Kedin Evin Sahibi, Peki ya Yeni Köpeğin?

Başlarına buyruklukları ve yaşadıkları yerlere hükmetmeleriyle ünlü kediler, evlerimizin asıl sahipleri! Aileye yeni bir üye katıldığında, hele bu üye bir de bir köpekse, evin asıl sahibi kedin ile ısınmaları biraz zor olabilir. Bu süreçte sana yardımcı olabilecek bir rehber hazırladık.

Paylaşın

KÖPEĞİNLE KEDİNİ TANIŞTIRMAK

Kedin evin sahibiyken ailene katılan yeni üye yavru bir köpekse iyi anlaşma şansları daha yüksek. Kedi ile büyüyen bir yavru köpek, kediyi kendi sürüsünün bir üyesi olarak benimser. Ancak köpeğin agresif bir köpekse ilk başlarda zorlanabilirsin. Yırtıcı bir köpek kedini yaralayabilir. 

Eğer kedin küçük, engelli ya da çok yaşlıysa da anlaşmaları zor olabilir. Oyuncu bir köpek kedine zarar verebilir. Engelleri bir kedi kendini daha zor savunacağından, ilişkilerinin ilk aşamalarında senin rolün artacak ve büyük emek harcaman gerekecek.

Kedin Evin Sahibi

UYGULAMAN GEREKEN ÖNEMLİ HAZIRLIK ADIMLARI

  • Kedini ve köpeğini iyi tanı. Böylece vücut dillerini ve ruh hallerini daha doğru yorumlayabilirsin.
  • Köpeğine en yakın zamanda ‘Otur’, ‘Bekle’ ve ‘Gel’ komutlarını öğretmende fayda var. 
  •  Ayrıca kedinin davranışlarını yönetebilmek için hafif disiplini ve pozitif yönlendirmeyi nasıl harmanlayacağını da öğrenmelisin.

Bu adımları tamamlamadan tanışma faslına geçmeni tavsiye etmiyoruz. Ancak komutları öğretmek uzun zaman alacağından o adımı atlayabilirsin!

TANIŞTIRMA

İlk olarak köpeğine enerjisini atması için egzersiz yaptır ve lezzetli bir mama vererek rahat bir ruh haline girmesini sağla. Köpeğine kısa bir tasma tak ya da kutusuna koy.

Kedin doğası gereği korkaksa onu da kutusuna koy, değilse evin içinde dolaşmasına izin ver. Uyumlu davranış sergilemesi için ödül mamalarını hazırda beklet..

Köpeğinin ve kedinin uzaktan birbirlerini kontrol etmelerine izin ver. Onları sev ve ikisiyle de  yatıştırıcı bir şekilde konuş. Henüz köpeğinin kedine yaklaşma zamanı gelmedi. Köpeğini ve kedini mamalar ve övgülerle ödüllendir.

Eğer köpeğin kedine doğru atılıyorsa, tasmasından tutarak onu durdur. Eğer aşırı heyecan belirtileri gösteriyorsa, onu sakinleştir. Bu işe yaramazsa, ziyareti kısa tut ve daha sonra tekrar dene.

Bu kısa tanıştırma seanslarını günde birkaç kez uygula, her ziyaret sırasında köpeğinin tasmasını kademeli olarak uzatarak ikilinin birbirlerine alışmalarına izin ver. 

Bir sonraki adıma birbirlerine yara vermeden geçirdikleri, ikisinin de birbirleriyle rahat olduklarını gösteren birkaç tanışma seansından sonra geç.

DİKKATLİ İLERLE

Köpeğin ve kedin tasmalı ziyaretler sırasında sürekli olarak anlaştığında, bir sonraki adıma hazırsınız. Köpeğinin tasmasını çıkar ve ikisini yakından denetle. 

Sorunlar yaşanırsa ve bu sorunlar birkaç basit sesli komutla önlenebilecek gibi değilse, birkaç gün boyunca önceki aşamaya geri dön. Kademeli olarak tasmasız seansları artır. 

Kedini ve köpeğini birbirlerine alışana kadar yalnız bırakma. Kedinin rahat hareket edebilmek için gerekli alana sahip olduğundan emin ol. İkisinin de evde kendilerine özel alanı olmalı. Kedinin tuvaletini ve mama kabını köpeğininkinden uzak bir yerde tut. 

Şimdi rahatla ve ikisini de kucakla!

PEKİ YA İŞE YARAMAZSA?

Kediler ve köpekler genelde uyum içinde yaşarlar ama uyumlu, büyük bir aile yaratmak planlama, sabır ve senin tarafından dikkatli bir rehberlik gerektirir. 

Bazen bütün çabalarına rağmen kediler ve köpekler anlaşamayabilir. Bazı köpekler kedilerin etrafında olmak için çok tehlikelidir (durum tersi de olabilir). Eğer iç sesin bu işin yürümeyeceğini söylüyorsa bu mesajı al, kendine ve onlara zaman tanı. İkisine de bolca sevgi ver, yola geleceklerdir. 

Umarız en kısa zamanda dost olmayı başarırlar! 

Paylaşan heymypet