İnsanlarla Sürekli Temas Halinde Olan 26 Tür Koronavirüs Tehdidi Altında

Bütün dünyayı etkisi alan ve son verilere göre 1 milyondan fazla kişinin ölümüne yol açan koronavirüs, bilindiği kadarıyla yarasalardan pangolinlere, oradan da insanlara geçti. Virüsün insanlardan hayvanlara aktarılıp aktarılamayacağı konusu ise ilk günden beri büyük merak konusu. Bilim insanlarının yaptığı son açıklama ise ne yazık ki bizi biraz üzdü.

koronavirüs riski olan hayvanlar

DOSTLARIMIZ TEHDİT ALTINDA!

Bugünkü haberimiz biraz endişe verici, koronavirüs riski olan hayvanlar arasından 26 tür tehdit altında! Daha önce koronavirüs kapan kedinin ve COVID-19 enfeksiyonu nedeniyle hayatını kaybeden köpeğin haberlerini seninle paylaşmıştık.

Londra Üniversitesi’nden (UCL) bilim insanlarına göre insanlarla düzenli temasta bulunan 26 tür koronavirüs enfeksiyonuna açık olduğunu duyurdu.

Koronavirüs araştırmalarından bugüne kadar elde edilen sonuç, hücreye giren virüsün spike proteini ile hücrenin ACE2 reseptörleri arasında bir etkileşim oluştuğu yönündeydi.

Sonuçları bilim dergisi Scientific Reports’ta yayımlanan araştırmada  UCL uzmanları virüsün ACE2’ye bağlanmadan bir türü enfekte etme ihtimalinin düşük olduğunu ifade ederek 215 türün ACE2 mutasyonlarını inceledi.

Aralarında koyunlardan goril ya da orangutan gibi büyük maymunlara birçok hayvanın bulunduğu 26 türde virüsün spike proteini ile hücrelerin ACE2 reseptörleri arasında insanlardaki kadar güçlü bağlar kurulabileceği ortaya çıktı.

SONUÇLARIN ÇOĞU HENÜZ HİPOTEZ SEVİYESİNDE

Araştırmanın içimize su serpen kısmı ise bu sonucun bazı türler için henüz sadece hipotez seviyesinde olması.

Örneğin koyunlar, üzerinde yapılmış spesifik bir araştırma yok. Ancak araştırmanın yürütücüsü Profesör Christine Orengo, “Deneysel olarak incelenen hayvanlardan bir adım ileri gidip hangi hayvanların risk altında olabileceğine bakmak istedik. Bu açıdan daha fazla inceleme ve gözlem yapılması gerek. Listemizdeki hayvanlar bir salgına kapılabilir. Bu da tehlike altındaki türleri tehdit edebilir ya da çiftçilere büyük zarar verebilir. Aynı zamanda hayvanlar virüs havuzu haline gelip insanların daha sonra yeniden enfekte olmasına da yol açabilir. Bunun bir örneği vizon çiftlikleri” ifadelerini kullandı.

Söz konusu çiftliklerde insanlardan virüs kapan hayvanlar virüsü başka insanlara bulaştırmış ve ilk insandan hayvana koronavirüs bulaşının örneği olmuştu.

DÜNYA SAĞLIK ÖRGÜTÜ AÇIKLAMIŞTI

Bununla birlikte Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) koronavirüsü insanlar arasında bulaşan bir hastalık olarak tanımlıyor.

DSÖ kaynaklarında, “Deneysel koşullarda kedilerin ve gelinciklerin enfeksiyonu kendi türlerinin başka örneklerine bulaştırabildikleri görüldü. Ancak bu hayvanların hastalığı insanlara aktarıp COVID-19’un yayılmasına neden olabileceklerine dair hiçbir kanıt bulunmamaktadır” ifadeleri yer alıyor.

Bununla birlikte özellikle bu dönemde ev hayvanlarıyla ilgilenenlerin dikkat etmesi gereken bazı hususlar da bulunuyor.

DSÖ yönergelerinde koronavirüsle temas etmiş birylerin hayvanlarla olan mesafelerine de dikkat etmeleri gerektiği belirtilerek, “Hayvanların bakımı yapılırken temel hijyen kuralları her zaman uygulanmalı. Bu kurallar arasında hayvanlara, mamalarına ve diğer eşyalarına temas etmeden önce ellerin yıkanması, öpüşme, yalama ve yemek paylaşma gibi şeylerden kaçınılması bulunmaktadır” deniyor.

Paylaşan heymypet