Evcil Tarantula Bakımı Rehberi

Evet, evcil tarantula bakımı! Şaşırdıysan, yazımızı okudukça daha da şaşıracaksın çünkü tarantulalar gerçekten ilginç canlılar!

evcil tarantula bakımı
Paylaşın

Evcil tarantula bakımı rehberine hoşgeldin! Eğer “acaba tarantula mı beslesem” diye bir düşünceye kapıldıysan, bu rehber sana yardımcı olacak.

Öncelikle, evcil tarantula bakımı gerçekten büyüleyici bir tecrübe olabilir. Bu ilginç hayvanların hareketlerini izlerken vaktin nasıl geçtiğini anlayamayabilirsin. Ancak ne olursa olsun, dostumuzun zehirli ısırıklarına da dikkat etmen gerekiyor…

Bu arada evde araknafobiye, yani örümcek korkusuna sahip birisi yok değil mi? Eğer evin böyle bir üyesi varsa tarantulaların sana uygun hayvanlar olmadığına emin olabilirsin.

Theraphosidae familyasında yaklaşık 1000 tarantula türü var. Evcil hayvan olarak en sık tercih edilen tür ise Şili gülüdür (Grammostola rosea). Yalnız bu tür, tıpkı diğer tarantula türleri gibi canlı avlara ve doğal bir barınma ortamına ihtiyaç duyar.

Peki Tarantulaların Davranış ve Mizaçları Nasıldır?

Genel olarak tarantulalar, yalnız kalmayı severler. Aynı zamanda dostlarımız, pek kural tanımayan canlılar. Bundan dolayı evcil örümceğini temizlik dışında tankından dışarı çıkarmanı önermiyoruz. Evet kural tanımazlar ama hal ve tavır olarak tarantulalar genellikle uysaldır. Bu yüzden bazı insanlar örümceklerinin vücutları üzerinde yürümesine izin verir. Ancak şunu biliyoruz ki tarantulalar kendilerini tehdit altında hissederlerse ısırırlar ve ısırıkları zehirlidir. Bundan dolayı ne olur ne olmaz, dostumuzu eline alacaksan ortamın tamamen kontrollü olduğuna dikkat et lütfen.

Buna ek olarak tarantulaların karınlarındaki küçük dikenli kıllar da insan sağlığına zarar verebilir. Nasıl mı? Bu dikenli kıllar, sürtünmeyle birlikte cilt tahrişine yol açar. Dostlarımız eğer kendilerini tehdit altında hissederlerse bu tüyleri serbest bırakabilir. Bu da ister istemez ciltte kaşıntı ve tahrişe yol açar. Ayrıca, kıllar gözüne girerse ciddi iltihaplanmalara neden olabilir. Bu nedenle örümceğinle haşır neşir olurken gözlerini ovuşturmamaya dikkat et. İşlemden hemen sonra ise ellerini mutlaka yıkamalısın.

Şimdi dostlarımızın savunma mekanizmalarını bir kenara bırakıp bakımlarıyla ilgilenelim. Aslında tarantulaların bakımı oldukça kolay diyebiliriz. Bu yüzden fazla ilgi gerektirmeyen ve sessiz bir hayvan isteyenler için dostlarımız, iyi bir seçim. Onları beslemek ve genel temizlikleri için haftalık birkaç saat yeterli olur.

Evcil Tarantula Bakımı İçin Kafes Nasıl Olmalı?

Evcil tarantula bakımı söz konusu olduğunda, dostlarımızın kafeslerini iyi ayarlaman gerekir. Daha önceden belirttiğimiz gibi, tarantulalar kural tanımazlar. Bu yüzden kafeste ufacık bir delik buldu mu anında ortadan toz olurlar! Bu yüzden kapaklı bir kafes tercih edeceksen bu kafesin kapağını sürekli kapalı tutman gerekir.

Kafes boyutları için genel kurallar:

  • Kafes uzunluğu, örümceğin bacak açıklığının yaklaşık üç katı olmalı,
  • Genişlik ise bu bacak açıklığının iki katı olmalı,
  • Yükseklik, dostumuzun bacak açıklığı ile aynı olmalıdır.

