Hayvan Deneyleri Her Türden Dostumuza Zorbalık Demek!

Hayvan deneyleri uzun yıllardır aktivistlerin ve hayvan dostu insanların dilinden düşmüyor. Dostlarımıza alenen işkence ve zorbalık edilmesine karşı durmanın vicdani bir sorumluluğumuz olduğunu düşünüyoruz. Bundan dolayı farkındalığımız belki biraz daha artar diye bu yazıyı kaleme almak istedik.

hayvan deneyleri
Paylaşın

heymypet olarak birinci önceliğimiz, her daim canımızdan çok sevdiğimiz hayvan dostlarımız. Bu yüzden dostlarımıza işkence eden hayvan deneyleri karşısında durmak, bizim için bir onur kaynağı. Hatta, bize destek olan herkesin ailemizin bir üyesi olarak bu caniliğe göz yummayacağından da eminiz.

Yine de bu konuya çok hakim olmayanları aydınlatmak, olanların ise bilgilerini pekiştirmek istedik. Gel hayvan deneylerini derinlemesine inceleyelim, ne dersin?

Kedi, maymun, tavşan, köpek, fare… Yazılarımızla hayatlarına biraz olsun dokunup daha mutlu olmalarını sağlamak için uğraştığımız dostlarımız bunlar. Ancak hayvan deneyleri sadece bu hayvanlarla kalmıyor. Daha birçok dostumuzun canını yakıyor, onları hapsediyor ve öldürüyor. En acısı ise, neredeyse bir hiç uğruna. Nasıl mı? Verilere baktığında anlayacaksın.

VERİLERLE HAYVAN DENEYLERİ

hayvan deneyleri

1. Sadece Amerika’da her yıl 100 milyondan daha fazla hayvan yanıyor, sakat kalıyor, zehirleniyor ve suistimale uğruyor.

2. Laboratuvarlarda üzerinde deney yapılan hayvanların %90’ı kayıtlara geçmiyor. Yani sadece bildiğimiz kadarı bile bu denli korkunç!

3. Üzerinde deney yaptıkları hayvanlarda başarılı olan ilaçların %92’si, insanlarda işe yaramıyor. Yani bunca eziyet aslında boşa.

4. Tek bir pestisit ilacını (haşerat ilacı) üretmek için en az 50 deneye ve 12.000 hayvana ihtiyaç duyuyorlar.

5. Bu maddenin caniliği için özür dileriz. Ancak durumu gözler önüne sersin diye paylaşıyoruz. Kanserojen olması muhtemel maddelerin testleri süresince bu maddeler, hayvanlara 2 yıl boyunca her gün veriliyor. Ya da daha korkuncu, hamile hayvanları öldürerek kanserojen maddeleri onların fetüsleri üzerinde deniyorlar.

6. Deneyler ile ilgili son olarak kozmetik ürünlere değinelim. Kozmetik deney sürecinde fare, tavşan ve ginepig dostlarımızın “keşfedilen” ilaçtan nasıl etkilendiğini takip ediyorlar. Bunun için dostlarımızın gözlerine ve derilerine bu ürünü sürüyorlar ve acı çekip çekmediklerini kontol ediyorlar. Böylelikle ilacın cilde ve göze zarar verip vermediğini tespit ediyorlar. Sağ olsunlar (!)

hayvan deneyleri

PEKİ NE YAPMALI?

Hayvan deneyleri yerine birçok alternatif var, onlara yönelebiliriz. Bu alternatifleri iyi öğrenip, sesimizi çıkararak onları laboratuvarlara diretebiliriz. “Zıplayan Tavşan” logosuna sahip markaların ürünlerini kullanabiliriz. Hangi markalarda olduğunu takip etmek için bu siteyi kullanabilirsin. Hayvan deneylerine karşı duran derneklere bağışta bulunabiliriz. Sosyal medyadan bu konuyu bizleri takip eden insanlarla paylaşabiliriz. Kısaca aktivizmle, kendi hayatından bu markaları silerek ve davanın arkasında durarak elinden geleni yapabiliriz. Nihayetinde sen birini ikna etsen, o başkasını ikna etse, arta arta bu işin karşısında durabilecek güce geliriz. O yüzden bu zulümü engellemek için herkesin herkese ihtiyacı var.

Konuyla ilgili yazarımız Petti Smith’in yazısına buradan ulaşabilirsin.

Paylaşan heymypet