzersiz düzeni oturtmak zor olsa da günlük egzersiz şiddetle tavsiye edilir. Planı veterinerinizle birlikte oluşturabilirsiniz.

İNSÜLİN SEVİYESİNE DİKKAT!

İnsülin ve beslenme düzenini oturtmak da çok önemli. İnsülin tedavisi alan kedinin ya da köpeğin kan şekeri düşüşü yaşamaması için yeterince beslenmesi şart. Aksi takdirde insülin aşırı dozu yaşanabilir. Bunun belirtileri de halsizlik, titremeler ve nöbetler ve iştah kaybıdır. Bu belirtilerin herhangi birini gördüğün takdirde de acilen veterinerine başvurmayı unutma.

Toparlamak gerekirse, diyabetli köpekler ve kediler, doğru yaşam tarzı ve veteriner bakımıyla uzun ve sağlıklı hayatlar yaşayabilirler. Sana düşen kedinin ya da köpeğinin bakımını eksik etmemek ve davranışlarında ya da kilosunda bir değişim gördüğünde hemen veterinere başvurmak.

Kediler ve köpekler için tuvaletten su içmek tehlikeli mi? İşte cevabı

Paylaşan heymypet