Bu kriterleri takip ettiğinde 20 litrelik bir akvaryum, büyük ölçüde iş görür. Diğer hayvanların aksine avını bulmasını zorlaştırabileceğinden, daha büyük bir tank dostumuz için iyi olmaz.

Bu arada, tarantulanın saklanacak bir yere de ihtiyacı var. Bunun için bir parça mantar kabuğu, içi boş yarım bir kütük veya yarım kil saksısı iyi iş görür.

Tarantulalar parlak ışıklara veya doğrudan güneş ışığına ihtiyaç duymazlar. Ayrıca ısı lambalarına da gereksinimleri yoktur.

Kafesi 4-6 ayda bir büyük temizlik, günde 1 de yenmeyen yemleri çıkardığın küçük bir temizlikle gayet rahat bir şekilde idare edebilirsin.

Zeminde ise saksı toprağı ve/veya turba ile karıştırılmış vermikülit kullanırsan iyi olur. Bu sayede dostumuz toprakta istediği gibi oyuklar açabilir.

evcil tarantula bakımı

Tarantulalar Ne Yer?

Tarantulanı canlı avlarla beslemelisin! Mesela bu canlı avlar:

  • Yemek kurtları,
  • Solucan türleri,
  • Hamamböcekleri,
  • Cırcır böceği ve benzeri böcek türleri ile beslemelisin.

Hatta daha büyük türler, serçe fareler ve küçük kertenkeleler bile yer. Daha da ilginci, tarantulanı beslemeden önce bizzat canlı avları da beslemelisin! Buna ek olarak bir de avları vitamin tozu ile kaplarsan tarantulan senden daha fazla ne isteyebilir?

Yetişkin tarantulalar kabaca haftada bir kez beslenir. Küçük tarantulalar ise neredeyse her gün veya iki günde bir yemek yiyebilir. Örümceğin kafesindeyken avı kafesin zeminine bırakabilirsin. Bunun için en iyi zaman, dostlarımızın daha aktif olduğu akşam zamanlarıdır. Bu arada, örümceğini besleyeceğin canlı avlar ve bunların miktarı için veteriner hekimine danış lütfen. Sonuçta bu saydıklarımızın hepsi, örümcekten örümceğe göre değişiklik gösterir!

Su konusu söz konusu olduğunda ise, küçük bir tabağa olabildiğince sığ bir su koyman yeterli.

Tarantulalarda Yaygın Sağlık Sorunları

Tarantulalar genellikle dayanıklı hayvanlardır ve pek sağlık sorunları olmaz. Ancak yine de bu, hiçbir sorunla karşılaşmayacakları anlamına gelmez!

Mesela tüy dökme dönemine hassasiyet göstermen lazım. Nitekim dostumuz bu dönemde eski dış iskeletini atarak yeni bir tane üretir. Bu esnada stres altında olan örümceğin, iştahtan da düşer. Bu esnada onu beslememeni öneririz. Çünkü canlı av, dış iskeletini henüz sertleştirmemiz dostumuza zarar verebilir. Ayrıca tüy dökerken dostumuzu kesinlikle eline alma deriz. Evcil tarantula bakımı süresince dostlarımızı zinde tutmak için yapabileceklerin şu şekilde:

1. Egzersiz

Her evcil hayvan gibi tarantulalar da sağlıklı kalmak için egzersize ihtiyaç duyarlar. Bu sayede kaslarını zinde tutar ve kilo kontrolünü sağlarlar. Yine de diğer hayvanlara oranla bu fiziksel aktivite, daha az bir miktardadır. Kafeslerini yeterince büyük tutup üzerine tırmanmaları için alanlar sağlarsan egzersiz meselesini kökten çözebilirsin.

2. Tarama

Dediğimiz gibi, tüy dökümü konusu tarantulalar için oldukça hassas. Bu yüzden diğer tüm hayvanların aksine tarantulalar taranmaya ihtiyaç duymazlar! Hatta bunu istemezler ve senden gelecek böyle bir temas onu iyice gerer. Bu süreç esnasında tek yapman gereken, dostumuzu yalnız bırakmak!

Böylelikle evcil tarantula bakımı konusunu tüm detaylarıyla ele aldığımızı düşünüyoruz. Umarız rehberimiz işine yarar ve bu ilginç dostlarımızı sahiplenmeye karar verirsin!

Paylaşan heymypet