Evcil Hayvanınız Dinlediğiniz Müziği Beğeniyor Mu?

Evcil hayvanınızın dinlediğiniz müziği beğenip beğenmediğini merak ediyor musunuz? Araştırmalara göre farklı müzik türlerinin evcil hayvanlar üzerinde önemli etkileri var…

En son Daft Punk albümünün keyfini çıkarırken ya da Taylor Swift’le bağıra çağıra şarkı söylerken, evcil hayvanınız dinlediğiniz müziği beğeniyor mu diye düşünüp duruyorum ben. Köpeğiniz, Britney Spears’ı dinlemenizden aslında nefret ediyor olabilir mi? Yavru kediniz Kanye West’in yeni parçasından etkilenmedi mi? Evcil hayvanlarımız tam olarak hangi müzikleri tercih ediyor? Bu soruların cevabını gerçekten çok merak ediyordum, aradım taradım buldum.

Belfast’taki Queens Üniversitesi’nden Psikolog Deborah Wells, köpeklerin müzikal tercihleri ​​olduğunu ve müziğin türüne bağlı olarak farklı tepkiler verdiğini keşfetti. Wells, bir hayvan barınağındaki köpekleri; Pop müzik (Britney Spears, Robbie Williams ve Bob Marley), klasik müzik (Grieg’den Morning, Vivaldi’den Four Seasons ve Beethoven’dan Ode to Joy) ve Metallica gibi heavy metal rock gruplarının şarkılarından oluşan bir derlemeye maruz bıraktı ve köpeklerin davranışlarını gözlemledi. Benim kişisel tercihim klasik müzik açıkçası…

Müzik tarzı önemli bir etkiye sahipmiş meğer… Heavy rock müziği çalındığında köpekler tedirgin oldu ve havlamaya başladı. Popüler müzik veya insan konuşmaları dinlerken kayıtsız kalmış patili arkadaşlarımız. Sessizlikten farklı davranışlar göstermemişler. Öte yandan klasik müziğin köpekler üzerinde sakinleştirici bir etkisi varmış gibi görünüyor. Bir çalışma, Beethoven’ın Ay Işığı Sonatını dinlerken köpeklerin uzun süreyi huzur içinde geçirdiklerini belirtiyor. Klasik müzik dinlerken, köpeklerin havlama seviyesi önemli ölçüde azalmış ve köpekler uzanıp rahatlamış. Şaşırtmadı vallahi.

MÜZİK TARZINA GÖRE HAYVANLARIN TEPKİLERİ DEĞİŞİYOR

Hem kedilerin hem de köpeklerin kendi türlerine özgü müziklere daha da olumlu tepki verdiği görülmüş. Araştırmacı Charles Snowdon ve Besteci David Teie, pamuk tepeli Tamarin maymunlarında bunu denemişler. İnsan müziğine verdikleri tepkiyle, onlar için özel olarak bestelenmiş müziğe verdikleri tepkileri karşılaştırmışlar. Maymunlar insan müziğine hiç ilgi göstermemiş. Ama onlar için özel olarak bestelenen heyecan verici müzik onları kızdırmış, sakinleştirici müzikse sakinleştirmiş. Sonuçlar o kadar ilgi çekiciymiş ki, Snowdon ve Teie aynı çalışmayı kedilerle yapmışlar ve bu da aynı sonuçları vermiş. Araştırmacılar ayrıca, genç kedilerin müziğe yaşlı kedilerden daha fazla tepki verdiğini ve kedilerin hareketli müzik yerine sakinleştirici müziği tercih ettiğini fark etmişler. Bir sonraki bestelerimden birini maymunlara mı yapsam acaba?

Teie ve Snowdon, sadece kediler için “emzirme gibi gelişimleri sırasında kedileri çevreleyen seslere dayanan müzikal sesleri kullanan” müzikler yaratıyorlar. Bir müzisyen olarak, bu bana çok acayip geliyor açıkçası. Şarkılar ayrıca kuşların ve farelerin şarkıları gibi bir kedinin dikkatini canlandıracak seslerin müzikal varyasyonları da kullanıyorlarmış.

Peki bu bizim evcil hayvanlarımız için ne anlama geliyor? Araştırmalar, klasik müziğin köpekler üzerinde önemli bir sakinleştirici etkisi olduğunu kanıtladı. Müzik sayesinde veterinerdeki hasta köpeklere, stres veya endişeden muzdarip köpeklere ve gürültülü yavrulara yardım ediliyor. Snowdon ve Teie gibi özellikle kediler için müzik yapan besteciler ve “Dreams For Dogs” gibi CD’ler ile evcil hayvanlarınızın müzik tercihlerini karşılamak çok kolay.

Patili dostlarımız için tasarlanmış bir CD alın. Ya da herkesi mutlu etmek için en sevdiğiniz klasik müzik koleksiyonunuzu seçin. Evcil hayvanınız dinlediğiniz müziği seviyor mu sorusunun cevabı belirlenmiş oldu aslında. Eğer doğru müziği seçerseniz evet… Ya da beklemede kalın, belki ben de bestelerim birkaç tane… 😛

Benzer bir araştırmayı okumak istiyorsanız, İngilizce linke buradan gidebilirsiniz.

Paylaşan Emre AKDENİZ