Doğum Yapan Bir Hamster İçin Neler Yapılmalı?

Hanster’lar cinsiyeti zor anlaşılan hayvanlar. Bu nedenle iki dişi ya da iki erkek hamster sahibi olduğunu zanneden ebeveynlerin sürpriz gebeliklerle ve hatta yavrularla karşılaşması çok sık yaşanan bir durum. Zaman zaman hamster’lar daha sahiplenilmeden önce hamile kalmış bile olabiliyor. Sen de böyle bir durum yaşıyorsan yani hamster’ın doğum yaptıysa panik yapman için hiç sebep yok. İşte doğum yapan bir hamster için yapman gerekenler…

Doğum Yapan Bir Hamster

Doğum yapan bir hamster için yapabileceğin en önemli şey onu rahat hissettirmektir. Böylece o da bebeklerine iyi bakabilir.

Öncelikle kafesin içine tuvalet kağıtları ya da yüz temizleme mendilleri gibi yumuşak dokulu maddelerle temiz bir yatak yapmalısın. Aslına bakılırsa bunu hamster’ının hamileliğini fark ettiğin an yapman en iyisi. Bunu da tüylü dostunun büyümüş karnına bakarak doğumdan birkaç gün önce kolaylıkla fark edebilirsin.

Eğer hamster’ının hamile olduğunu fark ettiysen hemen kafesi temizleyip bebeklere hazırlık yap, zira doğumdan sonra bir süre bunu yapamayacaksın. Doğum sonrası sadece çok gerekli durumlarda nemli kısımları temizlemeye çalış, yuvayı, anneleri ve bebekleri rahatsız etme.

DOĞUM YAPAN BİR HAMSTER NASIL BESLENMELİ?

Hamster’ına hamile olduğunu fark ettiğin andan itibaren bol protein içeren, besin değeri yüksek yiyecekler vermelisin. Çünkü doğum yapan bir hamster bebeklerini emzirebilmek için iyi beslenmelidir. Dahası bu beslenme rejimi hamster bebekler sütten kesilene kadar devam etmelidir.

Anne hamster’a proteinli mamasının yanı sıra küçük miktarlarda katı haşlanmış yumurta, pişmiş tavuk parçaları, peynir ve buğday ruşeymi vermen uygun olur. Tabii bir de kafesin içinde her zaman temiz su bulunmasına da dikkat et.

DOĞUM YAPAN HAMSTER’I DİĞERLERİNDEN AYIRMA

Hamile hamster başka hamster’larla birlikte yaşıyorsa kafesleri ayır. Bu hem bebeklerin güvenliği için hem de yetişkinlerin kavga etmesini önlemek için önemli. Dahası bu sayede bir dişi ve bir erkek hamster sahibiysen yeni gebelikleri de önlemiş olursun.

Doğum Yapan Bir Hamster

HAMSTER’LAR DA YALNIZ KALMAK İSTER

Biliyoruz, zor olacak, ama hamster bebeklere ilk 7 gün dokunmamaya çalış. Kokunu üstlerinde bırakma, yerlerini değiştirme. Bir sebepten ötürü dokunmak gerekirse elini kullanma, bir kaşık yardımıyla bunu yap. Kafesten çıkmış olsa bile bebek hamster’a dokunmak için bir sebep yok gibidir çünkü anne hamster, uzaklaşan yavruları tutup yuvaya geri getirecektir.

Mama ve su saatini mümkün olduğunca hızlı ve sakin halletmeye çalış. Kafesin yakınlarında ses çıkarma, anne hamster’ı strese sokma. Arada göz ucuyla baksan da saatlerce kafesin başına oturup hamster ailesini izlemeye kalkma.

DOĞUM YAPAN BİR HAMSTER YAVRULARI NEDEN YER?

Anne hamster’ın koruma içgüdüsü nedeniyle her zamankinden daha saldırgan olacağını da söyleyelim. Eline atılıp iki ayak üstüne kalktığını görürsen şaşırma. Bunlar doğal durumlar ama hamster’ını kışkırtmamak için de elinden geleni yapmalısın. “Hamster’lar neden ısırır?” sorusunun yanıtını da bu içeriğimizde ayrıntılarıyla anlattık.

Bebek hamsterlar aşağı yukarı 3 haftada sütten kesilirler. Bu dönem cüce hamster’lar için erkekleri dişilerden ayırmanın en doğru zamandır. Ancak Suriye hamster’ları 2-3 hafta daha birlikte kalabilirler.

Çok genç yaşta hamile kalmış hamster’lar bazen annelik becerilerine sahip olamayabilirler. Bu durumda da bebeklerini terk edebilir, hatta yiyebilirler. Eğer anne hamster’ın bebekleriyle pek ilgilenmediğini gözlemliyorsan ve yavrular 10 günlükten küçükse, o durumda senin de elinden gelecek çok fazla şey olmayabilir.

https://heymypet.com/hamsterlar-yavrularini-yer-mi-anne-hamsterin-yavrularini-yemesi-nedendir/

Paylaşan heymypet