Yeni Doğan Kediler İçin En Önemli Dönem İlk 6 Hafta

Yeni doğan kediler için hayatlarının ilk 6 haftası, hem sağlıklı gelişimi açısından hem de kişiliğinin ve karakterinin oluşumu açısından çok önemlidir. Eğer yeni doğan yavru sahipleneceksen ya da doğurmak üzere olan bir kediyle ilgileniyorsan, doğum sonrası günlerde nelerle karşılacağını bilmelisin.

Yeni doğan kediler

 YENİ DOĞAN KEDİLERDE İLK 6 HAFTA

Yeni doğan kediler, pirelerden üst solunum yolu hastalıklarına, birçok önemli sağlık sorunu karşısında oldukça savunmasızdır. Bu hastalıklar başka sorunlarla bir araya gelip kedi ölümü sendromuna da yol açabilir.

Bu sendrom özellikle sokakta yaşayan kedilerin yavrularında çok sık görülür. O nedenle özellikle sokakta doğan kedilere bakıyorsan, bulaşıcı hastalıklar konusunda kontrollerini yaptırana kadar, yavruları diğer kedilerden uzak tutmalısın.

Yeni doğan kediler hayatlarının ilk haftalarında, bir daha asla göremeyeceğin bir hızla büyüyüp gelişirler. Bunu gözlemlemek inanılmaz keyifli ve benzersiz bir tecrübedir.

BİRİNCİ HAFTA

Yeni doğan kediler, hayatlarının ilk haftasında beslenip büyümek dışında pek bir şey düşünmezler ve böylece bir anda doğum kilolarının iki katına çıkarlar. Bu dönemde yakında gözlemleyebileceğin bazı fiziksel değişimlerin de temelleri atılır.

İKİNCİ HAFTA

Yavrular ikinci hafta da hızla büyümeyi sürdürürler. Ağırlıkları günde ortalama 10 gram artar. Yavaş yavaş gözleri açılmaya başlar. 9 ila 14 günlük süreçte gözleri tamamen açılır. Bu dönemde tüm yavruların gözleri mavidir ve birkaç hafta daha mavi kalır. Yavruların görüşü bu dönemde buğuludur. Göz bebekleri büyüyüp küçülemediği için bu süreçte parlak ışıkları onlardan uzak tutmalısın.

Koku duyuları da gelişmeye başlayan yavrular, yabancı kokulara tıslamaya bile başlayabilir. Bu dönemde bazen yavruların cinsiyetleri de anlaşılabilir hale gelir.

ÜÇÜNCÜ HAFTA

Yavruların kulak kanalları tamamen açılır. Sindirim sistemleri gelişen yavrular artık kendi kendilerine tuvalet yapabilirler. Birbirleriyle ve insanlarla sosyalleşmeye başlarlar ve çevrelerini tanımak isterler.

Yeni doğan kediler

DÖRDÜNCÜ HAFTA

Neredeyse bir aylık olan yavruların derinlik algısı ve koku duyusu tamamen gelişir. Süt dişleri görünmeye başlar. Sendelemeden yürümeyi de bu dönemde öğrenirler.

Kardeşleriyle etkileşimleri artan yavrular bazen aralarında ittifaklar da kurarlar. Bu ittifaklar bazen hemcinsler arasında kurulur.

BEŞİNCİ HAFTA

Bu aşamada kediler konserve yavru kedi mamalarına geçiş yapabilir. Bu dönemde et bazlı (en iyisi tavuktur) kaliteli bir mama seçmelisin. Mamayı öncelikle anneye vererek yavruların alışma sürecini kolaylaştırabilirsin.

Bu dönemde yavrular kum kutusuna da alıştırılabilir. Ancak yavrular için kolay girilip çıkılan ufak bir kum kutusu kullanmak uygun olur. Yavru kediler de insan yavruları gibi her şeyi ağızlarına götürmek isterler. O nedenle kedi kumu olarak mısır, kağıt ya da odun talaşı gibi doğal bir malzeme kullan. Topaklanan kumdan kesinlikle uzak dur.

ALTINCI HAFTA

Bu dönemde sosyalleşmesi, kedinin, yetişkinliğindeki kişiliğini ve insanlarla ilişkilerini belirleyici faktördür. Yavru kediler koşarak, zıplayarak kendilerini ve insanları sürekli eğlendirebilecek bir potansiyele sahiptir. Bir anda uykuya da dalabilirler, o nedenle fazla yorulmamalarına dikkat etmelisin.

Yavrular insanlarla sosyalleşirken annelerinin izinden yürürler. Annesinin arası insanlarla iyi olan yavru da insan canlısı olur. Ancak ilk 6 haftada insana alışmayan kedinin eğitimi ilerleyen zamanda daha uzun ve yavaş olur. Bu kediler hiçbir zaman kucağa alışamayabilir.

İlk kez bir kedi sahiplendiysen evde ilk gün hakkında bilmen gerekenlere de mutlaka bir göz atmalısın.

İlerleyen dönemler için Yavru kedilerin gelişim süreci: 6 – 12 Hafta ve Yavru kedilerde gelişim süreci: 3 – 6 Ay başlıklı yazılarımıza göz atmayı da unutma!

Paylaşan heymypet