Hamster Bakımı ve Yeni Hamster Sahiplenmek

Hamsterlar pek küçük ve bir o kadar da şirin canlılar. Ancak insanlar onları sahiplenirken bir kedi veya köpek sahiplenirkenki hassasiyetlerini göstermiyor. Halbuki hamster bakımı da oldukça zor ve hassas bir konu. Bundan ötürü yeni hamster sahiplenirken neler yapılması gerektiğini iyi bilmek gerek.

hamster bakımı

Yeni bir hamster sahiplenirken ön araştırma yapmak, hem kemirgen dostun hem de senin için faydalı. Bu sayede, alışma sürecini ikiniz için de daha kolay bir hale getirebilirsin! Bundan dolayı hamster bakımı aslında oldukça önemli bir konu.

EVİNİ BİR HAMSTERA AÇMAK VE HAMSTER BAKIMI İÇİN İLK ADIMLAR

Kemirgen dostunu eve getirmeden önce bir iki hazırlık yapmakta fayda var. İlk olarak, dostunun yaşam alanını iyi seçmelisin. Hamsterlar sosyal canlılar, tek başına kalıp mutsuz olacağı bir odada bulunmasa daha iyi. Tabi bu onu vızır vızır insan trafiği olan bir odaya koyacağın anlamına gelmiyor. Bunun nedeni ise hamsterların gece hayvanı olması. Dostumuz gündüzleri kafayı koyup uyuyor. Çok ses, uykularını bölebilir.

Evi hazır tutmaya kemirgen dostunun kafesini önceden hazırlamak da dahil. Zaten yeni bir ortama girecek, bir de kafesinde yeniliklerle uğraşsın istemeyiz.

İLK GÜN

O gün geldi çattı ve hamsterın artık evinde! Doğal olarak ev halkı heyecanlı ve hamsterın başına üşüşüyor, değil mi? İşin üzücü kısmı, kemirgen dostumuz için bu ilgi iyi bir şey değil çünkü yeni bir ortama girdiği için gerginlik yaşayacak. O yüzden onu ilk bir iki gün tek başına bırakmak doğru olacak. Hatta kafesini bir örtüyle kapatmayı bile düşünebilirsin. Bir de, evine gelmeden önce hamsterın yediği yemeği bulup dostuna ondan vermelisin. Bu sayede beslenme değişikliği yüzünden hazımsızlık gibi sorunların önüne geçersin.

HAMSTER BAKIMI – 10. GÜN

hamster bakımı

Artık kemirgen dostun iyiden iyiye hem kendi kafesine hem de senin evine alışmış olmalı. Şimdi hamster bakımı için bir sonraki adıma hazırsın: karşılıklı güven. Bunun için kemirgen dostunu eline alırken sabırlı ol. Aranızdaki ilişki daha kısmen yeni, o yüzden avcundan kaçarsa üzülme. Adım adım aranızda bir güven ilişkisi oluşacak.

Elini hamsterının kafesine sok ve avuç için yukarıya dönük bir şekilde bekle. Hamsterının elini şöyle bir yoklamasına izin ver. Bu sırada parmaklarını hareket ettirme lütfen çünkü dostun korkabilir. Avcunun içine ödül maması koyup olumlu koşullanma yöntemi de izleyebilirsin. Bir müddet sonra, kemirgen dostun elini kabullenecek ve eline tırmanmaya başlayacak. Yavaş yavaş elini hareket ettir. Tekrarlıyoruz: sabır, güven için her şey demek. Elini hareket ettirirken hamsterın ciyaklarsa onu güvenli alanına hızlıca geri bırak.

İLK AY

İlk ayı devirdikten sonra kemirgen dostunun rutinini, kişiliğini ve neyi sevip sevmediğini hepten netleştirmişsindir diye tahmin ediyoruz. Biraz sabır ve adanmışlıkla, aranızda bir güven ilişkisi de kuruldu. Bu noktada neye dikkat etmen gerekiyor biliyor musun? Rehavet. Hamsterın sana alıştı diye onun kırılgan ve küçük bir canlı olduğunu unutma. Özellikle doğal yaşamlarında da gergin hayvanlar, bu yüzden en ufak yanlış güveninin kırılmasına sebep olur.

Gelelim işin güzel kısımlarına. Hamsterın hangi yemi seviyorsa onu o yemi ver. Hem birlikte aktiveteler yapın hem de onun kendi başına yaptığı aktivitelere özen göster. Bu sayede ilk bir ayı rahat geçirip devamında da mutlu bir şekilde yaşamını sürdürebilir. Şunu da unutmamak gerek: her hamsterın karakteri biraz farklıdır. Bundan dolayı bu süreler değişkenlik gösterebilir!

Paylaşan heymypet