Evcil hayvan sahipleri için bu ipuçları keşfedilmeden önce hayat başta bir miktar zorlu seyredebilir. Günlük rutininize zorunlu yürüyüşleri dahil etmek, suyunu, mamasını tazelemek, bakımı, aşısı derken, kafanız karışıp kendinizi yetersiz hissetmeye başlayabilirsiniz. Deneyimleyen herkes bilir ki, bu hisler ilk etapta çok normaldir. Hayatınıza yeni bir bireyi dahil ettiniz ve ikiniz de birbirinize alışma sürecindesiniz. Biz bu süreci aşağıdaki püf noktalarını uygulayarak çok rahat atlattık diyebilirim. Umarım sizin için de öyle olur…
BESLENME İPUÇLARI
Öncelikle her köpeğin biz tıpkı insanlar gibi birbirinden farklı olduğunu bilmelisiniz. Kimine A maması çok iyi gelirken, aynı mama bir diğerinde alerjiye sebep olabilir. Bu nedenle hem kendiniz gözlem yoluyla, hem de ihtiyaç halinde veterinerinize danışarak köpeğinize/kedinize en uygun beslenme şeklini bulmalısınız. Özellikle büyük ırk köpeklerde kuru mamalar çok hızlı tüketildiğinden, stoklu mama satın alımı yapmanız işinizi kolaylaştıracaktır.
AŞI TAKVİMİ
Hayvan sahiplendiğinizde olası hastalık tespiti ve uygun aşılar için mutlaka bir veterinerden destek almalısınız. Hekimin size verdiği aşı takvimine harfiyen uymak yol arkadaşlığınızın en önemli kuralıdır. Yurt dışı ve yurt içi uçuşlarda da ilgili aşı takvimi havayolları tarafından aranan bir şarttır.
EGZERSİZ
Çoğu insanın evcil hayvanının enerjisinin fazlalığından yakındığını duymuşsunuzdur. Kedi ve köpeğin sürekli evde eşya kemirmesi, atlayıp zıplaması, sizi sürekli oyuna davet etmesi yeterince egzersiz yapmamış olmasından kaynaklanabilir. Özellikle köpeklerin minimum birer saatten günde en az iki kez dışarıya çıkması ve aktif oyun oynaması gerekir. Ev kedilerinin ise güvenli bir ortamda (köpeklerden ve trafikten uzak) tasmalı şekilde haftada 1-2 gezdirilmesi enerjilerini düşürecek ve daha huzurlu bir ruh hali sağlayacaktır.
TEMİZLİK ve KÖPEK KOKUSU
Gelelim ipuçları arasında evcil hayvan sahiplerinin en çok işine yarayacak çözümümüze… Özellikle içinde bulunduğumuz pandemi döneminde köpeklerin temizliği çok daha büyük önem taşır. Kediler çok fazla dışarıya çıkmadığından ve kendilerini temizlediğinden kedi sahipleri bu konuda daha şanslılar diyebiliriz. Yıllardır Dino’ya güvenle uyguladığım köpek kokusunu kesen oldukça steril bir tarifi sizlerle paylaşıyorum.
7-8 damla okaliptüs yağı
7-8 damla lavanta yağı
Yarım çay bardağı sirke
1 çay bardağı ılık su
Su ve sirkeyi karıştırdıktan sonra içine lavanta ve okaliptüs yağını ekleyebilirsiniz. Bunu temiz bir sprey şişesine koyup, köpeğin gözüne ve kulak içlerine gelmeyecek şekilde püskürttükten sonra kuru bir bezle silebilirsiniz. Bu tarife haftada 2 olacak şekilde taramayı da eklerseniz köpek kokusunun yok olduğunu göreceksiniz. Bu karışımı uygulamadan önce lütfen köpeğinizin bu maddelerin hiçbirine alerjisi olmadığından emin olun.
Yazarımızın diğer yazıları için tıklayın.